De fem bästa tältplatserna i Sverige

Det är snart dags för lite varmare väder och det är dags att ta ut tältutrustningen igen. Än så länge ligger det snö i stora delar av Sverige och för de som inte vill vintertälta kan man åtminstone börja att planera sina tältturer under sommaren. Så varför inte ta fram anteckningsblocket och börja knåpa på dina drömturer redan idag?

I den här guiden kommer vi att gå igenom några av Sveriges bästa ställen att tälta på, oavsett om du är nybörjare eller mer rutinerad och vill ha en riktig långtur. Sverige ett avlångt land och erbjuder massor utav olika slags natur. Detta är givetvis något som öppnar för väldigt stora möjligheter när det kommer både till vandring och tältning.

Abisko och Nikkaluokta

Är du efter en riktig klassiker till långkörare är kanske lederna kring Abisko och Nikkalukotanågot för dig. Här går en delsträcka av Kungsleden som skär igenom Sverige allra vackraste fjällområden. Trots att man vandrar i fjällmiljö är turen ganska skonsam när det kommer till terräng. Det gör att man kan vandra långa sträckor utan att man sliter på kroppen för mycket.

Men man ska ändå ha i beaktning att leder är totalt 108 kilometer lång och görs bäst på sju etapper. Det går givetvis att göra det både långsammare och snabbare om man känner för det. Men det är kanske inte en led som man börjar med när man är nybörjare.

Årefjällen

Är man nybörjare på att vandra är det kanske bättre att välja något mer bekvämt ställe. Åre är inte bara en favorit på vintern utan går även att besöka på sommaren. Fjället erbjuder massor utav dagsetapper och varje gång du känner dig trött brukar det finnas ett fik eller våffelstuga inte allt för långt från dig.

Här kan du köra både dagsetapper eller ta med dig tältet och vandra lite längre sträckor. Det finns massor utav slingor man kan ta och det är både enkelt att hitta och brukar vara antingen upptrampade stigar eller spång över våtmarker. Det som också är bra med Åre är att det är så lättillgängligt. Du kan åka tåg hela vägen fram till byn. Du slipper då köra och kan i stället roa dig med en film eller spela live casino med stort utbud av roliga spel.

Jämtlandstriangeln

När man pratar om Åre bör man också nämna Jämtlandstriangeln. Bara ett stenkast i norrländska mått mätt ligger ett av Sveriges mest populära vandringsområden. Med vackra fjäll som Helags, Sylarna och Storulvån i närheten öppnar det upp för nya tältare som vill ta sin hobby till nästa nivå.

Här finns det också fjällstugor som man kan övernatta vid om det känns för övermäktigt att tälta flera dagar i sträck. Det kan vara en bra idé om man är lite grön på att tälta och vill ha en fallskärm i form av nylagad mat och tak över huvudet.

Både Helags och Sylarna är väldigt spektakulära berg som ligger sträcker långt över närliggande områden. På vackra dagar när solen lyser blir det därför en väldigt vacker utsikt från dessa toppar. Ett tips är att ta en dag och bestiga någon utav dessa och lämna tältet ner på fjällplatån. Du kommer inte bli besviken över utsikten. Se bara till att det inte är mulet när du går upp, då kan det bli svårt att hitta tillbaka igen. 

Tivedens Nationalpark

Det är inte alltid man har tid eller lust att åka hela vägen till fjällen för att tälta. Ibland vill man bara komma ut och uppleva storslagen natur på lite närmare håll. Då är Tivedens Nationalpark perfekt för dig. Beläget i Örebro län är det lättillgängligt för de flesta i södra delarna av Sverige och erbjuder böljande skogslandskap och mystisk trollskogskänsla.

Naturen här är imponerande och man se spår från istiden som har påverkat landskapet och dess bergsformationer. Här kan du göra dagsturer eller längre vandringar och tälta på vägen. Urskogen är så gott som orörd och har stått så sen tidigt 1500-tal. Det finns möjlighet att gå längre sträckor eller bara ut i skogen och laga mat på stormkök.

Söderåsen och Linderödsåsen

Men det finns även utmärkta ställen att tälta även längst ner i landet. Skåne och dess vida landskap erbjuder flera olika sorters natur oavsett om man gillar öppna fält eller mäktiga bokskogar. En klassisk sträcka i Skåne är Ås till Ås-leden. Här traskar du förbi både Söderåsen och Linderödsåsen och slutar till sist i vackra Brösarp nere på Österlen.

Även denna led är utmärkt att dela upp i etapper och går att vandra både som dagstur eller som lite längre vandring över flera dagar. I och med att leden är belägen i Skåne är det väldigt lätt att sig till de där de olika etapper startar eller ta slut. Ofta finns det buss- eller tågförbindelser vilket gör att du som inte har bil lätt kan ta del av den vackra natur som finns i Skåne.

Fler vackra tältplatser i Sverige

Detta är förstås bara ett axplock av de olika tält- och vandringsplatserna som finns i Sverige. De som är nämnda ovan är några av de mer populära och drar till sig många besökare varje år. Om man söker den riktiga vildmarkskänslan finns det många andra ställen i Sverige som kanske passar bättre.

Sarek är ett sådant ställe. Här hittar du inte så tydliga leder eller lättillgängliga platser att starta din vandring på. Men nationalparken väger upp för detta i både ståtlighet och imponerade natur. Ett annat ställe som kan vara värt ett besök om man vill undvika den värsta trängseln är Vindelfjällen. De bjuder på vida natur och lättgångna stigar längs med vattendrag och björkskog.

Det finns fler ställen och Svenska Turistföreningen har mängder utav bra tips för ställen du kan besöka för att tälta, vandra och uppleva natur på all möjliga vis. Även om det är långt kvar till sommaren och vandringsäsongen kanske det är dags att börja planera din nästa tältturredan idag. Det är både härligt och givande att drömma sig iväg till sommarens möjligheter nu under de gråa vintermånaderna.

 

 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg