Hjälp oss att avgöra en tvist.
Det började med att dotterns napp for i trottoaren och skulle rengöras. En av oss hävdade att den skulle tvättas i kranens varmvatten för att detta rengör bättre och dödar bakterier. Den andra hävdar att nappen skall tvättas i rinnande kallvatten eftersom varmvatten i kranen i sig själv innehåller mer bakterier än vad vattnet eventuellt dödar. Hustrun skulle om hon varit där förespråkat kokning, så detta alternativ räknas inte.
Fråga två går vidare på samma tema, tvättning av frukt. Kallt eller varmt vatten? Så här långt i diskussionen kom nämligen förutom vanlig smuts och bakterier även besprutning och kemisk efterbehandling (tex polering av äpplen eller konserveringmedel) in som potentiella äckligheter. Vad får men bort med kranvarmt vatten som man inte får bort med kallt?
Till slut toppade kamraten med att bananers skal är så giftigt av besprutning att man bör tvätta händerna efter att man tagit i bananskal. Finns det någon sanning i detta, eller har vi funnit ännu en vandringssägen? Och I så fall, finns det fler frukter/grönsaker som är behandlade pA samma sätt?
/Erik
Det började med att dotterns napp for i trottoaren och skulle rengöras. En av oss hävdade att den skulle tvättas i kranens varmvatten för att detta rengör bättre och dödar bakterier. Den andra hävdar att nappen skall tvättas i rinnande kallvatten eftersom varmvatten i kranen i sig själv innehåller mer bakterier än vad vattnet eventuellt dödar. Hustrun skulle om hon varit där förespråkat kokning, så detta alternativ räknas inte.
Fråga två går vidare på samma tema, tvättning av frukt. Kallt eller varmt vatten? Så här långt i diskussionen kom nämligen förutom vanlig smuts och bakterier även besprutning och kemisk efterbehandling (tex polering av äpplen eller konserveringmedel) in som potentiella äckligheter. Vad får men bort med kranvarmt vatten som man inte får bort med kallt?
Till slut toppade kamraten med att bananers skal är så giftigt av besprutning att man bör tvätta händerna efter att man tagit i bananskal. Finns det någon sanning i detta, eller har vi funnit ännu en vandringssägen? Och I så fall, finns det fler frukter/grönsaker som är behandlade pA samma sätt?
/Erik