Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Fast jag mötte en Göteborgare på toppen i somras som fan i mig hade bowlingskor!
Glad var han ändå men det säger kanske mer om Göteborgare än om bowlingskor?
jag och några till ska till kebbne till sen sommaren och ingen av oss har någon speciel utrustning eller nån klätter utbildning, men det är ju bara att ta det hela med lite vett i bakuvudet så klarar man sig nog bra. det är ju ändå inte mt everest vi snackar om.
Det som behövs är som sagt inte speciell utrustning eller klätterutbildning.
Däremot är fjällvana och rätt "uppförs-teknik" bra att komplettera vettet i bakhuvudet med. Har man rätt teknik när man går uppför blir det inte jobbigt ens om man är otränad. De flesta går alldeles för fort och blir trötta, andfådda och instabila.
Om man går så sakta så att man tror att man ser ut som en gammal gubbe - luuuugna, regelbundna steg med låååångsamt gung - kommer man snart att märka att man går ifatt utmattade medmänniskor som står och vilar med andan i halsen och mjölksyra i benen.
Håller med om det mesta som sagts innan i den här tråden, men jag tycker att (västra leden) är väldigt jobbig, om än inte svår så länge vädret är bra. Jag tycker att västra leden var jämförbar med Vätternrundan när det gäller ansträngningsnivå. Kanske beror på mina tio kilo packning på magen som framför allt sliter på knän
Om jag går upp igen så blir det nog guidad tur eller Durlings led eftersom de alternativen går fortare. Det spelar ingen roll vad man gör, efter 10-12 timmar blir man trött.
Vi hade inte med några stegjärn och vände därför halvvägs uppför toppglaciären. Underskatta inte orienterings-svårigheterna som kommer med dimman och regnet.
/uffe
Någon risk för drunkning lär inte föreligga. (Vilket det för att ta ett exempel kan göra om man slår läger på en sjö.) Däremot kan det vara ännu blåsigare på en fjälltopp än på exempelvis en sjö. Ventilationen bör därför inte vara något problem. Såvida ni inte gräver ner er på toppen (har gjorts förr har det sagts). I ett sådant läge kan det vara av godo med ett lufthål. Se bara upp för älgflugor som kan komma in genom hålet. De bits. Om ni ska göra eld på toppen, kom ihåg, ta med tallbarren som ni ska ha i vattnet (för vitaminernas skull) hemifrån. Gå inte i sandaler. Strykjärn och strykbräda kan däremot vara bra, ska tydligen locka kvinnor och är dessutom bra för fettförbränningen.
Tror inte det ligger någon risk att slå läger på en sjö med över en meter tjock is. Vet inte riktigt var du bor, om du är van med centimetertjocka isar. Men här uppe kör du lastbil på vilken sjö som helst mitt i vintern
Tallbarrste? Vad är det för tjejfasoner? Jag käkar barren som dom är. The hardcore way
En stunden säger någon att det är ungefär som att gå till Konsum och handla mjölk, varken farligt eller jobbigt.
Och sen säger en annan att det är ganska jobbigt och kan vara mycket farligt också.
Båda påståendena är i någon mening sanna. Hur lätt eller svårt, eller farligt Kebnekaise är betingas av olika omständigheter och varierar över tid. Viktigast är vädret, därefter snöförhållanden, eventuell förglasning, etc.
En högsommardag med stabilt fint väder är det en mycket lät bestigning, Östraleden är högst Ia graden i alpinskalan, d v s även ovana alpinister behöver ej säkring. Man kilar upp och ned på ett par timmar. Krävs ingen fjällvana alls!
Däremot i mindre gynnsamma förhållanden, ruskväder, dimma, snöfall, tjock blötsnö, etc., kan det vara en krävande bestigning, med riskabla moment, om man orienterar fel. Bör endast göras av erfarna alpinister!
En högsommardag med stabilt fint väder är det en mycket lät bestigning, Östraleden är högst Ia graden i alpinskalan, d v s även ovana alpinister behöver ej säkring. Man kilar upp och ned på ett par timmar. Krävs ingen fjällvana alls!
Jag gick upp via västra leden 1997. Det året var snölegan upp mot baksidan av Toulpagorni lite läskig pga av omväxlande varmt och kallt väder. Det blev till att verkligen trycka in kängorna i snön för att inte halka. Inte så kul... Nedfärden utför snölegan utfördes sedan med hjärtat i halsgropen...
Vi vände också innan toppen pga av samma orsak - fick info från några som just varit uppe att utan stegjärn var det inte att rekommendera just då. Vi var inte särskilt ledsna för det - utsikten var ändå bedövande.
Vandringen var annars inte svår, men ansträngande. Jag rekommenderar också östra leden, med guide. Västra är seg och som någon sa här tidigare så är det tråkigt att behöva gå ner flera hundra höjdmeter och sen "börja om" innan man når toppen.
Ett par timmar, är mer än två, borde ha uttryckt mig tydligare, det är ca 1400 meters höjdskillnad, och man stiger lätt 300 o även 400 meter per timme utan packning givet att man är i form. 4-5 timmar upp och 2-3 timmar ner (beroende på hur starka knän man har) är realistiskt. Har bara varit upp en gång, från stationen, smög då efter den organiserade gruppen som turistföreningen el ngn ordnade, efter en halvtimme tog de paus, så jag kilade på på egen hand, nådde toppen satt en stund på den och kilade sedan ned och mötte därvid denna grupp som vid det laget hade hunnit fram till Björlings glaciär. Vid det laget hade den fina sommarmorgonen försvunnit och toppen låg i tjocka moln.
Har också gjort en 24 timmars keb, från Tarfalla via Halspasset o Nordtoppen, och det blev en episk tur p g a att vi gick bort oss i dimma efter Björlings glaciär på väg ner mot stationen, ägnade natten åt att sitta under några stora stenar, o fann leden först på morgonen.
Om man anser att man har en god grundkondition är det inga som helst problem. Det är som sagt inte något maraton eller nåt sånt utan ett knatande en heldag. Se bara till att ha med vatten och käk för att fylla på depåerna efter hand.
Guider finns på Kebne Fjällstation. Man får skriva upp sig på en lista dagen innan om man vill följa med en grupp(tror de brukar vara 30-40 pers och två guider).
På grund av att de numera har fler guider och färre deltagare per grupp kostar det en rätt blodig summa numera, 400 kr per person eller något. Det ska man också vara beredd på..