Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Nytt avbärarbälte

Tidigare i vinter gjorde jag ett nytt avbärarbälte till ramryggsäcken jag fixat. Det speciella med det avbärarbältet är att det bara har en fästpunkt till själva säcken vilket ger en gyroeffekt och det blir oerhört skönt att bära. Däremot gjorde jag en del konstruktionsfel när jag sydde ihop bältet.

Felen jag gjorde var att jag sydde ihop bältet av 2 delar med en söm i mitten (under den smala remmen) samt att den breda remmen inte gick runt hela bältet. Det ger ju naturligtvis en väldig svag punkt som riskerar att gå sönder.

Så här ser det ut:

Det där kommer ju naturligtvis att gå sönder när jag befinner mig långt från civilisationen . Därför har jag ett längre tag grubblat på hur jag skulle kunna komma på en bättre konstruktion.

Vad jag kom fram till var att den breda remmen naturligtvis skulle gå runt hela eftersom den tar upp så pass mycket krafter samt att den smala remmen skulle vara under den breda remmen som extra säkring eftersom den smala remmen ska bära upp säcken.

Tyget som sitter på baksidan av bältet fick då bli i ett stycke och jag började med att sy fast den smala remmen på den delen av tyget. Därefter sydde jag fast den breda remmen så att den hjälper till att låsa den smala remmen.

På sidan som sitter mot kroppen valde jag att använda 3 tygstycken. På så sätt bildas fickor så att stoppningen går att byta ut. Jag lade de 3 tygstyckena med rätsidan mot den bakre delen rätsida och sydde runt om men lämnade öppningar "tvärsöver" bältet. På så sätt kunde jag vränga allt ut och in så att rätsidorna kom utåt. Hmm, svårt att förklara, synd att jag inte tog bilder under arbetets gång.....

Nåväl, så här blev det färdiga resultatet:

Här en bild på "insidan" där facken för stoppningen syns:

 

Jag gjorde hål på stoppningen eftersom jag inbillar mig att det skulle bli luftigare:

 

Tyget jag använda kommer från ett innertält som inte längre är i bruk. Det är av ripstop och andas naturligtvis. Det är inte vattentätt men det spelar ju inte så stor roll.

Jag hoppas att det här bältet ska fungera lika bra som det första samt att det håller bättre. Färgen kanske inte är den snyggaste men jag är ändå färgblind så det spelar inte så stor roll.

Det gamla vägde 164 gram och det nya väger bara 95 gram. Det beror på att jag använt ett lättare tyg men även pga en tunnare stoppning. Eftersom stoppningen kan bytas ut kan jag sätta in tjockare stoppning om det behövs.

Ha det!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-04-23 21:21   Öhrnell
Hur gör du för att få in stoppningen? Har du lite svängrum i fickorna, eller är det inpulning dymedelst verktyg och milt våld som gäller?
 
2009-04-24 11:23   peter1969
Lite svängrum men annars är det våld och vaselin som gäller.......
 
2009-04-28 11:08   Islusen
Är det liggunderlagsbitar som är stoppningen? Skulle vilja se hur bältet fäster mot säcken, har du någon bild...?
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg