Behandling av plastkajak?

Behöver man behandla plastkajaker på något sätt för att den ska hålla och se fin ut längre?

Kajaken är en Prijon Yukon Expedition som är gjord i mjukt plastmaterial (kommer ej ihåg vad det heter)
Mvh Andreas
 
Färskvatten och UV-skydd

Din Yukon Expedition är ett pansarskepp, som överlever även om du skulle vanvårda den å det värsta. Men vill du behålla den snygg och fin, gör så här:

Sköj med färskvatten då och då, särskilt före vinterförvaring. Långtidsförvara helst skuggigt och gärna kallt. Före vinterförvaring, torka ur sittbrunnen med svag Klorin-lösning - detta för att förhindra mögel där din kropp varit i kontakt med kajaken.

Man kan behandla utsidan med ett UV-skydd, t.ex. "303 Protectant". Det ger förutom ökat UV-skydd viss smutsavvisning, ungefär som ett tunnt vax. Denna behandling är inte särskilt nödvändig, men visst kan det bli lite snyggare.

Mindre repor: Lär dig älska dem, de visar ju att du använder kajaken och inte har den enbart som prydnad! Repor är som kroppsärr: "Som tatueringar, fast med bättre historier!"

Större repor: Skär bort "valkarna" på ömse sidor med en skarp kniv som hålls parallellt med skrovet, eller med en välslipad sickel. Genast har du en repa som ser betydligt mindre ut.

hälsningar
Jens
 
Tack för ett bra svar.....
UV skyddet, var köper man sånt? men jag antar att ytan blir "fettig" av det, eller?

Riktigt grova repor, eller om man rent utav sliter igenom botten genom nötning på någon vass sten, går det att laga på något sätt? Fylla i med plast eller nåt liknande?
 
Andreas74; sa:
Riktigt grova repor, eller om man rent utav sliter igenom botten genom nötning på någon vass sten, går det att laga på något sätt? Fylla i med plast eller nåt liknande?

Det finns "plast pinnar" som man köper med din kajaks färg för att fylla i större repor.
dessa smälter du ner i reporna, har själv fått rådet på samma fråga att man kan använda ett strykjärn.
pinnarna kan du köpa från bland annat addnature eller någon annan av kajaktivs återförsäljare alternativt direkt från kajaktiv.
dock brukar kajakiv vara dyrare att köpa från då kajaktiv är importören och jag kan tänka mig att om kajaktiv gick in o lade sig på något annat än riktpriserna så skulle deras ÅF sparka bakut..
så kolla vilka som de säljer till om du inte vill ta det via addnature.

lycka till
 
Man kan också göra egna plastremsor genom att karva på platser där det inte syns eller gör någon direkt skada. Till exempel minska ner på sittbrunnssarjen eller någon förstärkning.
Fördelen är att man får exact samma typ av plast och samma färg. Är det en annan blandning på plasten är det inte alltid den går att svetsa.
Nackdelen är givetvis att kajaken efter allt för många reperationer blir försvagad där man tar tillsatsmaterialet.
 
UV-skydd och svets

Andreas74; sa:
UV skyddet, var köper man sånt? men jag antar att ytan blir "fettig" av det, eller?

Riktigt grova repor, eller om man rent utav sliter igenom botten genom nötning på någon vass sten, går det att laga på något sätt?

UV-skydd finns att köpa hos kajakförsäljarna. Ytan blir inte särskilt fet, vätskan torkar snart.

Risken för att du ska få hål i båten är minimal. Du får nog koppla den efter bilen och köra ett par mil på grusväg eller något åt det hållet, för att skapa ett hål.

Men visst kan du svetsa, som andra redan berättat. Använd stavar avsedda för just din kajaks plastsort (Kajaktiv har till Yukon Exp) och en stor limpistol med hög värme. Det går inte med sådana små, som ungarna har på dagis...

hälsningar
Jens
 
Plastkajakskador

Man får tacka för de bra tipsen!!!!! Då min "tupperwere" kajak fått sig ett par riktiga omgångar efter å paddling, vårens storm här i södra Sverige har ju hjälpt till att fördela träden vackert över åarna så blev det MYCKET dragande , TACK
 
Tack för alla bra tips, Kajaken har fått sig ngn grov repa när man har tvingat sig över någon vass sten i grundare småforsar, så det är bra att veta att det finns möjlighet att fixa till dem.
Hur är hållfastheten när man smälter in en plastremsa, sitter den verkligen på plats?
Man vet ju hur det brukar vara annars om man försöker laga med att smälta på plast, biten brukar lossna ganska snart.
Funkar det bra så är det ju kanon, då kan man räkna med att kajaken kommer att bli en mycket lång trotjänare.
Mvh
Andreas
 
Andreas74; sa:
Hur är hållfastheten när man smälter in en plastremsa, sitter den verkligen på plats?

Har du exact samma sorts plast och svetsar snyggt har du samma hållfasthet som innan. Värmer du för lite smälter det inte ihop ordentligt och värmer du för mycket kolar plasten och hindrar plasten från att smälta ihop.

Löda=Smälta en metall med lägre smältpunkt än de som ska sammanfogas och inte värma så mycket att de som ska sammanfogas smälter. Materialen blandas inte och kan senare värmas isär utan att de som sammanfogas förändrats.

Limma/klistra=Som lödning, men med kemiska ämnen utan uppvärmning. Går inte alltid att ta isär.

Svetsa=Man smälter de ämnen som ska sammanfogas samt eventuellt tillsatsmaterial. De flyter ihop och bildar en homogen massa med samma hållfasthet som materialet i övrigt. Metall svetsas med gaslåga eller elektrisk kortslutning. Plast med gaslåga, varmluft, lödkolv eller kemiskt med lösningsmedel, tex plast upplöst i aceton (modelllim/snabblim).
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg