• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Älgstek?

G.Stam; sa:
Fyll biffarna med en klick leverpastej (gärna med en skvätt konjak iblandad) samt lite krossade enbär. Stek dem så de får yta och efterstek dem i ugn med ett lager av svampstuvning samt riven ost uppepå.
Ett annat sätt att göra älgfärsbiffar är att blanda älgfärs, en eller två ägg, lite ströbröd, salt, peppar och några lätt mortelkrossade enbär som fått dra några minuter i 6-8 cl vodka/okryddat brännvin. Det ger en ganska ren älg och enbärssmak.

Stekes enl. Görans tips ovan.

/Staffan
 
Vildmarkschili

Här kommer en sak du kan göra på andra bitar av älgen, så spar du de bättre bitarna. Ett lite annorlunda sätt att använda vilt kanske, men hövvaligen så gott.

600 g grovmalen viltfärs, eller grytbitar
150 g rökt sidfläsk, strimlat
15-18 schalottenlökar
4 stjälkar blekselleri, skivade
2 vitlöksklyftor, finhackade
150 g blandad svamp från skogen
2½ dl vilt- eller kycklingbuljong
1 dl balsamvinäger
2½ dl mörkt öl
1 msk mald chilipeppar ancho style
1 tsk mald spiskummin
2 msk chipotlepasta eller chipotle en adobo*
2 lagerblad
salt
majs eller rapsolja

*chipotlepastan (rökt jalapeno) kan vara lite lurig att få tag på ibland -tag då istället motsvarande mängd jalapeno, och för smakens skull kan du slå i en skvätt av en riktigt rökig whiskey i grytan. Alternativt smaksätter du med en tuting liquid smoke.

Bryn färs/grytbitar och fläsk i olja i en gryta med lite olja. Tillsätt selleri, vitlök och svamp, fortsätt att fräsa i 5 min. Häll i buljong, vinäger och öl. Koka upp och skumma av buljongen, tillsätt kryddorna. Låt koka under lock tills köttet är mört, och servera sedan med ris eller i tortillabröd.

Gott till: Lingonsalsa.

½ gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, rostade, skalade och mosade
1 äpple skalat och hackat
3 dl lingon färska eller frysta
3/4 dl socker
2 msk finhackad jalapeno (färsk eller inlagd)

Rårör lingonen med sockret tills det löst sig, blanda i allt annat och veva runt. Fövaras kallt.

Hälsningar Punkarn
 
Grilla den hel

Kanske inte rätt årstid men...

- En älgstek (tex 1 kg), med fördel marinerad med något gott.
- En klotgrill eller annan grill som man kan justera temperaturen på.
- En stektermometer
- En potatisgratäng
- Grönsaker efter behag

Sätt in termometern och grilla på relativt svag värme så det inte bränner vid. 70 grader tycker jag är lagom och det brukar ta ungefär lika lång tid på grillen som det brukar göra i ugnen med normala stekar. Lättare att bränna den dock...

mvh
Håkan Åkesson
 
Re: Grilla den hel

haak; sa:
Kanske inte rätt årstid men...

- En älgstek (tex 1 kg), med fördel marinerad med något gott.
- En klotgrill eller annan grill som man kan justera temperaturen på.
- En stektermometer
- En potatisgratäng
- Grönsaker efter behag

Sätt in termometern och grilla på relativt svag värme så det inte bränner vid. 70 grader tycker jag är lagom och det brukar ta ungefär lika lång tid på grillen som det brukar göra i ugnen med normala stekar. Lättare att bränna den dock...

mvh
Håkan Åkesson

Jo, lite klurigt kan det vara att få så stora stycken bra i en grill, men nummer ett är att köra med "indirekt grillning". En rejäl drös briketter som ligger och pyr utmed kanterna i grillen medans köttet ligger i mitten. Bra om man kan reglera draget både under och ovanifrån.