Har nu testat och gjort fyra sorters energibars med lite olika touch.
Torkade energikakor
Testade först att göra en energibar som bygger på att man torkar den och på så sätt håller den lite längre men du får inte in lika mycket protein som när du bakar den och tillsätter äggvita.
I den torkade kakan så tog jag torkad frukt (fikon och aprikos) och hackade grovt och kokade upp lika mycket vatten som frukt ( t ex 2 dl var). Lägg i frukten i det kokande vattnet och ställ undan kastrullen i drygt 10 min. När det har svalnat och mjuknat så mixar man frukten och vattnet med en mixerstav.
Sedan så blandar man i samma mängd torrvara (t ex havregryn, rågflingor, dinkelflingor, kokos, linfrö). Själva grynen kan man gärna rosta i en varm panna innan man blandar i allt i fruktsmeten. Ta t ex 2 dl rostade havregryn, 1,5 dl kokos (kan också rostas men se upp för det bränns fort) och 0,5 dl linfrö. Jag tillsatte också 1 msk kanel för smakens skull. Blanda allt med frukten och låt stå och dra ihop sig minst 30 min.
Lägg upp allt på en plåt med bakplåtspapper och platta ut det till ca 1 cm tjock kaka. Dela den i lagom bitar innan du sätter in den i ugnen på 60-70 grader. Det tar några timmar men det är klara när man känner att det är lite torra och kan brytas. Jag lät mina stå ute i två dygn och torka ytterligare.
Helt OK men nästa gång ska jag nog tillsätta lite rostade och hackade nötter också.
Energibars med citrustouch
Ett recept som jag hittade för länge sedan och som jag tycker om, framförallt för att citronen bryter igenom bra. Med choklad blir den extra god!
1 dl havregryn
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
1 dl blandade nötter (t ex mandlar, hasselnötter, valnötter)
1 dl torkade aprikoser
2 msk linfrö
rivet skal från en citron
2 msk honung
2 äggvitor
1 msk kanel (för smaken skull, kan uteslutas)
100 g mörk choklad för den lyxigare varianten
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Om du har tid så rosta nötterna i en het panna så att de blir lite bruna (det är inte nödvändigt men det blir godare!) Blanda alla ingredienser utom chokladen och häll allt i en mixer. Tag fram en plåt med bakplåtspapper och tryck ut en fyrkantig kaka som är ca 1 cm tjock. Grädda mitt i ugnen i 20 min. När kakan svalnat och blivit kall så smälter man chokladen i vattenbad och penslar på kakan. När chokladen stelnat så skärs den i lagom stora bitar. Förvara dem i kylskåpet så håller de längre. Slå in dem i plastfolie och stoppa i ficka till turen eller ta med till träningen.
Energibar med jordgubbar
Ett recept som ursprungligen kommer från Viktväktarna. Quinoan gör att dessa kakor är fyllda med extra mycket naturliga proteiner (kan vara lite svårt att hitta quinoapuffar men sök bland hälsokost). Dinkelflingor är rika på mineraler och kostfibrer. Känns nyttig och god smak av jordgubb men tyvärr lite för torra och tråkiga för min smak. Nästa gång tar jag nog lite mer jordgubbar!
1 dl kokosflingor
1 dl solroskärnor (alt pumpakärnor)
0,5 dl sesamfrön
1 dl quinoapuffar
1 dl havregryn
1 dl dinkelflingor (alt tar man 2 dl havregryn istället för dinkelflingor)
1,5 dl hackade torkade jordgubbar
1 msk honung
3 äggvitor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Tag fram en plåt med bakplåtspapper. Platta ut allt till en avlång kaka som är ca 1 cm tjock. Skåra degen till ca 12 bitar.
Grädda sedan i 20 min. Bryt bitarna och förvara kakorna svalt.
C-vitamins bars
Oftast så innehåller energibars väldigt lite C-vitaminer men dessa innehåller bl a nyponskalsmjöl som är C-vitaminrikt. Ger kakorna liten touch av nypon utan att ta överhand. Dessa kakorna är helt klart min favorit. De rostade cashewnötterna och pumpakärnorna ger en god smak! Nästa gång lägger jag nog till 1-2 msk linfrö också. Receptet kommer ursprungligen från ICA.
1 dl grovhackade osaltade cashewnötter
1 dl pumpakärnor
2 dl fiberberikade havregryn
3 msk nyponskalsmjöl
3 äggvitor
3 msk honung
1,5 krm salt
1 dl hackade aprikoser
1 dl torkade blåbär eller tranbär
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Rosta pumpakärnor och cashewnötterna i en het panna och låt dem svalna. Blanda havregryn, nyponskalsmjöl med äggvitor, honung och salt. Rör sedan ner frukten och tll sist nötterna och pumpakärnorna. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och forma två avlånga kakor (ca 4 cm breda och 1 cm tjock). Låt stå i ugnen ca 30 min. Efter att kakorna svalnat så delas de i lagom bitar med en vass kniv.
Resultatet! C-vitamin bars till höger kommer nog bli min favorit. Till vänster Engergibars med jordgubbar men nästa gång (om jag gör om dem..) får det bli mer jordgubbar!!
Kommentera gärna om ni har andra bra recept att prova!