Du kanske inte gör det, men man ser rätt många som beklagar sig över hemlösas och tiggares "basläger" i parker och skogsområden.
Och tyvärr så gör ju inte allemansrätten nån skillnad på olika typer av mark, en park räknas på samma sätt om en gräsplätt i Sarek.
Visst skulle man kunna tänka sig att ha olika regelverk beroende på var marken ligger, men exakt var skulle man dra gränsen? Extremfallen är alltid enkla, det är de fall som hamnar i gråzonen som är svåra.
Man kan ju föreställa sig nån som har tänkt slå läger en vecka nånstans för att fiska kommer dit och upptäcker att det redan är några andra som slagit läger där.
Eller en skogsägare som har tänkt avverka lite i sin skog och upptäcker att det är ett gäng fiskare som slagit läger där för en vecka.
Nu gör lagstiftningen skillnad på en park ( i en stad) och fjällvärlden. Sarek var en sålig jämförelse efter som det är nationalpark och i likhet med parken är allemansrätten beskuren eller till och med "avskaffad". Parkmarken inne i stan regleras i PBL och Ordningslagen. Kommunen kan föreskriva förbud mot camping i tättbebyggt område med stöd av ordningslagen, Länsstyrelsen och Naturvårdsverket kan reglera vad man får göra i Sarek. Men i den "fria" fjäll- och skogsvärlden är begränsningen att tälta inte reglerad. Man får gå till brottsbalken för att se när en tältning blir förbjuden, dvs när den uppnår vad som kan betraktas som egenmäktigt förfarande (under förutsättning att det inte blir skadegörelse ). Markägarens besittning av marken är rubbad och han eller hon inte kan bruka den. Vilket rent tekniskt kan vara veckor, månader om ingen störs. Men inte ens en natt, om markägaren ska avverka sin skog och ditt tält är i vägen.
Så ett bascamp i fjällen för en veckas fiske är i normala fall inget brott i juridiskt hänseende. Men däremot dålig sed om det görs i ett område med mycket besök och andra också vill ta del av platsen.