Behöver man torka frystorkade ärter?

Hej!

Ny på forumet... :)

Som rubriken lyder, för att ha med sig ärter på en 4-dagars vandring, behöver man koka och torka frystorkade ärter? Eller är det bara att ta med dom som de är? De är ju redan torkade?

Menar såna här vanliga som man köper i frysdisken på ica: http://www.spisa.nu/productImages/pfi_418_3.jpg

mvh,

Gustav
 
Aldrig funderat på att köpa vanliga torkade ärtor? Dom som man brukade skjuta i ett ärtrör när man var liten.

Dom ska väl ligga i blöt ett tag väl för att kunna kokas eller får en lång koktid? Men visst, det går det ju också, men då får man antingen bära på ärtor och vatten eller slösa mycket gas/sprit i fält..
 
Läste bara kort på nätet om torkade ärter:
Koktid: 1-1,5 timmar.
Koktid ej blötlagda ärter: 2-2,5 timmar.

Det lät ju rätt drygt så min första frågeställning om de frystorkade ärterna kvarstår!
 
Tvivlar på att frysvaror är frystorkade, det brukar eliminera behovet av djupfrysning. Rekommenderar att du äter dina ärtor ganska snart på vandringen dock.
 
Nej man behöver inte torka frystorkade ärtor.

Och de ärtor du länkar till är INTE frystorkade de är bara snabbfrysta med flytande kväve. De har inte torkats alls.
 
Vill man ha ärtor som är snabbkokta i fält får man ge frysta ärtor ett snabbt uppkok och torka dem hemma innan turen. Det förkortar koktiden avsevärt!
 

avslutad210712

Gäst
Varför skulle man ha "frystorkade" ärter i en frysdisk. Själva meningen med att torka mat är att slippa kylar och frysar. Det du hittar i en frysdisk lär du inte kunna bära med dig annat än möjligen första dagen.
 
Nej man behöver inte torka frystorkade ärtor.

Och de ärtor du länkar till är INTE frystorkade de är bara snabbfrysta med flytande kväve. De har inte torkats alls.

Och innan dess är de förvällda, alltså skållade i vatten.

Jag brukar torka fryst broccoli och haricots verts som jag sedan blöter upp snabbt och värmer. Det är otroligt gott med lite grönsaker efter ett par dagar. Av 100g tinade grönsaker blir det bara 10g torkade. De återfår förvånansvärt mycket av sin konsistens när de vattnats lite.
 
Och innan dess är de förvällda, alltså skållade i vatten.

Jag brukar torka fryst broccoli och haricots verts som jag sedan blöter upp snabbt och värmer. Det är otroligt gott med lite grönsaker efter ett par dagar. Av 100g tinade grönsaker blir det bara 10g torkade. De återfår förvånansvärt mycket av sin konsistens när de vattnats lite.

Skivar du broccoli och haricots verts innan du torkar?
 
Skivar du broccoli och haricots verts innan du torkar?

Nix, jag häller bara kokande vatten över de frysta grönsakerna genom ett durkslag, sprider ut dom på torkollorna och kör igång. Det blir inte mycket kvar när det är tort, så om man skivar är jag rädd att det bara blir smulor.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
horten Hur många kalorier behöver man per dag? Friluftsmat 30
aborren Behöver mat recept!!! Friluftsmat 2
Onedge Friluftsmat som ej behöver småkoka! Friluftsmat 43
hsp Potatismos dosering samt hur man ´piffar ´upp Friluftsmat 22
Bondmoran Banta det kök man har? Friluftsmat 39
salvion Fråga/råd: Hur tar man med sig och förvara vatten? Friluftsmat 32
såg Var är det som är dyrast frystorkat eller det man torkar själv? Friluftsmat 28
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
såg Påsar att hälla varmt vatten i. Typ frystorkade maten som man bara häller i vatten. Friluftsmat 9
salgo601 Torrfoder där man kan elda upp påsen Friluftsmat 10
labbman Vad kan man äta från naturen? Friluftsmat 12
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
cake Hur tillagar man REAL Turmat? Friluftsmat 34
William The Bear Hur många kalorier förbränner man egentligen? Friluftsmat 54
desireman Törs man dricka vattnet i jockar kring kebnekaise? Friluftsmat 6
Virrhönan Hur mycket sojafärs äter man? Friluftsmat 4
avslutad120523 När ska man äta ? Friluftsmat 9
grodanbolle Vilket lätta kök steker man bäst med? Friluftsmat 13
andy69 Hur maxar man kcal för 550g(mat)? Friluftsmat 45
sb_stefan Hur mycket äter man om dagen när man paddlar? Friluftsmat 6
Havskatten Äta det man ser.. Friluftsmat 2
bredviken Hur får man sitt kokkaffe godast? Friluftsmat 137
Mathew Vart får man tag på Anita Forsells böcker??? Friluftsmat 2
Mickexxx Hur länge kan man äta Kassler ?. Friluftsmat 0
thomas.gbg Var köper man friluftsmat på nätet? Friluftsmat 1
Vandrare Hur många kalorier gör man av med? Friluftsmat 7
rydstedt Var får man tag på billigt äggpulver? Friluftsmat 5
såg om mat och kök som man skulle ha med sig. Friluftsmat 0
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
Men hur gör man då ??? Friluftsmat 7
Var köper man frystorkad mat billigast? Friluftsmat 0
Torkning av mat hur gör man? Friluftsmat 1
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
el_duderino Torka stekt korv Friluftsmat 8
magnusk750-2 Torka köttgryta? Friluftsmat 7
Nosse Torka konserverad majs? Friluftsmat 12
statemachine Torka bär/göra bärpulver Friluftsmat 7
nordängen Torka kassler Friluftsmat 9
Skogskungen Går det bra att torka nötfärs ävrn fast den varit frusen? Friluftsmat 3
seasteel Torka hemmalagat potatismos? Friluftsmat 9
Virrhönan Torka fläskfilé Friluftsmat 6
lokatten Torka fetaost, fråga Friluftsmat 3
lokatten Torka kött, fråga Friluftsmat 25
Immo Torka kött temperatur? Friluftsmat 13
danordgren Att torka flera saker samtidigt? Friluftsmat 1
magnusk750-2 Torka sylt? Friluftsmat 25
josia Torka kokt kött Friluftsmat 7
Darkblack Torka djupfrysta kantareller? Friluftsmat 8
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
Henkes torka vildsvinsfärs? Friluftsmat 16

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg