Bästa sättet att torka svamp
Hur torkar du svamp på bästa sätt? Vilken svamp kan du torka? Och hur förvarar du den torkade svampen? Dessa och andra frågor om att torka svamp besvaras i denna artikel om att torka svamp. Att torka svamp är enkelt, om du följer vissa principer så är det helt enkelt svårt att misslyckas.
Av: eric_tornblad
Hur torkar du svamp på bästa sätt? Vilken svamp kan du torka? Och hur förvarar du den torkade svampen? Dessa och andra frågor besvaras i denna artikel. Sammanfattningsvis handlar det om att:
1. Torka svamp som passar till att torkas, tex. skivlingar, soppar och odlad svamp.
2. Använda felfri svamp, annars finns det risk att den blir dålig under torkningen.
3. Torka svampen på nät
4. Se till att ha bra luftcirkulation när du torkar svampen.
1. Vilken svamp kan man torka?
Nedan listar jag ett par svampar som är bra att torka. Det finns många andra sorter som också går bra att använda men de här är bland de vanligaste:
- Skivlingar – trattkantareller, svart- och rödgul trumpetsvamp, stolt fjällskivling, kremlor, sillkremla, grönkremla, granblodriska m.fl.
- Soppar – Karl-Johan, brunsopp, stensopp
- Odlad svamp – champinjoner, ostronskivling, shiitake
* Odlad och torkad svamp är praktiskt att använda i matlagningen hemma. Den finns alltid där och du behöver inte steka ur vätskan, bara att slänga i grytan. Här har jag torkat hela champinjoner.
2. Vad menas med felfri svamp?
Svamp som inte är rutten eller maskäten. Du kan däremot skära bort maskätna delar, speciellt på större svampar som soppar. Svampen bör också vara ren från jord och mossa. Det är bäst att rensa på plats, helst direkt när du plockar den. Tänk på att en dålig svamp kan ”smitta” andra svampar, därför bör du ta bort dåliga exemplar från torkramen så fort du ser dem.
* Alternativ torkmetod, kanske mer vacker att se på än vad den är effektiv...
3. Torka svampen på nät
Många torkar svamp på tidningspapper, det går ofta bra men en del svamp blir dålig just på grund av sämre luftcirkulation. Om du torkar på nät blir luftcirkulationen många gånger bättre än på tidningspapper och du behöver dessutom inte byta papper eller vända svampen. Torkamar gör du enkelt själv, t.ex. genom att använda myggnät och bågen till ett gammalt fönster. Det finns även färdiga ramar att köpa.
* Ett exempel på torkram som man kan köpa. Just den här är smart då benen går att ta av när den inte används. De går även att stapla på varandra vilket är enormt platsbesparande under torkningen.
4. Bra luftcirkulation är nyckeln
Placera ramarna med nät där luftcirkulationen är god, kanske vid ett element eller ovanpå kylskåpet/frysen (värmen från dem gör att det kan bli bra cirkulation). Du kan använda en kupévärmare eller en värmefläkt i början av torkningen för att skynda på processen.
* Du kan göra egna torkramar av myggnät och ramen av ett gammalt fönster. Om du är lite händig kan du göra en egen ram av trä som du häftar fast nätet på. På bilden har jag använt spillvirke och ett myggnät.
När är svampen torr och hur förvarar jag den?
Om du bryter svampen så ska den gå sönder. Du kan också prova att smula. Förvara svampen i glasburkar med tättslutande lock. Det går självklart att förvara svampen i plast- eller papperspåsar, men för långtidsförvaring är glasburkar bäst.
Hur gör man för att torka med torkugn/ svamptork?
Om du ska torka stora mängder svamp, om svampen är blöt eller om det är fuktigt ute så är det bra att torka svampen med en torkugn. En torkugn fungerar så att varm luft passerar hyllor med nät, på näten ligger svampen. Svampen torkar mycket fortare och risken att den blir dålig är minimal. Ett sätt att använda en torkugn/ svamptork är att bara torka svampen en timme eller två i början på ganska hög värme (70 grader) för att sedan lufttorka svampen utan torkugnens hjälp. När svampen är torr kan du sedan eftertorka den en kort stund i torkugnen (upp till en timme i 50 grader).
* Stöckli tillverkar bra torkugnar för svamp genom att den har bra kanter som håller svampen på plats. Det spelar det mindre roll om du använder en Stöckli Torkugn med metallnät eller med plastnät när du torkar svamp (annars är de finmaskigare metallnätet bra om du torkar finfördelad mat).
Köp Stöckli torkugn här! Stöcklis torkugnar har en välbeprövad design och funktion som inte gör någon besviken. En stor finess med dessa torkugnar är att de går att bygga på med fler torkramar efterhand, det gör också att du kan anpassa storleken efter hur mycket du torkar.
Artikeln tidigare publicerad 2015.