Hm, var skall jag börja...
Kanske så här: Man får vad man betalar för.
Som medlem av Spyderco Collectors Club och ett antal amerikanska forum så kan jag bara säga att jag känner igen den här diskussionen.
Visst går det att klara sig med en Morakniv därute. Moraknivarna är riktigt bra när det gäller förhållandet pris/kvalitet.
Hursomhelst, detta gäller inte alla Moraknivar. Personligen skulle jag inte köpa de som är gjorda av (i mitt tycke undermåligt) rostfritt stål. De är i stort sätt skräp. Nej, satsa i så fall på att köpa en av de "rostbenägna" modellerna som är tillverkade av kolstål.
PLUS FÖR KOLSTÅL: hög kolhalt = längre skärpebevarandet, flexibilitet i bladet, finare grynstruktur, går att smida. Allt detta resulterar i en kniv som om den är rätt slipad, får en överlägsen egg (en rätt slipad kniv skall man kunna raka armhår med).
Några kolstålsorter: 52100, O1, A1, 1095, 1080, 1065 osv, osv. Ofta anger de sista två siffrorna hur mycket kol som finns i härden. T ex 1095 har 0,95 procent kol i härden, vilket är ett ganska bra värde. Några kända tillverkare som använder dessa stål: Cold Steel (modifierat), Randall, Marbles osv.
MINUS FÖR KOLSTÅL: Rostbenägna (den rostar i stort sett så fort ett moln uppenbarar sig på himlen), estetiskt inte lika tilltalande, gråare finish.
De senaste 20 åren har det dykt upp knivar som är har ett blad tillverkat av rostfritt stål som är väldigt nära i kvalitet med de bästa kolstålknivarna.
Några exempel på dessa stålsorter: VG-10 (Fällkniven), BG-42 (bl.a. Buck/Strider), CPM440V (Spyderco, och många andra), CPM10V (Custom knivtillverkare som t ex Lynn Griffith), ATS-34, ATS-55, D2 (halvrostfritt - Bob Dozier), CPM420V (Trace Rinaldi) och så vidare och så vidare.
Vad som utmärker dessa ståltyper är att de ligger väldigt nära i kvalitet de bästa kolståltyperna utan att för den delen rosta lika mycket. Observera, det finns inget rostfritt stål!! Bara mindre rostbenäget. Allt stål som innehåller en tillräcklig mängd kol för att kunna kallas kniv: ROSTAR!
För att ytterligare komplicera ämnet; den senaste trenden är knivar med blad tillverkade av Talonite och Stelite (två "rymdämnen" anpassade till knivar). Dessa ämnen rostar inte, har en otrolig hårdhet, skärpebevarande och dessutom är de flexibla och rigida. Deras största nackdel är priset. Oftas 3 gånger så dyra som de bästa "rostfria" knivarna.
Några tillverkare av dessa knivar är: Darrel Ralph och Rob Simonich (båda amerikaner). Knivar med inblandning av dessa två ämnen har kolståls-, samt rostfria knivars bästa egenskaper.
Hårdhet mäts i HRC (Rockwell skala/tusendels mm). Det innebär att man trycker in en diamantnål i stålet under ett visst tryck, för att därefter mäta hur långt in nålen hade kommit in i ämnet (stålet) genom att mäta med laser. Talonite ligger runt 90 på denna skala, där diamant är hårdast (100). En vanlig rostfri kniv brukar ligga runt 54 på denna skala.
Med andra ord: för att kunna använda Talonite, Stelite och de bästa "rostfria" sorterna, måste man blanda för att erhålla rätt egenskap, dvs balans mellan styrka, skärpebevarandet, rigiditet samt rostmotstånd.
Tycker ni att allt det här låter enkelt?? Hm, det här är bara ytskrap. Men för att återgå till ämnet. Min första mening: Du får vad du betalar för stämmer mer än väl täcker det här ämnet
Kanske så här: Man får vad man betalar för.
Som medlem av Spyderco Collectors Club och ett antal amerikanska forum så kan jag bara säga att jag känner igen den här diskussionen.
Visst går det att klara sig med en Morakniv därute. Moraknivarna är riktigt bra när det gäller förhållandet pris/kvalitet.
Hursomhelst, detta gäller inte alla Moraknivar. Personligen skulle jag inte köpa de som är gjorda av (i mitt tycke undermåligt) rostfritt stål. De är i stort sätt skräp. Nej, satsa i så fall på att köpa en av de "rostbenägna" modellerna som är tillverkade av kolstål.
PLUS FÖR KOLSTÅL: hög kolhalt = längre skärpebevarandet, flexibilitet i bladet, finare grynstruktur, går att smida. Allt detta resulterar i en kniv som om den är rätt slipad, får en överlägsen egg (en rätt slipad kniv skall man kunna raka armhår med).
Några kolstålsorter: 52100, O1, A1, 1095, 1080, 1065 osv, osv. Ofta anger de sista två siffrorna hur mycket kol som finns i härden. T ex 1095 har 0,95 procent kol i härden, vilket är ett ganska bra värde. Några kända tillverkare som använder dessa stål: Cold Steel (modifierat), Randall, Marbles osv.
MINUS FÖR KOLSTÅL: Rostbenägna (den rostar i stort sett så fort ett moln uppenbarar sig på himlen), estetiskt inte lika tilltalande, gråare finish.
De senaste 20 åren har det dykt upp knivar som är har ett blad tillverkat av rostfritt stål som är väldigt nära i kvalitet med de bästa kolstålknivarna.
Några exempel på dessa stålsorter: VG-10 (Fällkniven), BG-42 (bl.a. Buck/Strider), CPM440V (Spyderco, och många andra), CPM10V (Custom knivtillverkare som t ex Lynn Griffith), ATS-34, ATS-55, D2 (halvrostfritt - Bob Dozier), CPM420V (Trace Rinaldi) och så vidare och så vidare.
Vad som utmärker dessa ståltyper är att de ligger väldigt nära i kvalitet de bästa kolståltyperna utan att för den delen rosta lika mycket. Observera, det finns inget rostfritt stål!! Bara mindre rostbenäget. Allt stål som innehåller en tillräcklig mängd kol för att kunna kallas kniv: ROSTAR!
För att ytterligare komplicera ämnet; den senaste trenden är knivar med blad tillverkade av Talonite och Stelite (två "rymdämnen" anpassade till knivar). Dessa ämnen rostar inte, har en otrolig hårdhet, skärpebevarande och dessutom är de flexibla och rigida. Deras största nackdel är priset. Oftas 3 gånger så dyra som de bästa "rostfria" knivarna.
Några tillverkare av dessa knivar är: Darrel Ralph och Rob Simonich (båda amerikaner). Knivar med inblandning av dessa två ämnen har kolståls-, samt rostfria knivars bästa egenskaper.
Hårdhet mäts i HRC (Rockwell skala/tusendels mm). Det innebär att man trycker in en diamantnål i stålet under ett visst tryck, för att därefter mäta hur långt in nålen hade kommit in i ämnet (stålet) genom att mäta med laser. Talonite ligger runt 90 på denna skala, där diamant är hårdast (100). En vanlig rostfri kniv brukar ligga runt 54 på denna skala.
Med andra ord: för att kunna använda Talonite, Stelite och de bästa "rostfria" sorterna, måste man blanda för att erhålla rätt egenskap, dvs balans mellan styrka, skärpebevarandet, rigiditet samt rostmotstånd.
Tycker ni att allt det här låter enkelt?? Hm, det här är bara ytskrap. Men för att återgå till ämnet. Min första mening: Du får vad du betalar för stämmer mer än väl täcker det här ämnet