Baka bröd på spritkök

Hej
Jag är glutenintolerant men skulle gärna vilja kunna äta mjukt bröd.
Det finns såna här miniugnar för 250 kr som man sätter på friluftsköket. Är det någon som kan tipsa om något bakrecept? Det behöver inte vara glutenfritt, dvs det kan innehålla vetemjöl, då jag kan försöka konvertera receptet att passa till gluten fri mjölmix.
Alltså har någon ett recept på bröd baken med miniugn av typen som sätts på köket?
 
Hej,
iofs inte direkt svar på frågan men här är ett recept på vanligt bröd du kan grädda direkt i stekpannan över spritköket.

4 dl mjöl
1 1/2 dl vatten
salt
1 tsk bakpulver
olja

Blanda mjöl, salt, bakpulver i en plastpåse.
Häll i vattnet och lagom mycket olja och knåda degen i påsen i några minuter. Klicka ut degen direkt i varm, oljad panna och stek kakorna en åt gången.
Om man vill ha lite smak på brödet kan man med fördel blanda i timjan eller andra brödkryddor i degen (tex anis, fänkål eller kummin).

Fördelen med att baka så här är att det inte blir någon disk alls...
 
Tack för tipsen.

Provade stekpannebröd förra sommaren med halvlyckat resultat- det fick att äta men inte mer.

Ska testa att göra glutenfria scones i miniugen ikväll och även testa att göra det brödrecept som följde med ugnen glutenfritt.
Recepted till er som vill prova:
RÅGBRÖD
6,5 dl rågmjöl eller rågskikt
3,25 dl vetemjöl
1 tsk salt
2,5 strukna tsk bikarbonat
2,5 tsk mald kummin
5 dl filmjölk eller 1 pilsner + 1 msk olja
2-4 msk sirap, helst mörk

Blanda alla ingredienser i en rymlig skål (funkar kastrullen tro?) Lägg degen i formen som är väl smord och bröad och grädda brödet i 40 minuter på svag värme ("obetydligt mer än sparlåga"). Testa med en sticka (ex tändsticka) om brödet är färdigt och pensla på med vatten (när det är färdigt).
Använder man filmjölk så blir brödet saftigare och degen mer lättarbetad än om man använder pilsner.

/Linus
 
Ang. "bakugnar"

Hej! Det verkade som om du Linus även undrade om bakugnar för fridlufsbruk. Det gör i alla fall jag! Har försökt ta reda på hur denna Outback Oven fungerar.

I resensionen nedan nämns det att ugnen består av teflonpanna med lock, "värme-spridare" och en aluminiumbelagd glasfiber kupa.
Har man ett vanligt Trangia kök så borde det räcka med att man klipper til en plåt att lägga emellan brännaren och stekpannan(gärna teflon), täcker stekpannan mer ett lock/alufolie så att inte avgaserna förorenar det man bakar, samt formar en upp och nervänd "skål" av alufolie med skorsten att leda värmen till ovansidan. Med en tänsticka kan man sedan genom skorstenen prova när det är färdig bakat(ingen klibbig deg på stickan).

Denna värmespridande plåt formas så att den vilar på de lägre hacken på de uppfällda hållarna. Helst bör den vara av ett värme ledande material och/eller med flera småhål så att den inte leder bort för mycket värme. Har även sett en annan modell som påminde om en rund sockerkaksform med lock.
Om det är någon som har ideèr eller erfarenhet i ämnet så dela gärna med er!!!
http://www.backpacker.com/article/0,2646,1970,00.html
http://www.backpackerspantry.com/
 
Optimus mini-ugn

Köpte en Optimus mini-ugn på loppis för 30 SEK i augusti i fjol. Mini-ugnen ser ut ungefär som en rund bakform + lock med några hål i och en speciell underdel för att fördela värmen. Recept för Jansonsfrestelse, strömmingslåda, ägglåda, tjockpannkaka, semesterkrans, rågbröd och äppelpaj följde med mini-ugnen.
Har tyvärr ej provat den ännu, har bara tältat en natt på ett år men snart är det semester.

Per Brune
 
Ang. Optimus ugn

Hej! Det låter som ett litet fynd. Undra hur gammal den är? Finns inte på Optimus sajt i alla fall. Kan du beskriva den lite närmare. Hur ser värmespridar delen ut? Hur passar ugnen i ett Trangia? Hur är den att baka i? Har den något produktnummer/produktnamn stämplat? Är den till salu....
 
Här finns det en mini-ugn att köpa!

Jag köpte min ugn på Svensk Camping&Fritid, (http://www.svenskcamping.se/), för bara 178Kr. Receptbok följer med, så det är bara att sätta igång. Jag har den vanliga Trangian och ugnen passar bra i "stekpanneläget". Kom bara ihåg att köra på svag värme, själv kör jag med gasol. Det fuunkkaa!
/Lasse
 
Det finns en annan miniugn att köpa. Många båttillbehörsaffärer har såna. Tex Watski, Erlandsson brygga, Byggplast & Båtprylar.

Köket består av en aluminiumform (ser ut som en vanlig rund sockerkaksform med hål i mitte) som står på en järnplatta (rostar lätt) som ser till att det blir luftcirkulation under formen (undervärme). På detta lägger man sedan ett lock som ser till att värmen som går upp genom mittenhålet även värmer upp ovansidan av bakverket (övervärme).
 
Jag gjorde min ugn enl. följande:

1 st rund aluplåt (1.5 mm) med diameter något mindre än minsta Trangiakastrullen

3 st skruvar runt kanten på plåten så de sticker ut ca 1 cm. När plåten placeras i stekpannan skall den ligga ca 1 cm ovanför stekpannans botten.

Ställ plåten i stekpannan, lägg degen/brödet på plåten.
Vält bägge kastrullerna över. Tänd köket. Placera hela härligheten på köket. Vänta tills klart!

mvh
p-a
 
TEFLONVARNING!!!

Det låter som en glimrande lösning men det är på sin plats att varna för att använda metoden i en stekpanna med "non-stick"-beläggning. Dels förstör man beläggningen och dels avges då giftiga gaser som troligen ångas in i brödet.

Mvh Harald Eriksson
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Karlaugust Baka bröd i ett trangia Friluftsmat 27
Avslutat Medlemskap 201709 Baka bröd Friluftsmat 4
ekis Baka bröd Friluftsmat 15
zeppelingirl baka på spritkök Friluftsmat 9
forslund Baka på muurikka? Friluftsmat 6
farbrortony Baka tex sockerkaka på gasköket. Friluftsmat 13
rofri Bröd i panna Friluftsmat 5
Bromearen Bröd Friluftsmat 4
lleberg Bröd på vintertur? Friluftsmat 20
oskarlin Knäcke eller inte Knäcke, det är frågan? (bröd) Friluftsmat 64
Suss78 Recept på Picnic-bröd Friluftsmat 4
Superpuppan Bröd Friluftsmat 10
josohl Ångbakade bröd utan ugn? Friluftsmat 0
MickeOlle Rogers Rangers Bröd Friluftsmat 0
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
Ismo Jojkman Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 62
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16

Liknande trådar