Någon som vet hur länge en termos (vakuumet) håller?
Min 20 år gamla termos är inte alls vad den var när jag fick den, har dock svårt att minnas när under årens lopp den blev värdelös, för den var rätt bra när jag fick den.
Ståltermosar håller nog inte lika bra som glastermosar, glastermosar har en metallskikt med stor yta som också agerar getter (getter = ofta silvrig färgad metall som absorberar och begraver olika molekyler och upprätthåller vakum tex. i ett elektronrör) och upprätthåller vakumet bättre.
För att isolera bra så måste vakumet hållas minst under 0.001 mBar helst bättre än 0.0001 mBar - detta för att reducera antalet molekyler som kan studsa mellan väggarna eftersom varje molekyl tar med sig en viss kvantitet värme i form av högre hastighet när det studsat mot den varma ytan, Att reducera från lufttryck till 1/1000-del av lufttrycket (1 mBar) påverkar inte så mycket när det gäller värmeledning - det enda som sker är att luftmolekylen som kanske bara gick 1/1000 mm innan den krockar en annan luftmolekylen vid lufttryck, kanske klarar sig flera mm innan den träffa på annan luftmolekyl och förmedlar vidare rörelsemängden (och därmed rörelsenergi) till den kallare väggen när man är nere på 1 mBar. Det är först när trycket är så lågt att molekylen kan gå över hela sträckan utan att krocka med annan luftmolekyl innan det träffar väggarna som en vidare vakumsugning mot djupare vakum ger allt bättre värmeisolering
Med andra ord antalet 'trummningar' per sekund på väggytan är ungefär det samma ända ned till 1 mBar - det är först när man går under 0.1 - 0.0001 mBar som man faktiskt reducerar antal molekyler som studsar mellan väggarna, minskar antalet 'trummningar på ytan' per tid och därmed minskar värmeöverföringskapaciteten.
Med andra ord att behålla hög vakum mellan väggarna är A och O för en termos som håller värmen/kylan bra över tiden och det är förvånansvärt att man lyckats med ståltermosar som man ändå gjort då det är mycket svårare att få en metall gasfri och inte läcka ut gas ur sina porer över tiden mot vakumet, än glas.
---
Till slut - man skall aldrig ha vätskor och maträtter med mycket salter stående i ståltermos någon längre tid. 18/8-rostfria stålet tål inte kloridjoner om den samtidigt är utsatt för dragpåkänningar och man kan få spänningskorrosion som arbetar väldigt snabbt och en dag så isolerar inte termoset längre. I en ståltermos så är hela innekärlet utsatt för en ständig dragpåkänning pga. vakumet och por-korrosionen kan vara ytterst liten, på mikroskopisk nivå oftast vid den närmast osynliga svetsskarven i kärlet och det går inte att se skadan fast termoset har tappat vakum i många fall.