fnöske
Jag antar att du har en björkticka framför dig, med ett hårt gråvitt skal på översidan och brun sammetsliknande undersida.
Fnösket ligger som ett tuntlager ca.2-6 mm under det hårda vita skalet och är brunt till färgen.
1 först skalar du av det hårda vita skalet med kniv eller rasp.
2. vänd på tickan och karva bort sporerna som har växt lodrätt.
3 koka upp vatten och tillsätt likastor del aska. askan skall vara fin utan kolbitar, björkaska rekomenderas. rör om
4. Låt fnöskebiten sjuda i 3-4 timmar tillsätt lite vatten efterhand som det kokar bort.
5. Ta upp fnösket och låt den svalna, banka på den med tex träklubba, ungeför som när man mörar en biff.
6. tumma på fnöske biten, gnugga gnid den mellan fingrarna så att den blir tunnare större och mjukare lyckas du riktigt bra kommer resultatet att kännas som sammetslen mokka läder.
7. tillsist låter du fnösket torka och då återstår bara eldslagningen....
Lycka till!
Jean Esselström, Överlevnadsinstruktör