Du behöver inte vara orolig för björn i de svenska fjällen. Dom finns där, dom undviker dig och dom märker dig långt innan du ens har en möjlighet att se att dom finns där. Björnar är inte på kalfjället under sommaren men kan vår och höst passera över kalfjäll.
Känns det obehagligt när du går i snårig mark där du har dålig sikt, för lite oväsen, ”tjoa” lite då och då – då är du helt trygg.
Har du vinden bakifrån behöver du inte göra någonting alls, din doft ligger långt framför dig.
Ha inte kastruller osv med matrester stående utanför tältet när du inte är på kalfjäll = bjud inte in björnar till tältplatsen. Diska, skölj och låt matrester osv sköljas bort i bäcken. Då minimerar du de redan mycket små riskerna.
Skulle du, mot all förmodan, möta en björn på nära håll - så stå stilla, (spring absolut inte därifrån, springer du kan du ses som ett byte). Dra dig sakta bakåt, ”prata” med björnen i normal samtalston (den har mycket bättre hörsel än vad du har) . Skramla lite med en nyckelknippa om du har en sådan på dig. Sträck på dig = visa att du är stor och strak genom ditt kroppsspråk. Framför allt, var lugn, skrik inte, vifta inte.
Om björnen går till anfall, alltså rusar mot dig, stå stilla, fortsätt prata lugnt. 95% av alla anfall är skenanfall = björnen låtsas anfalla för att se hur du reagerar. I alla lägen alltså, håll dig lugn utåt. Det är ditt bästa försvar.
1. du är inget byte för björnar
2. björnen ser dig som obehaglig, kanske till och med farlig – och undviker dig.
3. tala om att du kommer (tjoa lite då och då) om du misstänker björn i området, t.ex när du ser färsk ångande spillning.
4. Möter du björn, stå stilla, då visar du att du inte tänker anfalla = björnen behöver inte försvara sig, sträck på dig = använd kroppsspråket, prata lugnt, dra dig sakta bakåt, vänd inte ryggen till (sista man).
5. Följer björnen efter dig (nyfiken faan), lämna ryggsäcken eller något annat, en jacka, en tröja, och dra dig bakåt i samma takt, björnen stannar och luktar ingående på det du lämnat och du blir ointressant.
6. Ser du en bjönunge, dra dig undan så snabbt du kan men spring inte, för milt oväsen, klappa händerna lite (inga applåder tack), prata i gruppen – ta dig därifrån. Gå några hundra meter, för mer oväsen (nu högre), tala om att du/ni finns där. Vänta en 10-15 minuter, gå framåt igen med lite tjoande. Nu är det lugnt.
Vill det sig illa, alltså, björnen anfaller dig, så har du inte en chans att försvara dig. Försöker du försvara dig råkar du riktigt illa ut. Björnen är blixtsnabb, enormt stark, kilformad – och de anfaller inte gående på två ben som man ser på film, den springer omkull dig. Den är mycket snabbare än vad du är på en löparbana så du kan inte springa ifrån den ens med spikskor på kolstybb. Björnen använder framför allt sina tänder men även sina ramar och klor när den fått omkull dig.
Se till att du hamnar på mage, ligg bredbent om möjligt så att björnen har svårt att vända på dig (för det vill den). Skydda bakhuvud och nacke med händerna hur ont det än gör i underarmar och händer när björnen biter (den provbiter för att se om du är farlig eller inte). Björnens primära anfallsmål är nacke och bakhuvud men den biter även i armar och ben. Ligg stilla, skrik inte, slå inte, spraka inte. All erfarenhet säger att björnen tröttnar snabbt och går därifrån. Du blir alltså skadad – men du dör inte.
Björnen försöker inte äta av dig eftersom du inte är ett bytesdjur. Han vill bara försäkra sig om att han själv är trygg.
När björnen gått, ligg kvar en stund, rör dig inte, lyssna om möjligt, kanske kan du höra när han går därifrån. (Den kan också stå och titta en bit bort för att se om du rör på dig - då kommer den tillbaka – men björnar ser ganska dåligt). När det känns ok för dig, res dig upp tyst, ta dig därifrån åt motsatt håll som björnen gick. Tvätta sår i närmaste rinnande vatten, plåstra om, lugna ned dig. Du lever – en erfarenhet rikare.
Jag vill understryka att chansen att det skall inträffa är mindre än att du vinner högsta vinsten på lotto tre veckor i rad.
Thomas