Bark River Bravo 1 vs Fällkniven någon ?

För närvarande H1, PXL WH, WM1 och TK4. Alla är fenomenala på sitt vis. Just H1 köpte jag efter att en BR fick sparken från jaktkitet (Gameskeeper).
 
Jo den har man ju hört om och vissa föredrar den framför F1. Hur tycker du den är jämfört med F1 ?
Vilka Barkisar har du ? Och till vilka syften för respektive?

Både F1 och H1 tål hård användning,men H1 har mer massa och ett handtag som fördelar handens kraft ut i bladet på ett bra sätt.

Några av mina Barkisar:
Kephart , i båten
Speratipoint, allround
Golok, utpräglad huggare
Aurora, trä
Woodland Special, smidig allround med blad i rf pulverstål.
 

Bilagor

  • IMGP4851.jpg
    IMGP4851.jpg
    59.4 KB · Visningar: 1,137
  • IMGP4911.JPG
    IMGP4911.JPG
    118.1 KB · Visningar: 1,058
  • pics 042.jpg
    pics 042.jpg
    209.6 KB · Visningar: 1,024
  • Aurora-001.jpg
    Aurora-001.jpg
    159 KB · Visningar: 1,189
  • HXP Woodland 1.jpg
    HXP Woodland 1.jpg
    170.3 KB · Visningar: 1,093
H1 är en underbar liten biff till kniv. Jag hade valt den framför Bravo 1. Bravo 1 tillför inte så mycket mer än extra vikt, som jag inte vad man ska med i sammanhanget.
 
Om det är en kniv som man ska kunna lita på vill jag gärna undvika tjocka handtag då de inte passar bra med handskar och är svåra att greppa om man blivit svag av kyla, hunger eller trötthet. Jag vill heller inte ha blottad metall på handtaget då det avleder värme. Tycker Fällkniven F1 är bäst om man även bär en yxa eller en såg.
 
Jag har inte orkat läsa hela diskussionen men det hela beror på vad du ska använda kniven till och vilken modell av Bravo 1 respektive Fällkniven du funderar på. Bravo 1 i CPM 3V eller A2 är tåligare än Fällkniven F1, S1 och A1 (oavsett stål). Däremot är Fk S1 och A1 bättre vid battoning och andra göromål som kräver tyngd och längd på bladet. En Fk F1 kan däremot aldrig ersätta en Bravo 1.

Med tanke på att du vill kunna hugga med kniven och lite annat hade jag köpt en Bravo 2 eller Bravo 1.5. De har tillräcklig massa och längd på bladet för att klara alla uppgifter du nämner. Bravo 1.5 finns dessutom i flera olika stål. Själv föredrar jag A2 eftersom det är ett stål som är enkelt att slipa samtidigt som det är både brytstarkt, tål slag och håller skärpan länge. CPM 3V är förvisso ett förnämligt stål men kräver mycket mer arbete vid slipning.

Jag äger en Bravo 2 och den är outstanding i skogen. Förvisso lite stor men ändå tillräckligt liten för att klara nästan allt. För finlir bär jag en liten Ahti Tikka runt halsen.
 
Har ägt både Bravo 1 och Aurora i A2 såväl som Fällkniven A1 och F1. Av dom har jag bara F1 kvar eftersom jag tycker den är mest praktisk. Av knivarna ovan är A1 kraftigast. Tjockare egg än Bravo (den senare skär alltså lättare). Aurora är ännu vassare. Aurora är ingen liten kniv och kan ta hård hantering och brytande. Micartan kan vara hal. Bark River är kalla på vintern, rejäl strålkyla. Fällkniven dessutom mycket bättre när man har vantar då skaften lämnar mer plats åt dessa.

Jag hade nöjt mig med A2. Tyckte mycket om det stålet och kan verkligen inte se varför man vill ha dyrare. Dyrt stål är för specialister.
 
Ja, A2 är ett trevligt stål. Lättslipat, starkt och rostar inte överdrivet.
Bravo 1 LT Hunter som jag precis beställde fanns "tyvärr" bara i 3V.
 
Ja, A2 är ett trevligt stål. Lättslipat, starkt och rostar inte överdrivet.
Bravo 1 LT Hunter som jag precis beställde fanns "tyvärr" bara i 3V.

Jag tror inte att du kommer att bli besviken på CPM3V om du inte provat det tidigare. Förutsatt att du inte behöver profilera om eggen... Då är det lite jobbigare! Jag var lite tveksam först men nu när jag testat det på några knivar så tror jag nog faktiskt att det är favoritstålet just nu. Tåligt, håller eggen bra och är ganska rosttrögt. Visst, man får sitta lite längre och strigla men ser jag som ren terapisyssla. :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
hedstrom89 Bark River knivar Utrustning allmänt 14
100826 Frost River pack Utrustning allmänt 7

Liknande trådar