Spelar mycket schack....

Användarnamn: thegedd

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Litteratur, Navigering, Foto

Mer på profilsidan


Kategorier:


Löpa barfota ?

Är det så att vi som gillar att löpa har blivit/är lurade att tro att ett par dyra skor gör löpningen optimal ? Lösningen verkar ligga i att kasta skorna och istället börja löpa "barfota" ?

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-03-29 19:22   äventyrssugen
Amerikaner är Amerikaner och allt de tar i blir Amerikanskt, som filmklippet ovan:-)
Men annars är det spännande.
Klacken på skon kom till, om jag minns det rätt, som ett komplement till ryttarnas klädedräkt under medeltid. Klacken skulle passa och ge stöd mot stigbygeln. Eftersom ryttare var relativt välbeställda mäniskor med hög status blev klack snart ett mode även för andra delar av befolkningen.
Med klacken och den uppbygda skon förändrades steget. Man sätter i hälen först. Då detta sätt att gå och springa av sig själv ger ett behov av stötdämpning och stabilisering så är man inne i en "ond cirkel".
Klacken på skorna har vi alltså bara haft i ca 20 generationer och är inget som vi kropsligt hunnit anpassa oss till. Därmed inte sagt att alla problem är lösta för att vi drar av oss skorna.
 
2011-03-29 20:27   thegedd
Ja, visst sjutton är det intressant. Och långt ifrån ologiskt, här drar jag paralleller med vår moderna kost kontra stenålderskost. Jag kommer så snart jag kan investera i ett par Fivefingers, utan tvekan. Kommer och vill även prova helt barfota när våren är här på allvar.
Intressant föreläsning - http://www.youtube.com/watch?v=Y_usxrvKvus&feature=relmfu
 
2011-04-01 10:51   Anneli Wester
Jag började springa i Five-fingers förra året och det går inte att jämföra med stora klumpskor. Steget blir helt annorlunda - till det bättre.

På vintern behöver jag dock lite mer värme och då föredrar jag skor. Helst ska de vara så långa som möjligt med mycket markkontakt, då får jag bäst löpsteg och jag går inte sönder så lätt.

Det bör tilläggas att de skor som de bästa maratonlöparna har är inte såna vi vanligt dödliga köper på sportaffären, de är väldigt låga och det finns inte plats för mycket support eller dämpning. Vikten är ju viktig också, de är toklätta.

Jag har precis köpt ett par nya löparskor. De är svåra att få tag i och jag beställde via internet. Samma modell som mina gamla. Men de hade gjort om den väldigt mycket och de är betydligt högre och har mer stöd.

Jag tänkte först lämna tillbaka dem men blev nyfiken på skillnaderna . Jag tillhör de som tror på barfotalöpning och låga/platta skor. Det kommer mest bli Five-fingers och lågskor framöver, men jag har nu de här så jag kan jämföra. De är väldigt bra för att vara "pråm-skor" som jag kallar dem, så det blir en hyfsat rättvis jämförelse.

Jag får väl rapportera framöver hur det går!!

Till helgen blir det ett två lopp, - 32 km på lördag och en halvmara på söndag. Är det tänkt i alla fall.
 
Svar 2011-04-01 19:53   thegedd
Ja, rapportera på bara....Vad jag läst SKA man ta det lugnt i början och inte löpa på som vanligt. Detta är väl för att vänja de "nya" muskler som aktiveras i fötter och vader. Idagsläget är mitt mål att klara 10 km helt barfota, deadline sista maj....eller innan ?
 
2011-04-01 21:24   Anneli Wester
Ja jösses, man måste man ta det lugnt i början annars får man tokont! Jag sprang i början på mjuk konstgräs, kanske 2 km, och det räckte gott för att få ont i framför allt vaderna. Sen trappade jag upp försiktigt.

Jag kan tyvärr inte springa helt barfota för jag bildar inte hårda fotsulor. Mina fotsulor är mjuka som barnrumpor, hur mycket jag än försöker. Min far har likadant så vi har väl någon genavvikelse eller nåt (man kan tycka att vi borde ha blivit utrotade på stenåldern).

Rapportera hur det går, jag är väldigt nyfiken!!
 
2011-04-02 11:19   äventyrssugen
Oj! Jag måste bara säga att jag tycker du går fort fram ändå. Jag började tidigt förra hösten att gå upp lite på tå när jag sprang i de vanliga dojjorna. Och ökade sakta så att jag nu efter jul sprang som mest 4-5 km på tå innan jag gick ner på hälen igen. Ändå har jag fått någon typ av inflamation i ena foten. Började vid hälen men har spritt sig längs hela yttre sidan av foten. Så nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra.
Men antagligen är man väldigt olika känslig för sånt.
 
Svar 2011-04-02 17:25   thegedd
Kom hem för ett par timmar sen, 10 km (skor)/1 km barfota (asfalt, grus/gräs). Kände mindre under fötterna än gångerna innan, har nog härdat lite tror jag. Det enda som värker "lite" nu är vänster vad (inte höger), och minimalt under fötterna.
Visst är det så att alla är olika vad gäller tålighet/påfrestningar, omställning i rörelser.
Jag tar det i mitt tempo och så länge det känns OK så är kroppen förhoppningsvis också OK. Har ju ingen som helst press eller tid att gå efter/följa/hålla, vilket är skönt.
 
2011-04-22 20:14   Sjolidens
hihi springer alltid barfota :D
 
Svar 2011-04-24 09:17   thegedd
Hur ofta och långt brukar du löpa ?
 

Läs mer i bloggen

Home away from home

För två veckor sedan köpte jag en cykel för blott 340 kr, ja ni läste rätt. Denna har jag enbart tänkt använda för småturer hemmavid. Igår blev det så dags för en liten sväng för att testa cykeln.

Färdväg och cykeln höll bra.

On the edge...

Det är valtider och samtidigt består ju också livet av massor av val...Should I Stay or Should I Go...

Det har varit alldeles för lite friluftsliv för mig de senaste månaderna. Jag tycker i och för sig att det varit för varmt för detta, har dock simmat en del i Ånnabodasjön under Juni, Juli och Augusti. I helgen blev det i alla fall en liten dagstur väster om Örebro. Och nu får det gärna bli höst och temperaturfall så att man får lite mer lust till övernattningsturer. Och kanske då också ett eller annat blogginlägg.

Hjulen rullar vidare

Det har ytterligare blivit två mindre turer på cykel i mina hemmatrakter. Och detta får väl då bli en förlängning på mitt förra inlägg Två små turer på två hjul

Färdväg 1 (246 km): Örebro - Nora - Striberg - små grusvägar till Grythyttan (övernattning) - Hällefors - Silvergruvan - små grusvägar till Älvsjöhyttan - små grusvägar till Kopparberg - Stjärnfors (övernattning) - Guldsmedshyttan - Mårdshyttan - Nora - Örebro


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg