Årets naturfotograf 2019 - Peter Hanneberg
Peter Hanneberg har utsetts till Årets naturfotograf 2019. Priset delas ut för 29:e året och prissumman är 25.000 kronor.
Av: ulindh
Peter Hanneberg på Borneo. Foto: Jame Marajan
Bilden visar Peter Hanneberg på Kinabatanganfloden i den viltrika regnskogen på norra Borneo, spanande efter näsapor och andra unika djurarter. Peter har arbetat som natur- och miljöinriktad journalist och författare de senaste 40 åren, efter akademiska studier i biologi och journalistik vid Stockholms universitet 1975–80. Som fotograf är han autodidakt sedan 17-års ålder, en kompetens som följt med genom hela hans yrkesliv som ett passande komplement till det professionella skrivandet. Som sådan har han rest i över hundra länder, producerat många hundra tidningsartiklar och ett tiotal böcker om allt från Sveriges nationalparker till exotiska öar, för vilka han vunnit minst fem utmärkelser. Nyutkommen från i höstas är hans praktbok ”Öar – världshavens unika utposter”
Peter Hanneberg har utsetts till Årets naturfotograf 2019. Priset delas ut för 29:e året och prissumman är 25.000 kronor.
– Peter Hanneberg får stipendiet för att han med naturfotot som redskap under mer än 40 år skickligt och tongivande har arbetat för att öka kännedomen om och känslan för naturen och miljön i Sverige och i världen. Han har med sina naturtroget berättande bilder och egna texter starkt bidragit till att hävda naturvårdens intressen och skyddet av värdefull natur, senast med boken Öar, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.
Haparanda skärgård, nationalpark i Bottenviken. Foto: Peter Hanneberg
– Jag var med sommaren 1995 när kung Carl XVI Gustaf och Naturvårdsverkets generaldirektör Rolf Annerberg invigde nationalparken på huvudön Haparanda Sandskär. Jag har en särskild känsla för Sandskär eftersom jag växte upp i Haparanda. I den flyende sanden kämpar saltarven i vinden för att binda sanden, och utgör samtidigt ett dekorativt inslag i landskapet, säger Peter Hanneberg.
Peter Hanneberg är författare, journalist, fotograf samt biolog. Sedan fyra decennier är han verksam som natur- och reseskildrare och miljödebattör för många tidningar. Han har gett ut ett tiotal böcker, har vunnit WWF:s Pandapris tre gånger och erhöll Sveriges Ingenjörers miljöpris för journalister 2001. Sedan 2005 är han aktiv som personligt invald ledamot i WWF:s Förtroenderåd.
– Under alla år som natur- och miljöinriktad journalist har fotografin varit med som en viktig parallell profession som ofta förstärkt det skrivna ordet och dess naturvårdsbudskap. Att Naturvårdsverket nu finner mig värdig deras prestigefyllda utmärkelse, är ett erkännande från rikets främsta miljöinstans som ökar min yrkesstolthet, säger pristagaren Peter Hanneberg.
Laponia med Rapadalen i höstskrud. Foto: Peter Hanneberg
– Sveriges mäktigaste världsarv heter Laponia och omfattar de fyra nationalparkerna Sarek, Padjelanta, Muddus och Stora Sjöfallet, samt de två naturreservaten Sjaunja och Stubba. Arealen motsvarar nästan hela Östergötland. Det inre av Rapadalen är Laponias hjärta, som när jag tog den här bilden var klädd i oktobers brinnande färgskrud. Fotot har publicerats i National Geographic i en 4-sidig presentation av mig som fotograf, berättar Peter Hanneberg.
Naturvårdsverket delar årligen ut priset som Årets naturfotograf till en dokumenterat skicklig naturfotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige
Läs mer
Forumdiskussioner
- Löpning Fotisättning vid löpning brant uppför resp nerför?
- Hundsport Hunddagis i gränstrakterna?
- Hundsport Behöver en korthårig hund "vindjacka" på vinterfjället?
- Hundsport Alaskan Malamute, fördelar/nackdelar?
- Hundsport Tips på hundfoder önskas
- Hundsport Smarttag användbar för att hitta bortsprungen hund?
- Fototeknik Framkallningstid?
- Jakt Jakt Umeå/Hörnefors
www.johansiggesson.com