Är detta det coolaste på många år?

Hade inte en vanlig mobiltelfon gjort samma nytta.
Och du hade dâ oxâ kunnat skriva rätt mycket text i varje SMS.


Ja, jo visst är det så ...om det hade funnits mobiltäckning mellan Abisko och Keb!

Hela vitsen med apparaten för min del är att jag har möjlighet till kommunikation, om än begränsad, med familj och vänner där det inte finns mobiltäckning.

hälsningar
anders
 
En ingenjör på Axonn, företaget som tillverkar själva SPoT-enheten meddelade att Global Stars täckning för simplextrafiken (som används av SPoT) utvidgats bl a pga SPoT. Kartan på findmespot.com är aktuell medan den på Global Stars hemsida inte är det. Enligt den aktuella kartan finns täckning även i Abisko (och långt ned i Chile). Fortsatt utvidgning av täckning sker, inga detaljer kända.

Den svagaste länken i systemet är naturligtvis att nå upp med sändningen från enheten. Det kan löna sig att vinkla enheten en aning mot sydväst (i Sverige) men knappast mer än femton-tjugo grader. Den tekniska specifikationen föreskriver ett regelbundet utformat polardiagram för antennen, framför allt vad gäller sändning. Full effekt finns 15 grader över horisontalplanet. Är man norr om ca 40-45 graders latitud finns inget att hämta från eller sända till norr om zenith (utom möjligen GPS-signaler eftersom gps-satelliterna kan ses över nordpolen emedan de går mycket högre än Global Star satelliterna som är Low earth orbit satellier på 14 mils höjd). Axonns fabriker ligger i Lousiana, USA på ca 30 graders latitud. Där är det hugget som stucket om man riktar sig till södra eller norra halvan av himlen.

Eftersom polardiagrammet för sändning prioriterades fick GPS-mottagningen kompromissas något med. Den är faktiskt bättre ned mot ljusdioderna, vilket gör att mottagningen är "rather crappy" om enheten fästs på bältet (varför vände dom inte antennen ett halvt varv då?)

Jag får GPS-fix inomhus vilket visar att det använda GPS-chipset från Nemerix är ungefär lika känsligt som SiRFIII. Att det kan ta längre tid för fix kan bero på att chipset använder en långsammare process för att dra lite ström.

Axonn-mannen beskriver också att GPS-mottagaren sätts i standbyläge så snart ett meddelande sänts i väntan på nästa som ju kan komma efter fem eller tio minuter beroende på vilken knapp man tryckt på. Skulle mottagaren inte få en fix då den aktiveras väntar den en stund och letar. Till slut kommer den att skicka iväg ett meddelande med de senaste, lagrade koordinaterna. Så småningom kommer den att skicka HELP, 11 eller cancel-meddelande utan angivande av koordinater.

Under standbytiden fortsätter enheten att blinka synkront. Jag gick in i ett garage och väntade tio minuter. Ljusdioderna blinkade synkront under de tio m inuterna, sedan sändes ett meddelande iväg (som inte nådde ut).

Tillverkarna har tänkt till ordentligt för att säkerställa kommunikation. Detta ger beteenden som inte är så lätta att förstå utan teknisk dokumentation som genomsnittsanvändaren knappast skulle ta till sig.
 
Senast ändrad:
Gjorde ett test under en timme då jag vandrade i en stor bokskog. Löven har ännu inte spruckit ut. Gick över till att sända HELP-meddelanden för att få meddelande var femte minut. Av 8 meddelanden kom ett fram och det sändes vid en glänta öppen mot sydväst. GPSfix fanns hela tiden lagrad eller att få som hot fix enligt blinket. Slutsatsen är att sändning inte fungerar bland träd.
 
Hoppas det inte är så många som tar för givet att det råder mobiltäckning inne i fjällvärlden. Inte ens Nordisk Mobiltelefons 450 MHz nät når dit. Det finns täckningskartor.

En del kanske känner tillförsikt för att det skulle gå att krysspejla fram en mobiltelefons läge via flera basstationer. Men det fungerar inte när täckning bara bjuds av en basstation. Under det pågående sökandet efter en försvunnen tioårig flicka har man inte kunnat hitta mobiltelefonen trots att den kommunicerat vid anrop. Skälet är enligt tidningar just att det bara finns en enda basstation in området

Den karta över global stars simplextäckning jag hänvisade till är inte aktuell. Täckningen har utöktas under senare delen av 2007 bl a pga SPoT. Aktuell karta finns på findmespot.com.

Det vore intressant att höra flera användares erfarenheter av hur många meddelanden som går igenom i vinterskog, Mina erfarenheter är betydligt sämre än de som anges av tillverkaren. Kan möjligen bero på latitud också - även om jag bara befinner mig på 50 gr N och knappt hundra mil från markstationen.

.
 
SPoT har nu diskuterats grundligt i en tråd som fn är 450 poster lång på den amerikanska motorcykelsiten advrider.com. En ingenjör som varit med och tagit fram apparaten har deltatgit med mycket info. Sedan finns bl a några satellitspecialister och en nördig och vetgirig svensk.

Min slutsats efter allt detta är att jag för användning i skog serräng skulle mer förlita mig på en PLB, även om Nordisk Mobiltelefons 450 MHz nät torde fungera överallt där det växer skog i Sverige. SPoT går inte ut så bra om global star satelliterna skyms av träd.

Från Östersund och norrut är elevationen på högsta banpunkt 40 grader eller lägre. I Kiruna ca 27. En PLB torde visserligen få vänta en stund på att en LEOSAR satellit dyker upp i närheten men tids nog kommer den. (De geostationära satelliterna liggr för lågt då man är i Norrbotten. Så i fjällen skulle jag också föredra en PLB. Men SPoT kan vara ett utmärkt komplement för kommunikation i ärenden som inte rör livhanken.

På skridskoisar torde SPoT ha fullgod täckning både upp och ned över hela landet. Inga höga berg kring Torne Träsk. Nås väl satelliterna anges SPoT med den modulationsteknik som används ha lika bra möjlighet att nå fram till sin satellit som PLBn.

För kajakpaddling runt kusterna från Stockholm och nedåt förefaller SPoT tillfyllest. Ger jag mig ut på långsegling över öppet hav i en hobiecat eller liknande skulle det kännas tryggast med både SPoT och PLB.

Bryter jag benet i svampskogen väster om Torsås i Kalmar Län där mobiltäckning saknas är jag nog mest betjänt av en PLB av samma skäl som angavs ovan, träd stör för mycket. Och kan jag inte flytta mig till en glänta med öppen himmel mot söder är det rätt kört med SPoT - även om högsta banpunkt sedd från trakten av Kalmar ligger på drygt 60 grader.

Ska jag (eller snarare sonen som studerar i Edinburgh) vandra i berg i Skottland är det SPoT som gäller, för i UK får man inte använda PLB till lands. Lobbying pågår. I franska alper får man använda PLB men jag tror att de möjligen måste registreras i användningslandet. Under 52 graders latitud kan SPoT sända rakt upp så där är det ingen skillnad mellan PLB och SPoT vad gäller åtkomsten.

Eftersom man inte kan vara säker på var apparaten kommer att hamna efter ett par år, och det inte kan garanteras att en framtida användare inser inverkan av elevationen samt är medveten om att abonnemangsavgiften måste ha betalats för att nödanrop ska vidarebefordras så skulle jag i första hand rekommendera PLB för nödmeddelanden i livshotande situationer.

Men nu är det så att bara 1 av 17 PLB-anrop i USA är skarpt. Av dessa rör många folk om fått problem med transporten. Båten har tappat propellern,bränslet tagit slut eller 4x4 bilen har kört ner sig i gägga. Det finns således anledning att stödja SPoT för den mindre akuta kommunikationen som ju är mycket mer frekvent än de fall där liv står på spel på raken.

Sammanfattningsvis: Ej alltför hög latitud och trädfritt: SPoT. I övrigt PLB. Gärna båda. Vill man hävda att SPoT uöver sina övriga kompetenser är en fullgod ersättning för en PLB vid livsfara är manrätt tveksamt ute. SPoT kan möjligen vara lika bra som en PLB i vissa sammanhang, men knappast bättre. En PLB är defintivt bättre än en SPoT i vissa lägen. Att SPoT är bra på annat är inget relevant argument om livet är huvudsaken.

Vill man kan man testa hur ens SPoT klarar vatten. Det är lätt att öppna burken, plocka ut kretskortet och stänga igen. Ett tips kan vara att smörja gummilisten med den typ av silikon som finns för O-ringar i blandare. Med kortet ute kan man ju ta ned burken med lite hushålls papper i till t ex två meters djup så länge man vill,om inte annat så i en bassäng. På sjön kan man ha SPoT i en flytväst med nätficka fram. Ligger man i vattnet ä det bara att flyta på rygg och aktivera apparaten. Sedan kan man ligga där och titta upp och tänka på alla meddelanden som går i väg var femte minut. SPoT ska alltid användas horisontellt eftersom antennen sitter mitt i apparaten i linje med skarven mellan framstycke och bakstycke. Bara om man är uppåt Norrbotten och sikten mot horionten i söder fri kan det vara vits att luta den tio grader mot söder eftersom antennen inte har full effekt under 15 grader ovan horisontalplanet.
 
Senast ändrad:
Forts:

James har prövat SPoT vid kajakpaddling, se länk på www.kajaktiv.se.

Resultatet bekräftar att SPoT fungerar bra under öppna förhållanden och med apparaten liggande horisontellt. Att använda den för tracking lagd vertikalt i en bröstficka garanterar för dåligt resultat. Motorcykelåkare i USA (söder om Kanada) rapproterar goda resultat vid tracking förutsatt att apparaten sitter fritt och horisontellt. Det visar sig att SPoT kan klämmas in i cykelfäste för Garmin 76-serien. Kan väl vara bra även för snöskoteråkare.

Vid vindsurfning kan man inte räkna med bra spårning om man har apparaten mot kroppen. Däremot bör den fungera bra som nödsändare vid behov. Det är av fundamental betydelse att användaren förstår apparatens riktningsberoende. En PLB har en synlig antenn, det ger en helt annan vägledning om vad som ska vara uppåt.

Notera att SPoT kostar 149 USD plus eventuell lokal skatt. Det motsvarar 99 euro. Varför den då ska kosta 199 euro som en fransk återförsäljare tar (inkl. fransk moms visserligen) eller 179 euro som det svenska riktpriset blir om man drar bort momsen kan man ju undra. Alla versioner är lika och då man köper apparaten står det klart angivet att den inte ska returneras via inköpsstället vid problem utan gå direkt till SPoT.

Introduktionspriset 1990 kr. ger motsvarar sedan momsen dragits 170 euro. Det lämnar 20 euro för frakt.

Vid köp i USA eller Kanada är garantitiden ett år, vid köp i Frankrike 2 år. Jag antar att det är samma i Sverige (och då kanske den ändå ska returneras via butik).

Det är inte helt lätt att förstå SPoTs LED signaler.Följande gäller:

Då man slår på apparaten blinkar ON-knappen grönt var tredje sekund.

GPS-mottagaren går endast i gång om och då man trycker in någon av de övriga knapparna för att sända ett meddelande. Detta för att spara ström. LED för den intryckta knappen (OK, HELP eller 911) börjar blinka synkront med ON LED. Detta bekräftar att gps-position börjar sökas och meddelande ska skickas. Apparaten börjar med att använda tidigare lagrade ephemeris och almanackdata. Kan positionen uppdateras kommer första meddelandet att skickas vilket visas genom att lysdioden för den knappen lyser upp i några sekunder.

Kan apparaten inte få en GPS-fix kommer de två dioderna inte längre att blinka samtidigt. Observera att detta för HELp och 911 inträffar först sedan första meddelandet gått iväg - eftersom dessa skickas även om fix ej fåtts. Man kan således från det att man tryckt på helpknappen vara i tron att apparaten har en fix under drygt tio minuter och först därefter varslas om att fix ej finns.

Den tidsangivelse som ges för meddelanden är inte SPoTS GPS-tid utan en tid som klockas i meddelandecentralen.

Trackingmeddelanden går ut ca var tionde minut förutsatt att fix finns. Endast en sändning.

OK-checkmeddelanden sänds tre gånger med samma position även om man förflyttat sig. Intervallet är ca fem minuter. Start plus tre intervall kräver ca 20 minuter. Därefter slutar OK-LED att blinka och gps-mottagareb stängs av. Lagrade efemerisdata är aktuella i drygt en timme. Man bör således sända OK/checkmeddelande innan man ger sig in i risker även om man inte kan få bekträftelse via mobiltelefon för då har apparaten lagrade data somm snabbar på tiden för fix.

Help-medelanden sänds var femte minut under en halvtimme, positionen följer läget. Fås ej fix så så söker apparaten ett tag, sedan går meddelandet i väg utan position. Efter halvtimmen slutar blinket.

911 sänds var femte minut tills batterierna är slut eller CANCEL skickas.

Vid Cancel blinkar aktuell diod rött tills åtminstone tre meddelenden gått ut. De gör de vare sig fix finns eller ej.

Rött blink kn också förreligga vid apparatfel.
 
Senast ändrad:
Antalet sändingar och intervallen för dem är avpassade för att säkerställa en hög sannolikhet för att de går fram. Dock synes det mig som om man inte tagit hänsyn till situationen vid höga latituder där endast en mindre del av satellitbanorna syns ovan horisonten även om man har rätt fri sikt söderut. Det är lätt att få intrycket att horisonten är fri även om topografin lyfter till elevationen femton grader. Det är helt enkelt inte säkert att det kommer att finnas någon satellit synlig under sändningsperioden. Kolla global star på n2yo.com.

Är man ovan säg 63 grader kan det således vara skäl att dubblera OK och HELP-sändningar. Är det skog i vägen är det tur om meddelandena går fram.

P.S. hann inte med att redigera och korrigera ovan under den tid det medges.
 
För den som står i valet och kvalet mellan SPoT och PLB finns ytterligare faktorer att väga in.

Det är visserligen sant att även PLB kan ha problem med att se satelliterna då man är på höga latituder. Eftersom de går så lågt som 85 mil över jordytan kommer de flesta passager att ske med låg elevation om än i olika riktningar. Men är är möjligen förändringar på gång. Det finns planer på att utrusta nya GPS och Galileosatelliter med mottagare för search and rescue (SAR). Dessa satelliter blir då medium earth orbit satellites, dvs MEOSAR. Varje punkt på jorden kommer i varje ögonblick att kunna ha fyra satelliter i sikte. För att upplänkningen ska lyckas räcker det med att en av dessa satellíter befinner sig i ett lämpligt läge. De kommer alltid att någon gång att ligga över 45 graders elevation (förmodligen högre, jag har inte kollat), När och om detta verkligen blir av har jag inte sett riktigt bekräftat. Här är länkar:

http://searchandrescue.gsfc.nasa.gov/dass/index.html

http://searchandrescue.gsfc.nasa.gov/dass/internationalefforts.html


Vad gäller SPoT så bör man som användare långt norrut ha en mental bild av vad som krävs för att meddelandena ska nå fram: Någonstans inom en sektor säg 60 grader +/- syd dyker det under några minuter lågt på horisonten upp en satellit som ska fånga upp meddelandet. Ibland finns där flera, ibland ingen alls. Det räcker således inte med en glugg åt söder, det måste vara vid fri sikt ända ned tll tio grader över horisonten.
 
Vad gäller SPoT så bör man som användare långt norrut ha en mental bild av vad som krävs för att meddelandena ska nå fram: Någonstans inom en sektor säg 60 grader +/- syd dyker det under några minuter lågt på horisonten upp en satellit som ska fånga upp meddelandet. Ibland finns där flera, ibland ingen alls. Det räcker således inte med en glugg åt söder, det måste vara vid fri sikt ända ned tll tio grader över horisonten.

Exakt, kul att hålla på med sånt skit när man är i en nödsituation.....

Att ni orkar.
 
Tja, jag har alltid en mental bild av signalförhållandena om jag är på knepiga ställen, vare sig det gäller mobilteltelefoni, VHF eller GPS eller annan radio. Gammal radioamatör som jag är. Det låter fånigt, men man lever sig in i hur radiovågorna letar sig fram.
 
Nu kan man skicka mail med en länk till findmespot "shared pages" där olika meddelande typer visas inklusive tracking-meddelanden. På så vis kan t ex skridskoåkare visa sin position dirket på nätet allt eftersom turen fortskrider. Här är ett exempel med enbart trackingmeddelanden (ursprungslänken ändrad av mig till tinyurl).

http://tinyurl.com/5cnje7

Exakt positin för varje punkt fås fram om man väljer plustecknet framför raden.

Tyvärr funkar sidan inte för mobilt internet. Sidan är för stor för att ladda i t ex en Palm TX alt en SE M600i.
 
En shared page verkar bara ligga uppe under 24 timmar efter sista meddelandet.

Högsta elevation för satelliterna är ca 60 grader sett från Kalmar och 50 grader sett från Stockholm. Östersund ca 40 och Kiruna ca 27.

Diagrammet på den här franska sidan visar tiden mellan två positioner som tagits emot från en SPoT på en farkost som trampas fram (pedalo) uner förflyttning från Portugal till Kanarieöarna. Notera att även under vad som borde vara optimal täcking och fri sikt kan det dröja mer än en timme innan position tas emot, även om de sänts var tionde minut. X-axeln visar nummer på mottaget meddelande, Y-axeln visar tid från föregående meddelande. Tiominuterslinjen är tätast men det finns en ordentlig spridning.

http://www.balise-spot.fr/mode_progression.html

Angående mannen som fick hjälp då han råkade illa ut då han paddlade runt Tasmanien (43 gr syd till 40 gr syd) så förefaller det oerhört märkligt att man ger sig ut på en sådan tur utan en PLB/EBIRP. Fallet används som reklam för SPoT men jag undrar om det inte finns ett kommersiellt intresse som har vinklat rapporten.

Finns det någon bra jämförelse mellan olika PLB? Det finns ju mängder på marknaden. Jag tänker mig en liten som man kan ha i nätfickan framtill på en sportflytväst.
 
Senast ändrad:
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
majjen Vilka koordinater är detta? Navigering 4
grodanbolle Vad är detta för kordinat? Navigering 7
jonasolof Vad är detta i beta 2.62 för 60/76Cx Navigering 6
chuck Vad är detta i bluechart? Navigering 9
Mike C Vad är detta för koordinater? Navigering 12
majjen Vad har hänt på gps-fronten? Vilken är "bäst" idag? Navigering 12
majjen Kalenderminnet är fullt Navigering 3
niking Garmin 276 är tillbaka i upphottad form Navigering 13
andyyy Är Garmin eTrex10 ett bra val för mig? Navigering 9
xyz123 Hur hållbar är en GPS? Navigering 3
HMR Hur tydlig är Fri Pro på olika GPS:er? Navigering 2
kanis Väg markerad gul på Eniro-karta, är den asfalterad? Navigering 10
olhe Mapsource 6.16.1 är nu släppt Navigering 16
yakman Vad är den lilla metallbiten till? Navigering 2
375hh Vad är skillnaden i Friluftskartan Pro V2 Navigering 1
Ehrsa Stänger din GPS omotiverat av sig? Här är min "slutliga" lösning! Navigering 21
Sensonic Hur detaljerad är Frilufskartan Pro? (garmin) Navigering 4
xyz123 Vilken tid är rätt tid? Navigering 17
HMR Är mobiltelefon bättre än riktig handhållen GPS? Navigering 69
jasåpådetviset Var är satelliterna just nu? Navigering 11
orjanraberg Är karbinhaksfästet för Garmin GPS:er bra? Navigering 23
gasldv Vilken GPS är bäst! Navigering 20
Lämmeldoft Fri vektorkarta som är bättre än VMAP0? Navigering 8
Vad är det för garanti för Garmin g2Vision Navigering 2
grodanbolle Är det bra att lägga in olika kartor på samma minneskort? Navigering 6
clindh Korspunktsjakten är "renoverad" Navigering 1
kanotisten Garmins mbiltelefon är på gång Navigering 11
Teknikarv Hur uppdaterad är Friluftskartan Pro? Navigering 11
Gotham Att avgöra om en koordinat är inom ett område Navigering 1
stefanwetterstad Är det omöjligt att köpa norsk topokart i Sverige? Navigering 2
greenjuice POI Loader & WebUpdater i beta för Mac OS X är ute! Navigering 1
niking Galileo är försenad Navigering 0
JerkaV Magellan eXploristXL vs Garmin 60CSx - vilken är bäst? Navigering 7
eloserik Betyder "The rugged" att det är ruskigt dåligt gummi e Navigering 12
jonasolof Är kartsymboler upphovsrättsskyddade? Navigering 11
Brune Datorn tror att Garmin kartor (IMG filer) är bilder Navigering 6
jonasolof Är FriPro avsedd att användas för flygnavigering? Navigering 2
ALj Fria Pro: Är den nå't att ha? Navigering 22
greenjuice Mac-program som är lämpat för Geocaching Navigering 0
jonasolof Vilken är optimal kortstorlek för Cx ? Navigering 9
avslLM Navigering är inte alltid så enkelt Navigering 10
eloserik Kartex 5 är uppdaterat Navigering 21
avslLM Och vinnaren är... Navigering 2
jonasolof Hur är Loox 720 som PDA för GPSbruk? Navigering 12
KillerKaninen Är Garmin GPS60 ok ? Navigering 8
jasy Vad är ett CITO-event? Navigering 0
stigvig vad är support värt?! Navigering 28
_age_ CF GPS är det värt att köpa det? Navigering 0
olhe Hur exakta är avståndsuppgifterna i City Select Navigering 9
stigvig GPSMAP 96 - än är inte den runda kontakten uträknad Navigering 3

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg