Alaskan Malamute, fördelar/nackdelar?

Malamute

Jag röstar på Malamute!

Själv har jag en Malamute tik på 2,5år som är min första hund. Valet var enkelt för tjejens mamma hade uppfödning.

Men valet var enkelt vilken ras ja var ute efter, friluftshund som kan vara med på allt och är byggd för krävande aktivitet.

hon drar mig runt mig i milspåret på 35minuter så de finns en del fart. Men någon sprinthund är de absolut inte

Tikka följer med på allt, då menar ja allt :) Absolut inga problem med att vara lös i naturen och har inga som hellst problem med att vara själv hemma. Tjurskallig.. ja de kan ja väl hålla med om :)

Rasen gillar inte varma sommardagar men man får helt enkelt anpassa sig till det.
La till lite bilder för inspiration

//Sven
 

Bilagor

  • P1090386.JPG
    P1090386.JPG
    154.9 KB · Visningar: 12,816
  • IMG_3236.jpg
    IMG_3236.jpg
    46.4 KB · Visningar: 14,145
  • IMG_1659.jpg
    IMG_1659.jpg
    61.2 KB · Visningar: 13,830
Hej Katarina,

Har haft malamute i tio år och har svårt att tänka mig en bättre hund. Men givetvis finns det många nackdelar med rasen. Ska försöka lista några här:

1. Temperamentet varierar mellan olika linjer/kennlar. Om du planerar att köpa en malamute ta först reda på hur valpens föräldrar fungerar tillsammans med hundar av samma kön. En del malamuter är aggressiva mot hundar av samma kön vilket kan göra det dagliga livet en smula problematiskt om du bor i ett hundtätt område eller planerar att skaffa en andra hund.

2. Socialiseringoch mjuka metoder är oerhört viktigt när du köper en malamutevalp. Läs all litteratur du finner om hundens språk, gå på klickerkurs, utställning, dragträffar och träffa andra malamuter och malamuteägare för att lära dig mer om rasen. Bristande socialisering kan leda till att en annars normal valp ej fungerar väl tillsammans med andra hundar och djur som vuxen.

3. Det finns sjukdomar inom rasen, t ex höfledsdysplasi, ögonsjukdomar, sköldkörtelfel och epilepsi. De allra flesta hundar är friska men det här är absolut ingen hund man ska köpa på Blocket. Hos rasklubben kan du få en förteckning över uppfödare som endast avlar på hundar med godkända hälsotest.

4. Jag bor i norra Sverige och tillbringar en stor del av året i vår stuga i Lappland, därför har mina hundar inga problem med sommarvärmen. Egentligen tycker jag att malamuten hör hemma i norr men jag vet ju att det bor många malamuter även i södra Sverige och att det fungerar bra. Du bör dock noga planera en eventuell hundgård om du bor söderut, så att den ger tillräckligt med skugga och stimulans.

5. Malamuten en är draghund. Ingen sprinter utan en frakthund. Vill du köra fort är det här ingen ras för dig, välj då hellre en siberian husky. Vill du däremot ha hjälp att dra fjällpulkan (eller bära klövjeväskan på fjällvandringen) är malamuten helt perfekt. Att Malamuten är en draghund betyder även att det kan vara svårt att få den att gå fint i koppel (varierar mycket från individ till individ). Många som promenerar med malamute använder midjebälte och bungeelina. Att ha dålig rygg och malamute är ingen bra kombination.

6. Malamuten är en intelligent hund som fungerar bäst tillsammans med en intelligent ägare. Du får ingenting gratis utan måste träna och socialisera din hund från en tidig ålder för att den ska fungera utan olater i samhället. Det finns malamuter som lyckas väldigt bra som lydnads- och agilityhundar och t om som assistanshundar. Vad du åstadkommer med din hund beror dels på vilken valp du väljer (studera föräldrarnas egenskaper) och dels på hur du tränar den. En intelligent hund kräver mer från dig som förare. Därför anser många att malamuten ej är någon lämplig förstagångshund.

7. Malamuten fäller pälsen 2ggr om året. Det innebär att du får hundhår överallt hemma och har svårt att undvika hundhår på kläder och i bilen. Vissa bryr sig inte alls om detta medan vissa tycker det är skitjobbigt. När hunden fäller ska den helst borstas och badas reglebundet så att huden berfrias från mjäll och blir ren och fin. Det finns s.k. långhåriga malamuter som kräver nästan daglig pälsvård. Den långhåriga varianten är ej önskvärd inom rasen men förekommer ändå. Idag finns ett DNA-test som gör att man enkelt kan undvika att avla fram felaktiga pälsar. Fråga uppfödaren om detta innan du väljer valp, det går även att se på pälsen vilken valp som kommer att få en felaktig lång päls som vuxen. Klorna ska klippas minst 2ggr per månad. Om din hund ej är trygg och van vid kloklippning kan detta bli en jobbig sak att utföra på en stor och stark hund.

8. Malamuter ska helst ej bo i lägenhet och bor du i villa bör din trädgård vara ordentligt inhägnad. Malamuten har ofta stark jaktinstinkt och kan vilja jaga djur den ser ute i naturen eller i villaområdet, t ex grannens katt.

9. Det kan vara svårt att hitta en lämplig hundvakt till en vuxen Alaskan Mlamaute. Många som skaffar malamute slutar att resa utomlands av denna anledning.

10. En ledsen och uttråkad (och ibland helt glad) malamute ylar gärna. Bor du i lägenhet blir grannarna lätt tokiga och även om du bor i villa kan ylandet upplevas som störande. Många malamuteägare söker sig därför ut på landet, in i skogen och bort från allt vad grannar heter. Det är naturligt för polarhundar att yla så detta är inget man enkelt kan träna bort.

11... vad mer?

Nej det får räcka för det blev en lång lista! Nu låter det säkert som om det bara finns nackdelar med rasen men det är förstås inte sant. Malamuten är en otroligt lojal hund som verkligen ger en massa kärlek tillbaka. Jag har 5 malamuter och de är alla olika karaktärer med olika behov och egenskaper och tack vare dem tillbringar jag mycket tid i den härliga naturen året runt. Mina malamuter bor i hundgård men kommer dagligen på besök inomhus och delar tv-soffan med mig, alltså som vilka andra hundar som helst. På vintern åker vi skidor och på sommaren fjällvandrar vi. Resten av året är det dagliga hundpromenader och lek i en stor inhägnad som gäller.

Det är viktigt att förstå att köper man en malamute så väljer man samtidigt en hel livsstil. Innan man tar steget och hämtar hem valpen bör man därför noga undersöka om denna livsstil verkligen passar en. Gillar du friluftsliv mest av allt eller är strandsemestern mer lockande? Har du nära till skog och fjäll? Har du tid att ägna en stor del av din fritid till att uppfostra och träna en malamute? Har du råd med hundmat, försäkring och veterinärkostnader för en stor hund? Lämpar sig din tomt för en hund som enkelt tar sig över ett lägre staket i jakten på en hare? Många frågor som man bör fundera på medan man lär känna rasen bättre.

Om jag för 10 år sedan hade vetat allt detta hade jag förmodligen inte skaffat min första malamute utan istället ägnat mer tid åt att resa, bo i olika storstäder och göra andra roliga saker. Nu valde jag som jag gjorde och resten är historia. Eftersom jag har blivit biten av fjällen är malamuten numera helt perfekt för mig men jag tycker att man NOGA ska tänka efter innan man skaffar en hund av denna ras eftersom ett liv med malamute är betydligt mer komplicerat än ett liv med en "vanlig" hund

Du kan läsa mer om mina hundaktiviteter här: http://laplandmalamutes.blogspot.com/

Här är en länk till rasklubben: http://www.malamuteklubben.dinstudio.se/

Mvh
Marit
 
Jag var i samma situation för några år sedan och jämförd de olika polarhundarna med varandra. Jag har också erfarenhet av flera av dem.
Grönlandshund föll raskt bort. Den är alltför "vild". Det första jag lärde mig av guiden inför en tiodagars tur med ett tiospann grönlandshundar på Svalbard var: "För många hundar på samma plats är inte bra. Om de börjar slåss håller en i släden och en annan drar i linan längst fram så de skiljs åt". Det var flera hundar som inte kunde gå bredvid varandra.
Husky går inte på tur, de springer. Nu har jag mest erfarenhet av Alaskan husky, men det är jobbigt att gå en tur med dem. Får du den som valp och går mycket blir det säkert bättre än de husky jag har varit på tur med har vuxit upp i spann.
Malamute går bra med de flesta människor, men går ofta dåligt med andra hundar. Framför allt är det ett problem med hannhund - hannhundkontakt. De är inte lika illa som grönlandshundarna. Det är många som har dem i lägenhet. Jag har ingen egen erfarenhet av det, men vad jag har hört ska det inte vara något problem att ta några lugna dagar om du är sjuk, de blir inte stressade av det, även om det inte går i längden.
Samojed var det jag hamnade på till slut och är det jag haft i några år. Jag fick min andra samojed nyligen som är en omplaceringshund. Jag upplever det som den mest familjevänliga polarhunden. Agression mot andra hundar är ett litet problem, samma sak gäller människor. Är jag sjuk är det inget stort problem att de får en vilodag, samma sak gäller på sommaren i varma perioder. Någon har nämnt att samojeder skäller när man får besök. De flesta jag känner har inget problem med det. Min första hund skäller bara när hon vill leka, någon enstaka gång när hon vill ha uppmärksamhet och EN gång när vi fick besök av en person som gick in på tomten utan att vi såg det. Det är alla situationer hon har skällt. Jaktinstinkten är mindre än malamuter. Om du går för samojed, se till att välja en kennel som avlar för turegenskaper. Det finns två linjer: tur och familjeliv/uställning. Ringa och prata med dem och skapa dig en bild av hur de använder hundarna. Fråga om de varit på några långa turer på sista tiden. Svarar de att de var på en tur på en hel förmiddag i förra veckan väljer du någon annan. En bra kennel frågar dig samma sak och väljer en annan köpare än dig om du svarar att du var på en långtur på en halv dag.

Så måste man som alltid komma ihåg att se på många personers erfarenhet. Även om jag försökt att skriva generelt om de olika raserna färgas min och andras syn på raser av de individer man haft mest kontakt med.
 
Grönlandshund

Jag var i samma situation för några år sedan och jämförd de olika polarhundarna med varandra. Jag har också erfarenhet av flera av dem.
Grönlandshund föll raskt bort. Den är alltför "vild". Det första jag lärde mig av guiden inför en tiodagars tur med ett tiospann grönlandshundar på Svalbard var: "För många hundar på samma plats är inte bra. Om de börjar slåss håller en i släden och en annan drar i linan längst fram så de skiljs åt". Det var flera hundar som inte kunde gå bredvid varandra.
Husky går inte på tur, de springer. Nu har jag mest erfarenhet av Alaskan husky, men det är jobbigt att gå en tur med dem. Får du den som valp och går mycket blir det säkert bättre än de husky jag har varit på tur med har vuxit upp i spann.
Malamute går bra med de flesta människor, men går ofta dåligt med andra hundar. Framför allt är det ett problem med hannhund - hannhundkontakt. De är inte lika illa som grönlandshundarna. Det är många som har dem i lägenhet. Jag har ingen egen erfarenhet av det, men vad jag har hört ska det inte vara något problem att ta några lugna dagar om du är sjuk, de blir inte stressade av det, även om det inte går i längden.
Samojed var det jag hamnade på till slut och är det jag haft i några år. Jag fick min andra samojed nyligen som är en omplaceringshund. Jag upplever det som den mest familjevänliga polarhunden. Agression mot andra hundar är ett litet problem, samma sak gäller människor. Är jag sjuk är det inget stort problem att de får en vilodag, samma sak gäller på sommaren i varma perioder. Någon har nämnt att samojeder skäller när man får besök. De flesta jag känner har inget problem med det. Min första hund skäller bara när hon vill leka, någon enstaka gång när hon vill ha uppmärksamhet och EN gång när vi fick besök av en person som gick in på tomten utan att vi såg det. Det är alla situationer hon har skällt. Jaktinstinkten är mindre än malamuter. Om du går för samojed, se till att välja en kennel som avlar för turegenskaper. Det finns två linjer: tur och familjeliv/uställning. Ringa och prata med dem och skapa dig en bild av hur de använder hundarna. Fråga om de varit på några långa turer på sista tiden. Svarar de att de var på en tur på en hel förmiddag i förra veckan väljer du någon annan. En bra kennel frågar dig samma sak och väljer en annan köpare än dig om du svarar att du var på en långtur på en halv dag.

Så måste man som alltid komma ihåg att se på många personers erfarenhet. Även om jag försökt att skriva generelt om de olika raserna färgas min och andras syn på raser av de individer man haft mest kontakt med.

Måste bara inlägga med en sak ! Man får vad man gör den till ! Sen tycker jag att man inte skall uttala sig om en ras som man träffat en gång . Vi har 5 st Grönlands hundar och det är då inga problem med att möta andra han eller tik hundar med dom.
 
Måste bara inlägga med en sak ! Man får vad man gör den till ! Sen tycker jag att man inte skall uttala sig om en ras som man träffat en gång . Vi har 5 st Grönlands hundar och det är då inga problem med att möta andra han eller tik hundar med dom.

Helt enig i att man får vad man gör dem till. Har man en hund har man helt andra möjligheter att uppfostra den än om man har flera spann. Min erfarenhet av grønlandshundar bygger inte bara på tio hundar under tio dagar, även om det var då jag fick mest kontakt med dem. Det bygger på fler möten, sammanfattning av diskussioner jag läst på internett och böcker. Som jag avslutar inlägget, man färgas av de hundar man har mött. Det är lätt för mig att tänka att alla samojeder är på ett visst sätt på grund av att den jag har haft i flera år är så. Ska man skaffa hund måste man ta del av många personers åsikter och försöka få en bild av alla motstridande synpunkter.
 
håller med i det mesta som Katarina skriver

Jag håller som rubriken lyder med om i stort sett allt som Katarina skriver. Jag har en omplacerad nu 5-årig AM hane som vi tog när hanvar 1,5 år. Mitt enda problem med honom har varit just andra hanhundar. Har jobbat mycket med det och det har blivit mycket bättre, men inte helt bra. Har hört av flera att tikar är ännu värre (med andra tikar), vet flera som slagits mycket illa. Det stämmer att positiv träning är det enda som fungerar på en malamute! Med tanke på storleken kan man inte vara fysiskt starkare utan måste vara smart när man tränar dem! Men med godis kommer man långt med en AM:) åpna är de och inte kräsna.
Det enda som jag inte håller med om är att man inte skall ha dem i lägenhet. Vi bor i en etta med balkong och han är hur lugn som helst inomhus. Även om han hade haft en större lägenhet eller hus med trädgård/ hundgård skulle han inte gå runt där utan ligga stilla och koppla av om inget speciellt kul händer... De gör som flocken helt enkelt. Han sover en hel del på balkongen, det är skönt för honom. Självklart är vi ute mycket med honom och ute är han pigg. Detta är säkert olika också för olika individer. Vi drar inte med honom mer än att vi provat ett par gånger med cykel. Han har inget jätteintresse av det och någon sade till mig att malamuten ofta inte har med sig dragviljan i blodet speciellt starkt utan måste lära sig att dra... Våran malamute är en riktig skogsmulle som älskar att vara ute i naturen och att spåra, det passar honom bättre. Han är ganska lat för att vara en malamute, det finns så klart även de som älskar att dra som vår första malamute, han hade det i blodet... Det bästa han visste var att få springa.
Vår malamute är på dagis på dagarna för han hatar att vara ensam och då ylar han. Det är nog ett vanligt problem, de är ju flockhundar... Där ligger han ute hela dagarna så han är ju ute en hel del.
 
Hanhundsilska och dominansbeteende

V råkade ut för några idioter till norrmän i Katterjåkk förra året. De kedjade sin AM på sin terass utanför lägenhetshuset vi bodde i. Det var en smal utgång ur huset mellan deras och vår lägenhet
och de lät kedjan vara alldeles för lång. Jag märkte att den jäkeln, hane, såg riktigt lömsk ut men jag morrade åt honom när han försökte komma nära mig och vår Gordon Setter och då fegade han ur. Den gick närmare och närmare när tjejen gick ut med hunden och nån gång körde den en så där dominansgrej och fjölade mitt på gången.

Dock så gick det åt helvete när sambon kom hem med längdskidor och stavar och sele på. Rätt vad det var så smög han bakom dem och anföll och bet vår hund över ryggen. Tack vare täcke och sele klarade det sig utan blodvite. Dumfan, får puls bara jag tänker på det, till hundägare tyckte "vadådå" medan vår hund skrek som en stucken gris med en 40-45 kg AM över ryggen. En tjej fick till sist bort den. Jag hade tagit den i bakbenen och hivat den åt helsike bara jag varit där.

När jag kom tillbaka efter slalomåkning så pratade jag med damen i sällskapet och hon hävdade fortfarande att hunden "bara ville leka". Min tjej jobbar till 99% med hund och katt på djurklinik dagligen sedan 15 år och det där var ingen lek. Tror ni inte att de INTE kortade kedjan så den där hunden hade aktionsradie över hela utgången. Jag hade spade i beredskap att slå i skallen medan tjejen fick gå en annan väg sista dagarna. Usla jäkla hundägare och jag är inte så positiv till den rasen - vet att det bara är en hundjäkel men så är det.
 
Det finns många fördomar mot Alaska Malamute!

Jag har haft 11 st Malamuter och har lärt mej en massa saker på vägen. Nr 1 är att dom är dominanta mot alla andra hundar av samma kön. Även tikar. Men inte aggressiva. Så fort den andra hunden viker sig så slutar dom! Dom har en stark jaktinstinkt och är fullt kapabla att fälla en hel flock av får. Dom är riktiga mesar om dom får vittring på björn eller varg. Men det är stor skillnad mellan olika Malamuter och det har inte så mycket med linje att göra! Det finns problem med dåliga höfter, så där finns anledning att kolla ordentligt! Men framför allt är dom helt underbara hundar! ALLTID vänliga mot människor och helt underbara med barn. Dom är traktorer rent dragmässigt, men dom kommer ikapp Huskeyspannen efter tio mil. Dom fixar -45 utan problem. Till sommaren får du se till att kamma bort pälsen. Jag brukar vänta tills jag ser att den börjar släppa och sedan schamponerar jag. Då släpper det oftast mycket bättre. Sedan är det inget större problem, men man brukar prata om 14 gradersregeln. Varmare än så kör man inte. Bom kan bli överhettade, i synnerhet de långhåriga, och då kan dom dö av överhettning!
Jag kommer aldrig ha några andra hundar än Malamuter, även om Grönlänningarna är skitfina också och har ett oförskämt dåligt rykte! Skitfina och snälla hundar!
 
Dåliga hundägare!

Låter som att Niclas Asplund har råkat ut för synnerligen dåliga hundägar! Jag brukar inte rekommendera en förstagångshundägare att skaffa en Malamute, men allt handlar om ambition och viljan att arbeta med sin hund. Förmågan att inse att det kan bli ett monster som Niclas beskriver om man inte ger hunden rätt motion och fostran. I sådana lägen ska alltid skammen ligga på ägaren!
Malamuter som ras ÄR extremt vänliga mot människor. Världens sämsta vakthund!
 
Positiv träning?

Vet inte riktigt vad ni menar med det! Om ni menar att en Malamute inte går fot exakt utan godis, så har ni rätt. Men en Malamute är en väldigt flockmedveten ras som behöver sin Alfa. Ska du ha koll på din Malamute måste du ta den rollen. Klickträning och annat kan vara en bonus, men du får inte stop på din Malamute när den vill spöa en annan hund utan att vara den dominanta! Så åter igen! Positiv träning? För vem? Och vad skulle vara negativ träning? Slag såklart, men det är för idioter som inte begriper ett smack!
 
Hej på er kunniga hundmänniskor!
Jag har i väldigt många år varit sugen på att skaffa hund men tiden har inte riktigt funnits för det. En ras som jag i många år varit nyfiken på är Alaskan Malamute. Efter julens dragäventyr med föräldrarnas jämthund blev inte suget direkt mindre efter att en dag skaffa mig en Malamute. Tyvärr finns inte tiden riktigt ännu heller men att drömma är aldrig fel och att skaffa sig kunskaper om rasen till den dagen man har tiden för en "liten" vovve.

Här finns det säkert flera personer som har kunskaper om draghundar och förhoppningsvis även specifikt om just Alaskan Malamute. Vilka fördelar finns det med den rasen? Vilka nackdelar? Vad ska man tänka på om man skaffar en?

Att de kräver riktigt mycket motion är jag självklart medveten om samt en del andra egenheter med rasen men ni får gärna berätta allt ni vet för mig så att jag den dagen jag väl skaffar mig en hund har så mycket kunskaper som möjligt.

Det finns en del att tänka på innan man skaffar Malamute. De KAN vara riktigt tuffa hundar men har de en tydlig flockledare går det oftast bra. Precis som du själv skriver behöver de en hel del motion. Jag har haft Malamuter i drygt 10 år. Har haft dem som träningskompisar, de har varit med på fjälläventyr, jag har tävlat med dem och framförallt, de har varit en stor del av mitt liv i drygt 10 år. Det är fantastiska hundar. Vilken ras kan mäta sig med en pampig Malamute? Tyvärr finns det nackdelar också. Hälsa och agressivitet bör du kolla mycket noga. Ring gärna några referenser från tidigare valpköpare till kenneln. Höftstatus i de aktuella linjerna kan du kolla på SKK´s hunddata https://hundar.skk.se/hunddata Jag har även en site du kan läsa om mina hundar, både för och nackdelar: http://www.alaskanmalamute.one/ Lycka till! :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
mattiasland Alaskan malamute Hundsport 34
Razzle-Dazzle Hur mycket kostar en Alaskan Malamute? Hundsport 27
kera Alaskan huskey? Hundsport 4
..oO-FaLkHoLt-Oo.. Vintertur med Alaskan Malamut pojke Hundsport 18
ssnn Pultaturer med malamute Hundsport 2

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg