Åpaddling max 30 mil från stockholm

Hej.

När jag var liten paddlade farsan, två polare och två glin (bl a jag) kanot. Vet att vi paddlat i Småland och Åkers styckebruk. Nu 20 år senare är det dags igen, men nu håller vi, den yngre generationen i det. Så har ni tips på bra åpaddling för 2-3 dagars lugn paddling max 30 mil från stockholm. Gärna där man kan hyra kanadensare på vägen dit eller där man startar eller går i mål. Vi hat två bilar och släp, så transport löser sig nog.

Tacksam för svar.

/Calle
 
Ockelbo-Smörnäs -högbo

Sträckan ockelbo - högbo finns beskriven på bla http://www.frilufts.se/uppsala/tips/kanot/gastrikland.html#testebo
och ligger dryga 20 mil norr om sthlm

I Smörnäs som ligger "mitt på" sträckan har Friluftsfrämjandet i Gävle en anläggning. Där finns kanoter och kajaker att hyra. Här finns även en utmärkt övernattningsplats om man paddlar sträckan. Du kan välja att hyra "lillstugan" med dusch och toalett, tälta på den klippta gräsplanen eller sova i vindskydd, allt efter ekonomi och krav på bekvämlighet. Appro på det så finns även bastu att hyra. Kafét har öppet alla helger från maj till september (tror jag) och under sommarlovet alla dagar.
http://www.frilufts.se/gavle/smornas-a.htm

Det kan vara idé att kolla med nån som har paddlat nyligen hur statusen på trollrikekanalen mellan sjöarna (lundbosjön och öjaren) har inte paddlat den själv på många år.
http://www.frilufts.se/gavle/paddling-a.htm

Även äventyrarna i högbo hyr ut kanoter
http://www.aventyrarna.se/

Go tur
Tobias
 
Senast ändrad:
Jag paddlade kanadensare från Flen ner till Nyköping en gång. Tog ungefär 3 dagar i lugnt tempo. Det är iofs en blandning på åar och sjöar, med en del lyft över broar och även kraftverk på slutet av Nyköpingsån, men i stort sett en ok tur enligt dina krav. Vi ställde en bil i Nyköping och åkte upp till Flen och la i.

/K
 
Som den tidigare skribenten nämnde så är Flen-Nyköping en fin tur med varierat lansksap, åar och sjöar med ett par lyft. Men man kan också paddla sträckan Katrineholm-Nyköping som från Bettna är gemensamm med den tidigare.

Kika på http://www.canoe.nu/ för att få utförligare turförslag

En annan flott tur som jag kan rekommendera är från Åkers styckebruk ner till Vagnhärad. Förslag på led hittar du här http://www.kanotkungen.se/1.html


God tur/
Håkan
 
Åkers Styckebrum

Hej!
Med start i Åkers Styckebruk har du ett pärlband fina sjöar och det finns en kanotuthyrare i Mariefred www.kanotkungen.se som kör ut kanoterna till startpunkten och hämtar både dig och kanoterna så du slipper paddla samma väg tillbaka.

Mvh Charlotta
 
Nittälven

Jag kan rekommendera ett vindlande och slingrande vattendrag som heter Nittälven och ligger i närheten av Kopparberg.

Det är en mysig liten älv som bjuder på avskildhet och att den desutom är smal och vindlande är en bonus.

Det gäller dock att inte paddla för sent på säsongen då vattenståndet är lägre.

Tyvärr så har jag glömtbort namnet på kanotuthyraren, en inflyttad tysk. Det jag minns är att det är vi hyrde canadensarna från en camping någon/några mil bort. Mot en billig penning fick vi kanonterna utkörda till startpunkten.

/Niklas
 

Liknande trådar