Hej Katarina,
Har haft malamute i tio år och har svårt att tänka mig en bättre hund. Men givetvis finns det många nackdelar med rasen. Ska försöka lista några här:
1. Temperamentet varierar mellan olika linjer/kennlar. Om du planerar att köpa en malamute ta först reda på hur valpens föräldrar fungerar tillsammans med hundar av samma kön. En del malamuter är aggressiva mot hundar av samma kön vilket kan göra det dagliga livet en smula problematiskt om du bor i ett hundtätt område eller planerar att skaffa en andra hund.
2. Socialiseringoch mjuka metoder är oerhört viktigt när du köper en malamutevalp. Läs all litteratur du finner om hundens språk, gå på klickerkurs, utställning, dragträffar och träffa andra malamuter och malamuteägare för att lära dig mer om rasen. Bristande socialisering kan leda till att en annars normal valp ej fungerar väl tillsammans med andra hundar och djur som vuxen.
3. Det finns sjukdomar inom rasen, t ex höfledsdysplasi, ögonsjukdomar, sköldkörtelfel och epilepsi. De allra flesta hundar är friska men det här är absolut ingen hund man ska köpa på Blocket. Hos rasklubben kan du få en förteckning över uppfödare som endast avlar på hundar med godkända hälsotest.
4. Jag bor i norra Sverige och tillbringar en stor del av året i vår stuga i Lappland, därför har mina hundar inga problem med sommarvärmen. Egentligen tycker jag att malamuten hör hemma i norr men jag vet ju att det bor många malamuter även i södra Sverige och att det fungerar bra. Du bör dock noga planera en eventuell hundgård om du bor söderut, så att den ger tillräckligt med skugga och stimulans.
5. Malamuten en är draghund. Ingen sprinter utan en frakthund. Vill du köra fort är det här ingen ras för dig, välj då hellre en siberian husky. Vill du däremot ha hjälp att dra fjällpulkan (eller bära klövjeväskan på fjällvandringen) är malamuten helt perfekt. Att Malamuten är en draghund betyder även att det kan vara svårt att få den att gå fint i koppel (varierar mycket från individ till individ). Många som promenerar med malamute använder midjebälte och bungeelina. Att ha dålig rygg och malamute är ingen bra kombination.
6. Malamuten är en intelligent hund som fungerar bäst tillsammans med en intelligent ägare. Du får ingenting gratis utan måste träna och socialisera din hund från en tidig ålder för att den ska fungera utan olater i samhället. Det finns malamuter som lyckas väldigt bra som lydnads- och agilityhundar och t om som assistanshundar. Vad du åstadkommer med din hund beror dels på vilken valp du väljer (studera föräldrarnas egenskaper) och dels på hur du tränar den. En intelligent hund kräver mer från dig som förare. Därför anser många att malamuten ej är någon lämplig förstagångshund.
7. Malamuten fäller pälsen 2ggr om året. Det innebär att du får hundhår överallt hemma och har svårt att undvika hundhår på kläder och i bilen. Vissa bryr sig inte alls om detta medan vissa tycker det är skitjobbigt. När hunden fäller ska den helst borstas och badas reglebundet så att huden berfrias från mjäll och blir ren och fin. Det finns s.k. långhåriga malamuter som kräver nästan daglig pälsvård. Den långhåriga varianten är ej önskvärd inom rasen men förekommer ändå. Idag finns ett DNA-test som gör att man enkelt kan undvika att avla fram felaktiga pälsar. Fråga uppfödaren om detta innan du väljer valp, det går även att se på pälsen vilken valp som kommer att få en felaktig lång päls som vuxen. Klorna ska klippas minst 2ggr per månad. Om din hund ej är trygg och van vid kloklippning kan detta bli en jobbig sak att utföra på en stor och stark hund.
8. Malamuter ska helst ej bo i lägenhet och bor du i villa bör din trädgård vara ordentligt inhägnad. Malamuten har ofta stark jaktinstinkt och kan vilja jaga djur den ser ute i naturen eller i villaområdet, t ex grannens katt.
9. Det kan vara svårt att hitta en lämplig hundvakt till en vuxen Alaskan Mlamaute. Många som skaffar malamute slutar att resa utomlands av denna anledning.
10. En ledsen och uttråkad (och ibland helt glad) malamute ylar gärna. Bor du i lägenhet blir grannarna lätt tokiga och även om du bor i villa kan ylandet upplevas som störande. Många malamuteägare söker sig därför ut på landet, in i skogen och bort från allt vad grannar heter. Det är naturligt för polarhundar att yla så detta är inget man enkelt kan träna bort.
11... vad mer?
Nej det får räcka för det blev en lång lista! Nu låter det säkert som om det bara finns nackdelar med rasen men det är förstås inte sant. Malamuten är en otroligt lojal hund som verkligen ger en massa kärlek tillbaka. Jag har 5 malamuter och de är alla olika karaktärer med olika behov och egenskaper och tack vare dem tillbringar jag mycket tid i den härliga naturen året runt. Mina malamuter bor i hundgård men kommer dagligen på besök inomhus och delar tv-soffan med mig, alltså som vilka andra hundar som helst. På vintern åker vi skidor och på sommaren fjällvandrar vi. Resten av året är det dagliga hundpromenader och lek i en stor inhägnad som gäller.
Det är viktigt att förstå att köper man en malamute så väljer man samtidigt en hel livsstil. Innan man tar steget och hämtar hem valpen bör man därför noga undersöka om denna livsstil verkligen passar en. Gillar du friluftsliv mest av allt eller är strandsemestern mer lockande? Har du nära till skog och fjäll? Har du tid att ägna en stor del av din fritid till att uppfostra och träna en malamute? Har du råd med hundmat, försäkring och veterinärkostnader för en stor hund? Lämpar sig din tomt för en hund som enkelt tar sig över ett lägre staket i jakten på en hare? Många frågor som man bör fundera på medan man lär känna rasen bättre.
Om jag för 10 år sedan hade vetat allt detta hade jag förmodligen inte skaffat min första malamute utan istället ägnat mer tid åt att resa, bo i olika storstäder och göra andra roliga saker. Nu valde jag som jag gjorde och resten är historia. Eftersom jag har blivit biten av fjällen är malamuten numera helt perfekt för mig men jag tycker att man NOGA ska tänka efter innan man skaffar en hund av denna ras eftersom ett liv med malamute är betydligt mer komplicerat än ett liv med en "vanlig" hund
Du kan läsa mer om mina hundaktiviteter här:
http://laplandmalamutes.blogspot.com/
Här är en länk till rasklubben:
http://www.malamuteklubben.dinstudio.se/
Mvh
Marit