Hitta rätt i tillvaron

Ett faktareportage om GPS

Av: Eva Sahlström

Hitta rätt i tillvaron

Hitta rätt kan man göra på många sätt. Navigerar man efter solen eller kända landmärken behöver man ingen extra utrustning, men felmarginalerna är stora och det krävs inte mer än dålig sikt för att metoderna ska slå fel.
Felmarginalerna kan minskas betydligt med hjälp av karta och kompass. Speciellt om man förstår hur de fungerar. Kan man avläsa kartans höjdkurvor får man en uppfattning om hur brant terrängen är och kan avpassa distansen efter det. Kan man ta ut väderstrecken med en kompass är det lättare att foga ihop kartans bild med verkligheten och risken att man går fel minskar betydligt. 

Tekniken kan hjälpa dig
Dock ger även kartor och kompasser felmarginaler och har man tappat bort sig är det svårt att få kartan att tala om var man är. Det kan däremot en GPS-mottagare göra. GPS, Global Positioning System, är ett system av satelliter som ger en exakt positionsangivelse var man än befinner sig utomhus. GPS-mottagarna är obetydligt större än mobiltelefoner och kostar inte mer än att en fjällflanör eller söndagsseglare har råd med en.



GPS är ett bra hjälpmedel både för turer till lands och till havs. Men komplettera gärna med karta och kompass - för säkerhets skull!

En GPS-mottagare bestämmer sin position genom att beräkna avståndet till satelliterna den får signaler från. Förutom att man får veta var på kartan man är kan man också lägga in landmärken, waypoints. Lägg in en waypoint vid parkeringsplatsen innan du går ut i skogen så kan du be din GPS peka ut riktningen till bilen när du har virrat bort dig.
GPS:en kan också användas för planering i förväg av en tur, genom att man lägger in waypoints med hjälp av kartan och kanske även av datorn, om man har ett program för det (finns gratis på nätet). GPS:en talar dessutom om hur långt man gått, hur länge och i vilken fart.

Räkna med felmarginal
Inte ens GPS är dock helt exakt. Det finns både naturliga störningar och skapade störningssignaler utskickade av amerikanska försvaret som inte vill att någon annan ska ha tillgång till helt exakta positionsangivelser. Korrigeringssystem finns för speciella mottagare, men för friluftsliv är det inget man behöver satsa på.
– Precisionen på en vanlig GPS ligger runt 25 meter. Drar man ett blyertsstreck på ett sjökort har man redan en felmarginal på 30 meter, och på gröna kartan blir det 50 meter, säger Kjell Hansson på Axede Hansson som säljer Magellan GPS:er.
Precis som med kartan och kompassen bör man ta sig lite tid att lära sig hur GPS:en fungerar innan man ger sig ut på långsegling eller fjällvandring. Och glöm inte att ta med kompassen även när du har en GPS. Kompassen fungerar även när batterierna har tagit slut.

Text: Eva Sahlström

Vill du läsa mer om navigering? På Utsidan Kartor kan du läsa både om kartor och GPS och på Utsidan Paddling finns det ännu mer att läsa om hur man använder GPS och en mycket utförlig lista på länkar om kartor och GPS.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En fjällvandring i början på augusti som börjar och slutar i Abisko. Oskar och flickvännen Elida ger sig ut på en sjudagars vandring med fokus på ... 8 kommentarer
Att kunna använda Lantmäteriets CD-kartor tillsammans med OziExplorer har varit en önskedröm för kartentusiasten. Nu blir det snart möjligt. 8 kommentarer
GPS liten som en tändstiksask för ca 1200:- Digitala sjökort ca 1200:-. Ingen 220v konverter Mata datorn direkt från 12 volt Lätt att PC navigera Allting finns på www.bernberg.se 1 kommentar
Karta med specialinformation för aktiviteter i Strömstad skärgård. Information från sjökort, ekonomisk karta med symboler. Traditionell inplastad ... 2 kommentarer
Varför upplevs digitala kartor som bristfälliga vid användning med GPS? Ett försök att förklara hur kartor produceras och vilka begränsningar de kan ... 17 kommentarer

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg