Här publicerar jag (förhoppningsvis) ett nytt personporträtt varje dag fram till dopparedan. Vissa läggs mycket krut på, andra är snabbt skissade i svepande drag.

Användarnamn: 9fingrar

Intressen: Klättring, Friluftsmat, Vandring, Löpning, Utförsåkning, Diverse friluftsnissar på Youtube

Mer på profilsidan


2015:
December

Lucka 6 - Gramjägaren

Julkalender 2015 - 6 Gramjägaren

-Bara ett gram till! Snälla!
Nej, det är inte citerat en "affärsuppgörelse" på Plattan. Det är dags för invägning av ny utrustning hemma hos Gramjägaren.

Denne entusiast bekänner sig till läran om lättviktspackning. Dess utövare sliter idogt på sin jordliga pilgrimsvandring i hopp om att en dag transcendera upp i total viktlöshet.

Men år av försakelse och askes för också med sig belöning. Lättviktspackare har ofta begåvats med förmågan att kunna känna sig nöjd och bekväm i den skralaste nödtorft. Hur de kan sova gott på ett enkelt liggunderlag, tunt som pappkartong, med en sovsäck av kräppapper övergår de oinvigdas förstånd.

Det här är egentligen ingen ny lära. I de flesta religioner lovordas en enkel livsföring, där vi ska lämna våra bördor bakom oss. Buddhistmunkar tillåts ha 7 ägodelar. Jesus drar det ännu längre, när han skickar ut sina lärjungar i världen; "Ta inte med er några pengar eller någon säck med kläder, eller ens ett extra par skor."

Men är det kanske där skiljelinjen går? För när lättviktspackare träffas så pratas nästan uteslutande om prylar.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2015-12-06 08:20   Anders V
Bekänner mig till gramjakt under vissa aktiviteter. Vid bergsbestigning är det relevant att fråga sig "Behöver jag denna?" och "Hur mycket kan jag undvara?". All vikt ska ju bäras upp på berget. Då kommer köksvågen fram. Solkräm för så många dagar i zippåse, Tandkräm i en annan. Maten exakt uppvägd. Många bäckar små gör många kilo.
Vid andra aktiviteter är det tvärt om. Paddla kajak en helg i skärgården kommer trerätters, godis, öl och annan lyx med. Det kan vara relevant att reflektera över vikten vi bär med oss, om inget annat för att ha plats för mer annan lyx.
 
2015-12-06 20:53   xtrem
Det här är ett ämne man knappt törs kommentera då diskussionerna gått riktigt heta här på Utsidan mellan de olika världarna. Men visst kan man uppleva någon slags religiös uppenbarelse när det dyker upp någon helt oumbärlig pryl på marknaden. Jag är själv ingen lättpackare men strävar efter att ha så lätt packning som möjligt med bibehållen komfortzon. Det är nog både av lathet och åldersskäl jag numera försöker hålla packvikten nere, för visst är det skillnad på att bära 10 kilo istället för 20 kilo. Men jag har hittills klarat mej från att betala 500 kronor mer för en kastrull för att tjäna 20 gram...
 
2015-12-06 22:48   9fingrar
Det ligger ofta nära tillhands snöa in på prylar inom frilufsande i stort - inte enbart i lättviktskretsar. Det är bara att ta en titt på mitt utkast för denna julkalender för att bekräfta det.
Meen ni vet... Det är svårt att hitta en vanlig reseberättelse utan prylfokus i ett "lättforum". Å andra sidan, går jag in i ett löparforum så är det lika svårt att hitta ett inlägg som inte berör löpning. Ligger väl i sakens natur.
 

Läs mer i bloggen

Lucka 24 - Dopparedagen

Julkalender 2015 - 24 Tomten

Den här mannen bor i glesbygdernas glesbygd tillsammans med sina renar och besöker civilisationen endast en gång per år. Han hörs skrocka nöjt - medan han kör nedcabbat i bitande midvinterkyla.

Lucka 23 - Fjällräven

Julkalender 2015 - 23 Fjällräven

Den gamla räven på fjället låter sig inte imponeras av mycket. Inget ont om alla dessa nymodigheter - de fyller alla sin funktion - men det brukar vara mycket ståhej som sedan lämnar en del att leva upp till. Och varför måste allt se ut som en explosion i en konfettifabrik?

Lucka 22 - Lajvaren

Julkalender 2015 - 22 Lajvaren

Lajvaren lever uteliv - anno 1066. Ses ofta i grupp. Gärna klädd efter lager-på-lager-på-lager-principen i ylle och lin med en struthätta som pricken över “i” (ett allsidigt plagg som för övrigt borde lyftas att bli gängse klädkod på fjället, näst efter buffen). Har ofta en djup kunskap om beprövade plagg och material som använts i generationer.