Manuella knivslipare - vinklar?

Genom åren har jag samlat på mig några olika manuella knivslipare. Förvisso funkar inte de manuella knivsliparna överallt. Men där de manuella knivsliparna väl funkar, så har de onekligen sina fördelar - inte minst när kniven snabbt behöver brynas i fält!

Jag har följande manuella knivslipare:
1 Fiskars roller sharp http://www.knivar.nu/knivslipare-fiskars-rollsharp-p-857-c-205.aspx. (Funkar bra till längre köksknivar, men kan kräva några minuter innan det blir vasst).

2 Chefs Choise 460 http://www.culina.se/?ref=annonsfynd&artnr=CC460.

3 Multisharp kniv/saxslip http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=155759248.

4 Accusharp knivslip http://www.skogma.se/Servlet?page=11&anr=246100&sort=87 och http://www.accusharp.com/ (nr 001?).

5 Smith Abrasives CCKS 2-Step Knife Sharpener http://www.amazon.com/Smith-Abrasives-CCKS-2-Step-Sharpener/dp/B00032S02K.

6 Smith's PP1 Pocket Pal Multifunction Sharpener http://www.amazon.com/Smiths-PP1-Pocket-Multifunction-Sharpener/dp/B000O8OTNC.

Dock verkar det vara svårt att hitta vilka slipvinklar som erhålls med de olika tingestarna, så jag tänkte fråga om någon på Utsidan kanske vet vilka slipvinklar som erhålls.
/Niklas
 
Senast ändrad:
Handbryna

Har aldrig använt diverse maniker, lär man sig bryna/vässa/slipa för hand så sitter det i ryggraden livet ut...

Använder olika stenar (för vatten & olja), har även keramiska och diamant stavar/plattor...

P.S.

Köp inga billiga stenar! Utan satsa på mycket hög kvalité... det är ju en investering!
 
Jag har förvisso en del stenar från bl.a. Norton/Luna och Gränsfors, samt några diamantbrynen från Clas Ohlson och Gränsfors, som används med varierande framgång. Men nu var det vinklarna på de olika manuella knivsliparna jag var ute efter...
/Niklas
 
De ligger på ca 45 graders sammanlagd vinkel, någon grad upp eller ned. Det gäller alla dessa slipar.

~Paul~

45 grader sammanlagd vinkel lät väl mycket. Dock gogglade jag på Fiskars roller sharp, som enligt uppgift ska ge 30 graders slipvinkel.

Enligt uppgift ska Chefs choice 460 ge "europeiska" slipvinklar. Vilken vinkel är europeisk?
/Niklas
 
Japanska vattenstenar!

Jag köpte ett par japanska vattenstenar av Murray Carter. De slår alla slipstenar du kan hitta. Även alla maskiner. Dem finns säkert att köpa på något annat ställe. Jag har dock inte sett de någon annanstans. De är ett sett på 2 stenar, ena på 1000 korn och den andra på 6000 korn. Du kan även köpa en sten från nordellknives.se. dem har en sten på 8000 korn, den är väldigt bra att polera med i sista steget. Dock alldeles för finkornig att börja att börja med, om du ska slipa en slö kniv. ;)
Kolla in Murrays hemsida vettja. Priset för frakt ock allt blir ca 1000 kronor har jag för mig.
Jag har aldrig gillat maskiner som gör jobbet åt en. En kunskapsdödare om du frågar mig. De blir inte ens bra heller. Lär dig istället att slipa på stenar. Om du slipar för hand så kan du ha vilken grad du vill på din egg! De är väldigt roligt också :)

http://www.cartercutlery.com/

mvh Björn
 
Japanska Stenar

Jag köpte ett par japanska vattenstenar av Murray Carter. De slår alla slipstenar du kan hitta. Även alla maskiner. Dem finns säkert att köpa på något annat ställe. Jag har dock inte sett de någon annanstans. De är ett sett på 2 stenar, ena på 1000 korn och den andra på 6000 korn. Du kan även köpa en sten från nordellknives.se. dem har en sten på 8000 korn, den är väldigt bra att polera med i sista steget. Dock alldeles för finkornig att börja att börja med, om du ska slipa en slö kniv. ;)
Kolla in Murrays hemsida vettja. Priset för frakt ock allt blir ca 1000 kronor har jag för mig.
Jag har aldrig gillat maskiner som gör jobbet åt en. En kunskapsdödare om du frågar mig. De blir inte ens bra heller. Lär dig istället att slipa på stenar. Om du slipar för hand så kan du ha vilken grad du vill på din egg! De är väldigt roligt också :)

http://www.cartercutlery.com/

mvh Björn

Har också Japanska Stenar (7 olika), mestadels för att underhålla mina olika Japanska svärd (Tachi, Katana, Wakizashi och Tanto) bättre stenar finns inte!
 
Senast ändrad:
45 grader sammanlagd vinkel lät väl mycket. Dock gogglade jag på Fiskars roller sharp, som enligt uppgift ska ge 30 graders slipvinkel.

Enligt uppgift ska Chefs choice 460 ge "europeiska" slipvinklar. Vilken vinkel är europeisk?
/Niklas
"No way" att Fiskars lämnar en 30-vinkel! Jag kan ju göra en direkt jämförelse med min Spyderco Sharpmaker på 30-graders inställningen och Roll Sharpen kommer inte i närheten. Därför gjorde jag egen test som i o f inte är helt exakt men som ändå indikerar på en ungefärlig siffra. Den låg som sagt runt 45 grader. (Jag mätte avtrycket i modellera med en gradskiva).

Dessutom blir slipresultatet helt olika. När jag kört på min Roll Sharp och därefter gått över till Sharpmakern så jobbar den senare på själva axlarna på eggen, vilket bevisar att vinkeln satt med Roll Sharpen är avsevärt större. Jag brukar kolla detta med hjälp av en spritpenna med vilken jag bestryker hela eggen för att kontrollera var slipningen tar. Testa vet jag och jämför själv!!

~Paul~

PS Europeiska slipvinklar anses vara större/trubbigare än japanska men mindre än de amerikanska. Exakt vilken siffra man är ute efter är dock självfallet omöjligt att säga.
 
Senast ändrad:
Japanska vattenstenar är fina och har pga mjukheten den rätta känslan men är tämligen opraktiska i samband med många rostfria stålsorter. Visst går det att få ett ZDP-189 eller Cowry X blad vasst med hjälp av japanska stenar men på köpet så får man ett rejält slitage på stenarna, varför man blir tvungen att rikta-/plana dem nästan omedelbart. Liknande ståltyper kommer att käka upp stenen som en hungrig pack-man efter en period med ofrivillig fasta.

För moderna rostfria ståltyper finns egentligen inget alternativ till keramik (i praktiken syntetiskt safir) eller diamant, så länge man inte vill köra på diverse motordrivna maskiner.

Så avslutningsvis. Visst funkar diverse stenar mycket väl på kolstål, semirostfritt, mellanlegerat verktygsstål osv, men tämligen uselt på rostfria med hög andel krom, molybden och volfram.

Några siffror att tänka på i sammanhanget. Genomsnittsmaterialet i stenarna ligger på en RC grad på runt 67.

Här är några andra hårdheter:

Kromkarbider - 66/68 HRC
Molybdenkarbider - 72/77 HRC
Volframkarbider - 72/77 HRC
Vanadinkarbider - 82/84 HRC

Det är ganska lätt att inse begränsningen i japanska vattenstenar när man ser dessa siffror ;).

~Paul~
 
Våtslippapper finns även de i olika graditioner och ger snabbt önskad avverkning när som man behöver forma en egg igen. Hårdheten på syntetkornen är det inget fel på heller.
Planheten fixas lätt med en bit sidoruta eller skyltfönsterglas. Alla äger ju inte en större planskiva.

Med hjälp av ögonmått och en gradskiva, genomskinlig, är det lät att uppskatta slipvinklarna på någon grad när.
 
Senast ändrad:
Japanska vattenstenar är fina och har pga mjukheten den rätta känslan men är tämligen opraktiska i samband med många rostfria stålsorter. Visst går det att få ett ZDP-189 eller Cowry X blad vasst med hjälp av japanska stenar men på köpet så får man ett rejält slitage på stenarna, varför man blir tvungen att rikta-/plana dem nästan omedelbart. Liknande ståltyper kommer att käka upp stenen som en hungrig pack-man efter en period med ofrivillig fasta.

För moderna rostfria ståltyper finns egentligen inget alternativ till keramik (i praktiken syntetiskt safir) eller diamant, så länge man inte vill köra på diverse motordrivna maskiner.

Så avslutningsvis. Visst funkar diverse stenar mycket väl på kolstål, semirostfritt, mellanlegerat verktygsstål osv, men tämligen uselt på rostfria med hög andel krom, molybden och volfram.

Några siffror att tänka på i sammanhanget. Genomsnittsmaterialet i stenarna ligger på en RC grad på runt 67.

Här är några andra hårdheter:

Kromkarbider - 66/68 HRC
Molybdenkarbider - 72/77 HRC
Volframkarbider - 72/77 HRC
Vanadinkarbider - 82/84 HRC

Det är ganska lätt att inse begränsningen i japanska vattenstenar när man ser dessa siffror ;).

~Paul~

Hm, detta stämmer inte med mina erfarenheter.

Jag har ett par diamantbrynen (eze-lap fin + DMT coarse) och en King kombo vattensten i korn 1000/6000. På VG10 och fällknivens pulverstål (62-64 HRC) tycker jag Kingen korn 1000 jobbar klart snabbast. Både vassare och finare än diamantbrynena alltså.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
hupp Knivslipare i Linköping/Norrköping Utrustning allmänt 1
nodh Knivslipare eller lieslipare? Utrustning allmänt 145

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg