Friluftskök
Spritkök,
i all sin enkelhet, är det klassiska Trangiaköket det som kanske mest av
allt förknippas med friluftsliv och fjällvandring. Det finns för all del fler tillverkare än Trangia, men namnet har blivit synonymt med
spritkök och friluftsliv i allmänhet.
Principen är lika enkel som genial - en kompakt enhet med marknadens bästa vindskydd.
Köket får anses
som mycket säkert så länge man inte fyller brännaren innan den svalnat.
Brinntiden är en svaghet hos många spritkök. Om det tar tio minuter att
koka upp vattnet har man inte lång tid på sig att laga till maten. Man
kan bli tvungen att fylla på brännaren, en nog så riskabel övning för
den som inte vill vänta på att den svalnar.
Trangiaköket är underbart tyst, men det är svårt att
reglera lågan. Köket sotar ordentligt om man använder T-röd. Med metanol
brinner det renare, den är dock giftig och rekommenderas inte då magsjuka
kan inträffa om man får Metanolen i maten. Man kan också spä ut T-röd med 10 % vatten för
att minska sotet.
Använd sparringen på brännaren för att släcka med så
bränner du inte upp gummipackningen på brännarlocket.
Dragonfly Multi från MS |
Gasköket har kommit starkt
på senare tid och flirtar med vilken kock som helst med sin fullt reglerbara
och sotfria låga. Brinner någorlunda tyst om man inte använder full
effekt och kan användas i tältet om man är försiktig. Vid förbränning bildas enbart koldioxid och
vattenånga, samma ämnen som man själv andas ut.
Nackdelen är att man
inte kan fylla på en använd behållare - slöseri med resurser
och rent opraktiskt. Man får en massa halvtomma flaskor eller så får man
ta med fler flaskor än vad som normalt skulle behövas.
De flesta gaskök
har inbyggd tändare som är praktiskt och fungerar hyfsat, men ta med
tändare eller tändstickor för säkerhets skull.
Lättare modeller skruvas
fast direkt på flaskan och kan väga så lite som 85 gram. De tyngre står
själva och har slang till flaskan. Dessa kan med fördel användas som
baslägerkök eftersom de tar alla typer av kokkärl. Ett gaskök som
välter kan flamma upp kraftigt. De flesta gaskök har ett så
kallat flamskydd för att förhindra detta.
Bensin/multifuel är kök som många gånger kan köras på nästan vad
som helst som rinner och brinner. Det kanske bästa alternativet för
resenären är ett flerbränslekök. De kan köras på bensin och
fotogen och ibland även diesel och vanlig sprit. Du kan alltid hitta
bränsle och de levererar hög effekt, passar året om och fungerar bra på
hög höjd.
Primus multifuel, gas/multikök |
Bensin- och multifuelköken kräver att man sätter bränslet under tryck, vanligen med en pump i
bränsletanken. Ofta måste man förvärma brännaren genom att pysa ut lite bränsle eller använda sprit eller tändpasta, som man
låter brinna en liten stund. När brännaren nått arbetstemperatur förgasas bränslet och man öppnar man reglaget och
får en mycket effektiv låga. Köken kan flamma upp om man öppnar för
tidigt och kan därför vara riskabla att tända i tält eller inomhus.
Ofta
krävs att man byter munstycke när man byter bränsle och det finns
naturligtvis en risk att tappa bort småprylar när man mekar i fält.
Bensin som bränsle för kök kräver en närmare
förklaring. Det bästa är att använda ren bensin som finns att köpa på
apotek och i färghandeln. Om det inte går att få tag i ren bensin går
det bra att använda sk. miljöbensin som säljs till gräsklippare. Tänk
på att det ska vara bensin för fyrtaktsmotorer, oljeblandad soppa kletar
igen munstycken och är onödigt ohälsosam. Den brukar gå att få tag i
på bensinstationer och där gräsklippare säljs. Ett bra och lite billigare
alternativ.
I sista hand går det att använda bilbensin men det bör undvikas och
faktiskt är det så att den blyfria soppan är sämre att använda som
bränsle i kök än den gamla som har bly tillsatt. Ren bensin är för
övrigt ett trevligt bränsle som dunstar snabbt om man får spill och det
lämnar inga feta fläckar. Det är som mest explosivt runt minus 20 grader.
De flesta förgasarkök väsnas en hel del, något som många gånger kan vara nog så irriterande. Vanligast är separat bränsleflaska, man kan välja storlek efter behov. Ett plus är att man kan ta med exakt så mycket bränsle som man räknar med att behöva och på så sätt slippa onödig vikt. Några bensin/multifuel kök har bara ett effektläge, mindre som kan krångla men också en begränsning vid vanligt uteliv.
Vedkök, finns, men är gansak ovanligt. En liten plåtburk som eldas med
småpinnar och där en fläkt boostar upp effekten. Ett roligt alternativ men det kommer knappast att bli någon storsäljare.
Men nog låter det trivsamt att underhålla elden med småpinnar medan man
lagar mat. Fläkten kräver batterier, mindre smart.
Text: Johan Lorin
Recept och artiklar
Läs mer
Forumdiskussioner
- Friluftsmat Torrmjölk
- Friluftsmat Torka mat i Airfryer.
- Friluftsmat Kaffehjälpmedel/tekniker utomhus
- Friluftsmat Näring i vildmarksmat?
- Friluftsmat Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!)
- Friluftsmat Var kan jag få tag på torrmjölk?
- Friluftsmat Tips på god varm energidryck - pulver
- Friluftsmat Sprit i PET-flaska
Metanol är mycket giftigt!!!
Får man i sig metanol är risken att man blir sjuk och dessutom blind.
Det har en otäck effekt det tränger in i igenom huden så att tvätta bort plåster är inte att rekommendera.
Således en allvarlig VARNING!
Ingvar