En trerätters lunch eller middag i naturen
Ta med köket ut och laga mat i helgen, här är ett förslag till en trerätters lunch eller middag. Med lite förberedelser hemma går det smidigt på plats ute.
Av: ulindh
Ta med friluftsköket ut och laga lunch eller middag i naturen. Här är förslag på en trerätters som smakar gott och går smidigt med lite förberedelser hemma.
Crostini eller kex och tapenade till förrätt. Tortillapizza som huvudrätt och stekta äppelklyftor med mandelmassa och vaniljgrädde till efterrätt.
1. Crostini eller kex och tapenade
Tapenade finns färdigt att köpa, vill du göra egen går det snabbt.
ca 1 dl urkärnade svarta oliver
6 - 7 sardellfiléer i olja
1 vitlöksklyfta
1 msk kapris
ca 1/2 dl olivolja
salt, peppar
Mixa allt utom oljan till en grov röra, rör i olja i små portioner tills du tycker att konsistensen är bra. Smaka av med salt och peppar. Servera till crostinin eller kexen.
Det här kan man smaska på medan tortillapizzan förbereds.
2. Tortillapizza
Tortillabröd
tomatpuré eller pesto
Fyllning:
grönsaker
kött eller vegetariskt alternativ
svamp
ost
örtkrydda
Köp färdiga tortillabröd, vi valde den minsta storleken, då kan man lägga kastrull över dem i stekpannan och få en slags ugnseffekt så att osten smälter bra, dock ingen gyllenbrun yta. Bred ut tomatpuré eller ännu hellre tomatpesto på brödet och lägg sen på fyllningen. Här väljer man fyllning som man vill förstås, rester är ju perfekt. Annars hackas grönsaker och annat tillbehör, lägg det i portionsförpackningar, ställ fram och låt var och en bygga sin egen pizza.
Våra tortillapizzor hade detta pålägg: tomatpuré, purjolök, paprika, grönkål, tomat, kantareller och riven parmesanost. Salt, peppar och oregano.
Bygg pizzan lägg den i stekpannan, lägg en kastrull över, titta till den med jämna mellanrum, snurra på den och håll koll så inte brödet bränns. Det tog mellan 8 - 10 minuter att bli färdig och osten smälte och fyllningen blev varm (med spritkök). Tortillabrödet blir krispigt och gott, bestick behövs inte, käka som en macka. Bra att ha en kniv eller stekspade att lyfta upp dem med.
På med kastrull för ugnseffekt
3. Stekta äppelklyftor med mandelmassa och vaniljgrädde
Äpplen ca ett per pers / eller torkade äppelklyftor 6 - 8 st per pers
smör
kanel / kardemumma efter tycke och smak
riven mandelmassa (kan uteslutas)
vaniljgrädde, vispgrädde gärna förpackning med skruvkork, tillsätt 1-2 tsk vaniljsocker och skaka.
Klyfta äpplena, använder du torkade lägg dem i vatten en stund innan ca 15 minuter. Stek klyftorna i smör någon minut, krydda med kanel eller kardemumma eller båda. Riv mandelmassan över och låt puttra några minuter. Ta en förpackning grädde med skruvkork tillsätt vaniljsocker och skaka och servera till. (tillsätt vaniljsockret hemma så utvecklar sig vaniljsmaken mer till serveringen)
Ut och njut av mat och höstens färger!
Recept och artiklar
Läs mer
Forumdiskussioner
- Friluftsmat Torrmjölk
- Friluftsmat Torka mat i Airfryer.
- Friluftsmat Kaffehjälpmedel/tekniker utomhus
- Friluftsmat Näring i vildmarksmat?
- Friluftsmat Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!)
- Friluftsmat Var kan jag få tag på torrmjölk?
- Friluftsmat Tips på god varm energidryck - pulver
- Friluftsmat Sprit i PET-flaska