1:a hjälpväska

Står inför ett nytt dilemma då min arbetsgivare bestämt att jag inte längre skall använda mitt eget 1:a hjälpkit på jobbet. Min personliga uppsättning har jag plockat ihop med åren men då jag nu skall börja från noll så skulle jag vilja ha en bra bas att utgå ifrån och komplettera med mediciner, samsplint, stetoskop mm.

Det jag söker är en rubust, hyfsat lätt och vattentät väska där man samtidigt kan organisera upp innehållet. Väskan borde också vara hyfsat rymlig. Jag har kollat runt lite på diverse sidor men utbudet är inte speciellt roligt då marknaden fortfarande mest verkar syssla med 1:a hjälpväskor for bilen och fotbollslaget.
 
Vet inte vad du jobbar med..

men min erfarenhet är att militära väskor som den som länkades till ovan från coldskills eller om du söker på snigeldesign är generella och fältmässiga. De säljs ofta tomma så man fyller på det som man behöver. Det finns en bredd av storlekar av väskor allt från de mindre som man sätter på stridsvästen eller på en benplatta till ryggsäckar som skall klara innehåll till flera personer. Om det är arbetsgivaren som är kravställare så kanske de också kan bestämma en budget för väska med innehåll. är det 3 - 400:- så är det nog färdiga "kuddar" som är alternativet, addnature har några varianter som är vinklade mot friluftsliv.
 
Tack för tipsen! Tänkte inte på att titta på väskor gjorda för militärt bruk. Jag jobbar som lärare i friluftsteknik och i klassrummet finns allt från skärgård till fjällmiljö.
Budget för en komplett väska borde inte ligga över 1000sek. Storlek runt 4-5 liter.
 
Jag förstår inte två saker:
1 Varför tycker inte din arbetsgivare att du ska använda din egen väska?
Är det någon form av harmonisering bland kollegorna eller ska det kvalitetssäkras mot någon standard?
2 Varför vill du inte titta på militära prylar - de är väl oftast avpassade just för fältförhållanden som du beskriver? Eller är det något principiellt med grön färg som inte passar in i sammanhanget?

Sen blir jag lite överraskad då du vil ha med stetoskop i förstahjälpen-kit. Den tanken har aldrig slagit mej närj ag funderat på hjälpkit i naturen. Puls känner jag förhoppnignsvis med fingertopparna på halsen och lugnorna lyssnar jag inte på som första hjälpen men berätta gärna hur du tänkt använda det för utebruk.

/Patrik
 
Jag förstår inte två saker:
1 Varför tycker inte din arbetsgivare att du ska använda din egen väska?
2 Varför vill du inte titta på militära prylar - de är väl oftast avpassade just för fältförhållanden som du beskriver? Eller är det något principiellt med grön färg som inte passar in i sammanhanget?

Sen blir jag lite överraskad då du vil ha med stetoskop i förstahjälpen-kit. Den tanken har aldrig slagit mej närj ag funderat på hjälpkit i naturen.

1. De är en pincip som arbetsgivaren har för att dels minska risken att arbetstagaren skall känna sig utnyttjad, dels vill inte arbetsgivaren bli i en beroendeställning.
2. Jag bor iof på en demilitariserad plats men... Nej, ärligt så tänkte jag inte bara på att titta på militärgrejer men skall göra det nu.

Stor del av min arbetstid är i skärgårdsmiljö och ute till havs och det är i huvudsak där som stetoskopet kan komma till användning. Man använder nog olika redskap beroende på vilken bakgrund man har och inom WMA (www.wildmed.com) används stetoskop kanske mer än om man är skolad inom tex röda korset...huvudsaken är att man kan hjälpa till om en olycka sker och att man i efterhand kan känna sig tillfreds med sin insats.
 
Volymen av en 1a hjälpensats varierar med olika scenarior, civilt är bland det största man kan råka ut för är trafikolyckor med fyllda bilar. När jag som ung körde ambulans hade vi med oss sterila förbandsdukar, i drivor.

När jag arbetade för UN i andras krigszoner brukade vi kalla det för 5e förbandet istället för första, för när det pulserar och finns minst två hål blir det kladdigt och måste gå fort samt rätt. Murphy brukar blanda sig i och så blev det till 5e förbandet.

Har precis bläddrat igenom en skadepärm på en arbetsplats var det brukas skilda verktyg av individer med varierande bakgrund, små stick, kläm och skärsår och några fall föranledde dokumentation. Som tur var återvände samtliga omplåstrade till sina uppgifter. I miljöer med redskapsbruk sitter Cederots 1ahjälpentavlor, de supplieras direkt efter insats.

I bland bergen har jag träffat på skador mellan små brännskador till totalfall. Oavsett utfall hade jag hellre burit en elastisk binda till och fler stora kompresser än ett stetoskop, men jag brukar å andra sidan mitt mest till att leta efter missljud i mekaniska ting.
Bland bergen har det brukats arm och benskenor, har varit med om att en fick bindas fast på båren då vederbörande hade ryggskador och rörde sig okontrollerat.

En förbandssats kan bli hur volymös som helst, allt beror på vad man förutser. Sjukvårdsmannens eller Plutonssjukvårdarens satser gick från 10-30 l.

Det vi tog med oss ut till uppdrag brukade fylla ca 8-12 l. Medikamenter mot ohyra och odjur brukar inte behövas här ute i busken men väl huvudvärks och imodium tabletter, insektsbett samt brännskadesalva. Givetvis sterilt vatten för sår och ögonsköljning. Förstoringsglas och bra pincett är brukade och har fungerat väl, liksom avbitartång när någon fått en krok i sig.
Plåster i sorterade och fria storlekar.
Blåsmask kan vara rätt för andningshjälp i kombination med frontala ansiksskador, tunghållare för medvetslösa. Listan kan göras lång. Lätt alltför lång för 1000kr.

När jag går ut i skogen hemom brukar Aklas 1a förband för Motorcyklister* följa med ut, mitt är plussat med fler plåster, elastisk binda, säkerhetsnål, våta torklappar i påse, platt förstoringsglas, samt en pincett. Ligger i en rejäl plastpåse. Tämligen väl rustad känns det som.
go tur

*
Sax
reflexfilt
2x 1aförband
plåster
 
Senast ändrad:
Har du kollat med Sjöräddningen (eller vad den Åländska eller finska motsvarigheten heter) har? De verkar också i en marin miljö.

Håller med ovanstående skribent. Vänd dig till de experter och specialister (sjöräddning, räddningstjänst och ambulanssjukvård) som verkar i det område du själv skall verka inom och fråga dessa vad din sjukvårdsutrustning bör innehålla. Dom vet exakt vad du behöver. Jag tror inte att någon i detta forum kan ge dig mer eller bättre info än proffsen!
 
Senast ändrad:
Har gått Wilderness First Aid för Lena Conlan, svenskamerikanska (http://www.nols.edu/wmi/sponsors/crossing_latitudes.shtml) som ger kurser i första hjälpen och wilderness first responder på 10 dagar m.m. Nu kanske du har koll men jag är grymt nöjd med min 2½ dagskurs. Overkill med 10 dagars och dyrt som privatperson men för lärare och eventföretag är det nog överkomligt. Du kan säkert fråga henne om allmänna tips för sjukvårdsväska.

http://crossinglatitudes.com/
 
Håller med ovanstående skribent. Vänd dig till de experter och specialister (sjöräddning, räddningstjänst och ambulanssjukvård) som verkar i det område du själv skall verka inom och fråga dessa vad din sjukvårdsutrustning bör innehålla.

Jag söker en bra väska som bas att fylla. Bara jag hittar den så känner jag mej bekväm att fylla den utifrån de egna erfarenheterna. Sen är det klart att man optimerar väskan lite efter de behov den kommande turen/aktiviteten kräver.
 
Kolla www.staydry.nu

Såg dom på en mässa i somras och dem har en del vattentäta väskor.
Ser nu i häftet att dem har ryggsäck, nåt i still med messengerbag, mindre trunk 35L, datorväska och en del annat.

Lycka till :)
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg