Rönnbärsgelé

Kompisen har gått om rönnbär hemma på sin tomt så vi har gjort rönnbärsgelé ihop och delat på burkarna som det blev.

Recept Rönnbärsgele

  1. Rensa och skölj bären. 2 kg rönnbär och 1,5 liter vattten.
  2. Koka sur saft. Ca 20 min.
  3. Låt saften svalna och sedan sila den i en silduk som är sköljd i varmt vatten.
  4. Rör inte ned saften när den silas. Låt den rinna så blir gelen klarare.
  5. Tag till varje liter avrunnen saft 8 hg syltsocker med pektin.
  6. Koka saften i syltgrytan 5 min.
  7. Rör i sockret lite i taget och låt det koka försiktigt utan omröring i ca 8-12 min tills allt skum samlats på ytan.
  8. Ta bort skummet och gör sedan ett geleprov. En tesked saft på en tallrik och dra med en sked genom gelet. Om den inte flyter ihop så är den klar.
  9. Värm burkar och lock i 100 grader C.
  10. Fyll på gelen och sedan när den svalnat är den klar att avnjutas.
Rönnbärsgelé är gott till mycket viltkött.
Recptet är från f. d. ishotellsdirektören i Jukkasjärvi.
20241011_100702.jpg
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg