Gör en soppa från naturens skafferi

Nu går det redan att börja skörda av vad naturen har att bjuda på. Nässlorna skjuter fart så fort snön smält och vårsolen tittar fram. Fira in våren med en soppa från naturens skafferi.

Av: ulindh

Nu går det redan att börja skörda av vad naturen har att bjuda på. Nässlorna skjuter fart så fort snön smält och vårsolen tittar fram. Fira in våren med en soppa från naturens skafferi.

Nässlor kan man stöta på lite här och där och varför inte passa på att skörda några liter och göra en riktigt god nässelsoppa att fira in våren med. Toppa med ett hårdkokt ägg och finklippt gräslök.

Att få med sig något hem som går att äta efter en tur ute är både roligt och givande. Nässlor är tidiga och näringsrika men lite stickiga att plocka så några bra saker att ha med vid plockning är; handskar, en korg, påse eller hink. Eventuellt en sax men skotten går bra att bryta av med fingrarna. 

Väl hemma, grovrensa försiktigt och ta bort synliga strån och löv, tappa upp vatten i en diskho och häll i nässlorna. De flyter så ta en sked och rör om så de kommer under vattnet. Plocka upp skräp som flyter upp till ytan och rör runt lite till och plocka mer skräp. Byt vatten 1 - 2 gånger. Slå nässlorna i en kastrull med vatten förväll i ca 10 minuter, häll i durkslag och spara kokvattnet, hacka eller mixa nässlorna fint. Se recept för soppa nedan:

Nässelsoppa, 4 personer

2 liter rensade nässlor
ca 1 liter vatten till förvällning

2 - 3 msk smör 
2 - 3 msk vetemjöl till redning
2 grönsaks- eller hönsbuljongtärningar eller motsvarande fond
salt och peppar
Gräslök till garnering

4 hårdkokta ägg till serveringen.

Rensa nässlorna och förväll och mixa dem enligt ovan. 

Smält smöret i en kastrull och lägg i de finhackade nässlorna. Fräs dem i 1 - 2 minuter, strö över mjölet och rör om. Späd med kokvattnet lite i taget och tillsätt buljongen. Koka upp försiktigt, låt sjuda i 5 - 10 minuter.

Smaka av soppan, garnera gärna med gräslök och servera med ett delat hårdkokt ägg.

Det går att göra fler saker på nässlor exempelvis nässelpesto. 

Torkade nässlor kan användas till brödbak och i müsli.

Ska du torka nässlorna; rensa och skölj dem som till soppa och lufttorka eller torka dem i 40 - 50 grader i vanlig ugn eller torkugn. Förvara i glasburk, mörkt och svalt.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.
Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
En mattermos är smidig att ha med på turerna när temperaturen sjunker. Det går snabbt att få något värmande och matigt i kroppen, både soppor och ...

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg