De finns de som ser solens aktivitetscykler som den främsta orsaken till klimatförändringar. Just nu har vi den lägsta aktiviteten på länge, och förra året var väl globalt den kallaste på...
10 år? Om solens höga aktivitet sammanfallit med ökade utsläpp av koldioxid, då kanske det inte är lika självklart att det måste vara koldioxiden som är anledningen till temperaturstegringen. De närmaste åren borde vi få en temperatursänkning globalt om solhypotesen stämmer. Vi får se...
Det är sant och stämmer det du är inne på, dvs. att det enda några faktorer kanske har gemensamt är en sammanfallande utveckling över ett visst tidsintervall, i det här fallet temperaturökning och koldioxid. Det vore mycket intressant att få tillgång till tidsserier på ett par hundra år över dels temperaturens, dels koldioxidhaltens, solaktivitetens mfl. faktorers utveckling som kan anses ha betydelse för temperaturens utveckling och genomföra en ekonometrisk studie, undersöka om det finns långsiktiga fundamentala systematiska samband mellan dem, sk. cointegration.
(Om variabler är cointegrerade betyder det i princip att de inte divergerar hur som helst över tiden, utan att det finns någon mekanism som håller ihop dem. I så fall med relativt lång eftersläpning i detta fall. Om man kan finna ett signifikant fundamentalt samband mellan variabler, kan man också mäta eventuella avvikelser från sambanden, storleksordning för avvikelsen och med vilken hastiget avvikelsen i snitt korrigeras).
Och pengar och tid för att kunna genomföra studien. Det är dock inte mitt område så det tvivlar jag på att jag någonsin kommer att få. Har dock svårt att tro att seriösa forskare som arbetar med just detta område skulle ha missat en så väsentlig faktor som solaktivitet i modellerna. Jag hade inte missat den, ändå är jag total amatör på området.
Även om vi får en kallare period de närmsta 10 åren än vad vi haft de senaste 10 åren, kan vi inte säga att temperaturstegring orsakad av mänsklig aktivitet är nys. Och även om vi får en varmare period kommande 10 år än vad vi haft de senaste 10 åren kan vi inte säga att temperaturstegring orsakad av människan aktivitet är ett faktum.
Antag att mänsklig aktivitet faktisk orsakar en långsiktig temperaturstregring, dvs. att det är koldioxidutsläppen, som orsakar det hela, dvs. att det finns ett faktiskt fundamentalt samband mellan temperaturökning och våra utsläpp av koldioxid. Föreställ dig som bench en sakta uppåtgående bana vad gäller temperatur. Banan är den bana temperaturen skulle befinna sig på om sambandet var i exakt jämvikt. Men även andra faktrorer påverkar temperaturen, så temperaturen avviker från jämviktsbanan under kanske ett decennium, innan avvikelsen korrigerats och vi åter befinner oss på jämviksbanan. Men omedelbart kommer någonting annat och sätter in en störning så vi ånyo länge avviker från denna bana. Avvikelsen kan vara positiv eller negativ, dvs. det kan vara högre eller lägre tempertur an vad sambandet mellan koldioxid och temperatur indikerar. Men finns det nämda fundamentala sambandet återgår vi till slut till banan igen, osv, osv, osv. Men sakta, sakta när vi återgår till jämviksbanan har vi efterhand hamnat på en lite högre nivå. Så ser det ut om det finns ett sådant faktiskt positivt samband mellan våra utsläpp av koldioxid och temperaturstegring. Svårt att veta vad som är slumpmässigt, tillfälligt (i detta perspektiv är "tillfälligt" åratal, decennium, kansle decennier) och vad som är systematiskt. Det är därför det är så svårt att entydigt bevisa, om det stämmer. Det är troligen lättare med t.ex växelkurser och relativ makroekonomisk utveckling, även om det brukar anses vara en sällsynt knepig historia.
Jag har som sagt intresserat mig för det här ganska länge. Var lite skeptisk i början, vilket nog framgår av det brev jag skrev till Naturvårdsverkets klimatkampanj och som de vidarebefordrade till klimarforskaren. Jag är en ganska kritiskt granskande person. Men jag har mer och mer lutat åt att klimatforskarna har rätt. Om de har rätt kan följderna bli stora för inte bara människor utan även för allt annat som lever på vår lilla planet. Det får man, tycker jag, ta hänsyn till, dvs. följderna, när man reflekterar över om vi ska försöka göra något åt utsläppen av olika växthusgaser. Att ta till extremt drastiska åtgärder för att minska dem får också väldiga följder, för människor. Men nog tycker jag att det vore idiotiskt att ignorera klimatforskarnas resultat och bara köra vidare. Jag tycker det är tillräckligt alarmerande för att vi ska vara försiktiga och försöka minska våra utsläpp.
Det är också så, som i alla komplicerade system, att det kan dyka upp verkningar vi inte ens kan fantisera ihop i förväg. Något vi kan tänka oss, som är extra oroande tycker jag, är att metan är en ännu ettrigare växthusgas an vad koldioxid är. Om klimatforskarna har rätt kommer vi människor till slut med våra koldioxidutsläpp ha höjt temperaturen så pass att permafrosten i jättelika Sibirien tinar, och då frigörs enorma mängder metangas.
Tja, mycket mer har inte jag att säga i den här frågan. Kan bara hoppas att fler än jag i det här läget tycker försiktighetsprincipen är värd att ta till och att vi minskar våra utsläpp av växthusgaser.
Raskesven