Att tänka på när man lagar mat i absidern?

Har ingen större erfarenhet av tält och än mindre att laga mat i absidern. Jag har sökt på forumet och läst på lite, åsikterna går tvärt isär med varandra när det gäller detta. En del har sett tält brinna ner till grunden och en del uppskattar mysfaktorn av att tillaga ett varmt mål mat inne i tältet medans regnet faller utanför.

Naturligtvis bör man undikva att göra detta - när det är fint väder så kan man laga utomhus. Men om det skulle vara spöregn och snålblåst kan det vara skönt att laga sin mat i absidern.

Kan tillägga att det är ett Trangiakök som ska användas.

Så: tips, idéer, erfarenheter? Kan tältet påverkas på något sätt? Typ sömmar och sådant?
 
Jag har lyckats ta hål i myggnätet när jag lagade mat i absiden, men det var ren klumpighet. Fick sysselsätta mig med nål och tråd ett tag...

Jag tycker definitivt man kan laga mat i absiden. Det gäller som sagt bara att ha koll på prylarna.

Nackdelar? Jo visst finns det sådana (förutom risken att få större eller mindre hål i tältduken). Den som jag lagt märke till mest är kondensen om man kokar något länge och inte är noga med ventilationen. Att steka är också vanskligt. Eventuellt fett som stänker hamnar på tältduken, kan vara svårt att få bort.

Fördelar? Tillräckligt starka för att överväga nackdelarna. Jag irriterar mig mest på myggen när jag är ute och vandrar. Därför kryper jag in i tältet och lagar mat, för att få sinnesro när jag är trött och hungrig. Det tält jag har (HB Niak) kan man trixa till så att man kan laga mat i oväder utan att all ånga hamnar på tältväven.

Slutsats: bara man är försiktig så är det inga problem med att laga mat samtidigt som man bekvämt sitter hopkurad i sin varma torra sovsäck.
 
Jag lagar alltid både frukost och middag inne i tältet. Jag använder gaskök. Jag skulle nog inte vilja göra det med bensinkök där risken för flammor finns (i synnerhet när jag hanterar det ;)). Trangia känns ganska stabilt, men jag har varit med om att en presenning brunnit upp på några sekunder pga uppflammande eld i ett Trangia. Personen skulle då fylla på den utbrunna brännaren och kände efter i den med fingret för att kolla att den var sval. Men vindskyddet runtomkring var inte fullt så svalt, spillet antände och skapade en eldboll. WOOOFF!
 
Inga större bekymmer. Har alltid använt köket i absiden vid 'dåligt' väder. Jag har också en tröja eller jacka i beredskap för att kväva elden om lågan blir för hög. Vill jag höja mysfaktorn vid kall väderlek och har gott om bränsle kan jag bränna några timmar i tältet på minlåga, då har jag stekpannan som underlägg till köket.

/Janne
 
Använder i princip aldrig köket utanför absiden (Nallo 2) under fjällvandring; frukostkok och termosfyllning till lunchmålet medan jag ligger kvar i sovsäcken, och middagsmål på kvällen när jag är på väg ner igen.. Ett stort plus är ju att man förbrukar mindre bränsle pg det ypperliga vindskyddet. Nån gång emellanåt (när myggen varit helt hopplösa) har jag kört (gas)köket i innertältet också.

Med sprittrangia har jag lyckats elda upp en absid på ett ryggåstält en gång, men det var mest klantighet - flärpen blåste in över lågan eftersom jag inte spänt fast den ordentligt.

/Per


[Ändrat av fson 2007-05-06 kl 21:47]
 
kristofer_wallmark; sa:
Har ingen större erfarenhet av tält och än mindre att laga mat i absidern.

Kan tillägga att det är ett Trangiakök som ska användas.

Så: tips, idéer, erfarenheter? Kan tältet påverkas på något sätt? Typ sömmar och sådant?

Du kan, förutsatt att den är tillräcklig i höjd och bredd, utan vidare laga mat i absiden.

Rent generellt så skulle jag börja med att köpa till gasbrännaren till ditt trangia, när du lagar mat vill du ha kontroll över lågorna och det får du med gasbrännaren. Du får låga flammor (viktigt) samt ingen risk att du av misstag sparkar till brännaren och/eller spiller en massa brännbar vätska som kan antändas osv.. efter att ha sett uppflammningarna av ett trangia alkoholbrännare med vintertillsats så kan jag garantera att det inte är ett av min val.
Gasbrännaren är väl värd pengarna.

Vill du trots detta inte använda gasbrännaren så var försiktig med påfyllning osv.

Har du golv i absiden så bör du antingen ta bort det där du lagar mat eller placera något under brännaren så att inte golvmatrialet smälter. köket blir varmt även undertill.

se till att ha gott om ventilering när du kokar osv för annars får du väldigt mycket kondens, dock kan du få bort lite av kondensen samt öka temperaturen markant i tältet genom att köra brännaren utan att laga mat. Du kan även tina is i dragkedjor mm om det har varit en vinternatt.

När det gäller andra saker man skall tänka på så tycker jag det är värt att nämnas att du aldrig någonsin skall förvara en använd grill i absiden.
låt den stå utanför tältet. även om den "borde vara släckt"
Du kan drabbas av kolmonoxid förgiftning.

Annars kan jag bara önska dig lycka till, var försiktig och tänk på vad du gör så skall det nog fungera bra för dig.
 
hobbes; sa:
När det gäller andra saker man skall tänka på så tycker jag det är värt att nämnas att du aldrig någonsin skall förvara en använd grill i absiden.
låt den stå utanför tältet. även om den "borde vara släckt"
Du kan drabbas av kolmonoxid förgiftning.
Stämmer detta sommartid? Vintertid kan jag tänka mig, om det drevat upp snö längs tältsidorna, men på sommaren? M t p hur fort kondens vädras ut ur mitt tält, så har jag svårt att tro att jag skulle riskera CO-förgiftning. Men jag kan ha fel.

Själv kör jag både frukost och middag i tältet, hvergang. Gas sommartid och bensin vintertid. Har eldat en del annat också, inkl Trangia. Men jag skulle föredra en mer kontrollerad brännare än en öppen trangiakopp...
 
Strykarräven; sa:
Stämmer detta sommartid? Vintertid kan jag tänka mig, om det drevat upp snö längs tältsidorna, men på sommaren? M t p hur fort kondens vädras ut ur mitt tält, så har jag svårt att tro att jag skulle riskera CO-förgiftning. Men jag kan ha fel.

Själv kör jag både frukost och middag i tältet, hvergang. Gas sommartid och bensin vintertid. Har eldat en del annat också, inkl Trangia. Men jag skulle föredra en mer kontrollerad brännare än en öppen trangiakopp...

en grill som fortfarande brinner (trots att det inte syns) kan brinna orent och då bildas kolmonoxid.

Kolmonoxiden som du andas in sätter sig på de röda blodkropparna i blodet och hindrar därmed syreupptagningsförmågan.
Jag vill minnas att det är ca 200 ggr lättare för kolmonoxiden att binda sig till blodet än vad det är för syre. vilket gör att du kvävs.
detta är givetvis ett problem som ökar ju tätare tältet är. men i bästa fall har du en helvetisk huvudverk och i sämsta fall så överlever du inte.
vill minnas att det för något år sedan var en far o son som dog av detta, på sommaren.

själv så kör jag både gas köket och gasol lampa i både innertält och absid.
men man skall vara försiktig.

/Torbjörn
 
Tack för alla bra svar!

Min slutsats blir att det känns en aning olämpligt att laga mat om man inte har gasbrännare till Trangia-setet - kan absolut hålla med om det opraktiska och farliga i den lilla koppen med bränsle.

Är gasbrännaren samma till alla modeller? Funderar på 27-3 för övrigt.

Nämnas kan också att tältet som ska användas (förmodligen) är ett Bergans Kompakt 2 - har läst att absidern är betydligt mindre än 3:ans modell - värt att tänka på!
 
hobbes; sa:
en grill som fortfarande brinner (trots att det inte syns) kan brinna orent och då bildas kolmonoxid.
...
vill minnas att det för något år sedan var en far o son som dog av detta, på sommaren.
Jaja, jag får väl låta bli att grilla i tältet, något jag aldrig haft en tanke på att göra. Fortsätter nog köra av mitt kök.

Men jag känner mig fortfarande tveksam, de måste ha haft maximal otur. Man andas t ex en hel natt i sitt tält, utan att drabbas av syrebrist. Syret tar sig antingen igenom innertältsduken, eller ut genom ventilationen. Varför klarar inte CO-molekylerna detta?

Man har ju sovit bredvid åtskilliga eldar men utan tält, och vaknat varje gång.
 
kristofer_wallmark; sa:
Är gasbrännaren samma till alla modeller? Funderar på 27-3 för övrigt.

Ja det är samma gasbrännare till både 27 och 25.
Jag började med 27-3 och "uppgraderade" till 27-5.
genom att köpa till nonstick kastrullerna.
så om du har plastbestick så kan det vara en fördel att använda nonstick, lättare att diska, svårare att bränna fast mat.
Är du ensam så räcker 27 an gott men är du två hungriga eller fler så kan det bli lite lite.

om du köper nonstick varianten så kan det vara en bra ide att när du packar in brännare osv i dem så tar du o lindar in den i en tygbit, kanske en diskhanduk eller liknande. annars har du förstört ytan på kastullen redan första gången du går ut. som bonus, om du använder diskhanduken så kan du täta upp kastrullerna så att du slipper en massa skramlande från köket.

ett lite lyxigt recept för vitlöksälskare om du bara skall ner till stranden, sitta på klipporna o käka lite..

1 påse gambas, vitlök, ett pkt smör, några brödskivor (ljust bröd) lite dill och majonäs. persilja är inte helt fel att tugga på efteråt.

stek upp brödet i smör och vitlök så att det blir gyllenbrunt på båda sidorna.
ta vanlig majonäs och blanda i vitlök så att det blir "aioli".
stek upp gambas i smör och vitlök.
doppa gambas i aioli och ät brödet till.
dill kan du använda som smakförhöjare och persilja om du vill bli av med den värsta vitlöks doften..

tips
citron majonäs kan vara en frisk och god fläkt..

/Torbjörn
 
hobbes; sa:

Tack för receptet. :)

Vi är två som ska använda köket - jag och min sambo. Det kommer att räcka gott och väl för oss. Apropå nonstick så är det visserligen "lättare" att laga mat i det men stekpannan räcker för mig. I kastrullerna är det oftast lite blötare, även om det är gröt.
Nonstick är så himla känsligt, känns inte lika robust på något sätt. Råkar man repa det så är beläggningen värdelös och erfarenheten säger att förr eller senare gör man det - synnerligen ute i naturen när man blir lite mer "grufflig" än hemma i köket. :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Arytmica Vad tänka på vid köp av gaskök? Kök och brännare 55
Snödrivan T sprit på ica Kök och brännare 5
Bollis Optimus Polaris tänder ej på gas. Kök och brännare 38
turtle Någon som vet en kopp på 114mm bred insida? Kök och brännare 25
JAXE Köra Optimus polaris på gas Kök och brännare 16
tallskogen Effektiv storlek på bränsleflaska Kök och brännare 11
Obbmundson Köra polaris på tändvätska? Kök och brännare 37
insco Byta slang på MSR Whisperlite Kök och brännare 2
Alucardi Alternativ till Trangias brännarkopp för Optimus Polaris konvertering på Trangia kök Kök och brännare 41
Alucardi Ny Optimus Polaris märke på flaskan Kök och brännare 9
Moga Vintergas på sommarfjäll? Kök och brännare 9
Jackiie Vit dammig beläggning på HA-kastrull efter diskmaskin? Kök och brännare 4
JMel felanalys på Omnifuel Kök och brännare 1
klerpa Skillnad på gamla och nya optimus nova? Kök och brännare 3
BillyAxelsson Passar Trangia Minipanna på Trangia 27 inre kärl? Kök och brännare 2
Livetiskuggan Hur är det med priserna på stormkök bränsle? Kök och brännare 16
StinaH Ny på Trangia Kök och brännare 13
Silvii Köpa gas på Sicilien Kök och brännare 2
Lasse Åbom Slut på gas eller annat fel? Kök och brännare 45
Brune Billigt gasolkök på XXL Kök och brännare 14
Schneeberger Optimus Vega tvärdog på lunchen Kök och brännare 14
washaa Bekämpa rost på duossal/aluminium? Kök och brännare 6
packåsna Hur undviker jag underburn på gasbrännare? Kök och brännare 3
G.Kraft Matlagning till 6pers på gaskök Kök och brännare 41
egh01 Böja till slangen på Optimus-pump? Kök och brännare 6
Ute1252 Trangia kastruller och ev stekpannan på Primus Essential Trail Stove? Kök och brännare 5
EBoss Fylla på Trangias Säkerhetsflaska Kök och brännare 8
waltruz Gasol på vintern? Hur grädda våfflor i skidspåret? Kök och brännare 12
Stordrulen Gänga på Trangia GB-74 Kök och brännare 14
Lovan Tips på friluftskök och kokkärl Kök och brännare 21
Markolainen Hur spara på gasen? Kök och brännare 49
Kårsavagge Omni lite TI - svårt få eld på gas, munstycken fel? Kök och brännare 6
riktigadavid Trangia X2 multifuel sotar när kastrullen är på Kök och brännare 13
Olof B Dimension på o-ring, Brännare till "Snuskburken" Kök och brännare 14
Nosse Stor skillnad på gas och gas förutom priset? Kök och brännare 4
Kotten Omnia fritidsugn på bensin/fotogenkök Kök och brännare 17
helenec Förvaring av T-röd på roadtrip? Kök och brännare 17
leukotejp Använda kokkärl direkt på elden Kök och brännare 15
Smogz Förvara gas i bil på sommaren? Kök och brännare 24
jalanjalan service på lite äldre primus brännare behövs det? Kök och brännare 8
avslutmedlemskap0904 Ibland blir man spänd på fortsättningen Kök och brännare 26
NaturBiten Efterlysning - känner du igen köket på bilden? Kök och brännare 6
såg Hur många här inne kör på fast bränsle? Kök och brännare 4
qy Esbit på flyget? Kök och brännare 5
emkå Passar Trangias säkerhetskork på vanliga PET-flaskor? Kök och brännare 36
Trucken Fotogenfunderingar: Jakten på efterföljare till Statoil Blå Kök och brännare 8
Polar300 Trangia återställer sortimentet! DuoSSAL är på väg tillbaks!!! Kök och brännare 16
Peter77 Vill du ha tag på Trangia DUOSSAL kärl, se hit :) Kök och brännare 42
LonelyWolf köpa gas på teneriffa??? Kök och brännare 8
nicko_ Vikt på 1 L DuoSSAL Trangia-gryta Kök och brännare 8

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg