Lantmäteriets visningstjänst gör det möjligt att visa den Topografiska kartan i enheter som har webläsare. Kartan är vektorbaserad och olika information visas beroende på förstoringsnivå. Tjänsten är en ren visningstjänst och saknar nästan alla övriga funktioner som man vill ha i ett bra GPS-system. Ett önskemål är därför att man skulle kunna ladda ner kartan för användning i en riktig GPS-app. Det löser också ett annat problem, nämligen att det krävs uppkoppling till internet för att kunna se kartan. På många platser är internetåtkomsten dålig eller obefintlig och även om man nöjer sig med vad visningsgstjänsten ger så är användningsmöjligheterna i fält begränsad.
Lantmäteriet har släppt en fri webservice för den Topografiska kartan där det går att visa kartrutor om 256 x 256 pixels. Den är avsedd att användas av var och en som vill göra egna applikationer. Det har utnyttjats i appen Lokalsinne som gjorts enkom för att visa den Topografiska kartan och innehåller några enklare GPS-funktioner. Appen kräver även här internetuppkoppling för att användas, även om vissa kartrutor kan finnas kvar i appens cache och då kan visas offline.
En fördel med den Topografiska kartan är att den täcker hela Sverige. Inte ens Fjällkartan och Terrängkartan tillsammans gör detta utan lämnar delar av Norrlands inland vita.
Jag har använt Lantmäteriets webtjänst för att ladda ner hela den Topografiska kartan i alla zoomnivåerna 3-9 som finns tillgängliga. Kartan har jag sedan förpackat i ett format som kan användas i de mycket kompetenta apparna Oruxmaps och locusmap. Du kan ladda ner kartan via sidan http://www.bengt.nolang.se/kartor. Där finns också länkar till nedladdning av Fjällkartan och Terrängkartan som jag gjort tillgängliga tidigare.
Startsidan för val av karta för nedladdning.
Nedan följer några skärmdumpar från Topografiska kartan i Oruxmaps.
Zoomnivå 3. Hela Sverige får plats.
Zoom nivå 9, den högsta nivån. Vid utskrift i den storlek kartan är gjord för motsvarar det skalan 1:50 000.
Zoomnivå 9, karta över fjällen. Personligen önskar jag att kartan hade terrängskuggning som i Fjällkartan.
I Lantmäteriets visningstjänst visas ytterligare tre zoom-nivåer, 10-12. Nivå 10 ger mer detaljerad information men nivå 11 och 12 verkar bara vara förstoringar av nivå 10. De nya Fjällkartorna i skala 1:50 000 verkar vara baserade på nivå 10 och det är kanske för att kunna sälja denna data som den inte kommit med i LMVs kartservice för programmerare.
Ett problem dock:
När man går till http://www.bengt.nolang.se/kartor på datorn (Windows, Chrome) så fungerar allt fint. Men när jag går dit med telefonen (Android, Chrome) så får jag upp en nästan likadan sida men med andra länkar till undersidorna. Exempel, istället för att "Android"-länken under "Topografiska kartan" leder till den fungerande adressen http://www.bengt.nolang.se/kartor/Topokartan/Android.html så pekar den på http://www.bengt.nolang.se/kartor/Topografiskakartan/Android.aspx (notera att det är både annorlunda sökväg och filändelse). Skriver jag in den korrekta(?) adressen manuellt i min webläsare på telefonen så går det bra.
I sammanhanget är det därför värt att nämna den app för Android som ju funnits länge nu och som fungerar perfekt med en mängd finesser. Appen har Lantmäteriets senaste topografiska kartor med många zoom-nivåer. Appen heter: MapApp Topo. Mängdrabatter gör att kartorna är nästan gratis.
Vilket fantastiskt arbete Du gör med detta. Till och med en amatör som undertecknad får det att fungera.
En fråga är om Du rekommenderar något program för att göra rutter som jag sedan kan exportera till tex Movescount för att sedan hamna i min Suuntoklocka som en exaktare rutt än den jag kan göra i Movescount?
De rutter jag lägger in på kartor är spår som jag tagit upp med min GPS när jag vandrat. Jag lägger inte in några rutter i förväg.
Tackar för att fantastiskt arbete. Terrängkartan och Fjällkartan fungerar som den skall men får inte Locus till att ta Topokartan. Är det någon mer som har samma problem eller är det jag som bär mig dumt åt.
Det är som att det saknas en zoom nivå.
I fall du vill kan du skicka meddelande direkt. Jag tänkte att jag skulle ge mig på att konvertera, eller titta på källan och få till en karta i .sqlitedb.
Jag sitter och laddar ner den nya kartan nu, kanske det rentav finns ett lämpligt konverteringsprogram.
Eller på F-Droid: https://f-droid.org/en/packages/net.osmand.plus/
Stort tack för alla fina kartor! Fjäll- Terräng- Väg-kartan. Använder dom väldigt mycket. Funkar perfekt!
Men ett litet fel i vägkartan. Vid Nynäshamn-Trosa-Ornö så har det hamnat fel, En förskjutning.