Energi
och vätska samt att maten och drycken skall vara aptitlig är mina prioiteringar. Vad som är aptitligt är indviduellt och kan dessutom variera från tur till tur och under dagen.
Blåbärssoppa innehåller mängder med energi men bara i form av snabba kolhydrater.
Som komplement har jag ibland varm buljong. Dessa drycker förvaras i Nalgenes fyrkantiga plastflaskor inne i dunjackan i ryggsäcken och speciellt literflaskorna håller värmen mycket bra.
Varm dryck under hela dagen är högprioiterat när det är lite kallare väder.
Runekakor tycker jag är suveräna. Torkat renkött eller tokad renkorv att karva på och tugga på brukar smaka extra bra när man är ute. Lite julgotter är inte dumt.
Förmiddagskaffet vill jag inte missa. På lugna familjeturer gör jag gärna en eld och kör kokkaffe men på heldagsturer är det glastermos som gäller för att inte oxidera kaffet.
Hur man dricker har också stor betydelse. En snygg träkåsa isolerar den varma drycken och ger lite extra estetisk njutning.
http://www.sssk.se/medlem/databas/bild/bild-v.asp?id=17339
http://www.sssk.se/medlem/databas/bild/bild-v.asp?id=17677
Mackor kan man variera mycket. Jag har gärna flera olika sorters bröd t ex Fazers Rågkusar och Polarbröds runda vita Rågkakor eller mjukt tunnbröd. Pålägg av flera olika sorter.
En extremvariant för den som vill åka många mil har Mårten Ajne lanserat. Musli typ strat med russin eller torkad frukt i en plastpåse i fickan. Drickaslang emd vatten, då behöver man inte stanna alls utan kan ta allt intag i farten. På det sättet ledde han ett gäng grupp 1-åkare från Hässelby till Örebro på 7 timmar och 51 minuter för några år sedan (fuskade med taxi mellan Kungsör och Hjälmaresund).
En kökspatrull som grillar eller servar med kokvagn med t ex varm gulschsoppa eller fisksoppa är heller inte dumt vid större evenemang typ ledarträffar.
http://www.sssk.se/medlem/databas/bild/bild-v.asp?id=3399
Foto Jarmo Tamminen
Eller att köpa sådant direkt vid isen i stånd eller att äta på lunchresturang.
Thure
[Ändrat av thureb 2006-01-20 kl 11:27]