Kommer handla om att laga mat ute. Mer fokus på god men enkel matlagning, råd och tips vad man kan ta med sig. Jag är mest ute med min familj och därför är maten anpassade för att vara ute och kunna njuta tillsammans.

Tycker om att tillbringa min lediga tid ute, främst tillsammans med min familj. Vandra, åka skidor, cykla i skogen eller paddla kajak. Har också ett stort matintresse och tycker om att laga mat med riktiga råvaror både hemma och ute på turer.

Användarnamn: Kabis

Intressen: Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Mountainbike, Bär & svamp, Paddling, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


2013:
Mars, April, Maj, Juni, Juli

Recept energibars

Har nu testat och gjort fyra sorters energibars med lite olika touch.

 

Torkade energikakor

Testade först att göra en energibar som bygger på att man torkar den och på så sätt håller den lite längre men du får inte in lika mycket protein som när du bakar den och tillsätter äggvita.

I den torkade kakan så tog jag torkad frukt (fikon och aprikos) och hackade grovt och kokade upp lika mycket vatten som frukt ( t ex 2 dl var). Lägg i frukten i det kokande vattnet och ställ undan kastrullen i drygt 10 min. När det har svalnat och mjuknat så mixar man frukten och vattnet med en mixerstav.

Sedan så blandar man i samma mängd torrvara (t ex havregryn, rågflingor, dinkelflingor, kokos, linfrö). Själva grynen kan man gärna rosta i en varm panna innan man blandar i allt i fruktsmeten. Ta t ex 2 dl rostade havregryn, 1,5 dl kokos (kan också rostas men se upp för det bränns fort) och 0,5 dl linfrö. Jag tillsatte också 1 msk kanel för smakens skull. Blanda allt med frukten och låt stå och dra ihop sig minst 30 min.

Lägg upp allt på en plåt med bakplåtspapper och platta ut det till ca 1 cm tjock kaka. Dela den i lagom bitar innan du sätter in den i ugnen på 60-70 grader. Det tar några timmar men det är klara när man känner att det är lite torra och kan brytas. Jag lät mina stå ute i två dygn och torka ytterligare.

Helt OK men nästa gång ska jag nog tillsätta lite rostade och hackade nötter också.

 

Energibars med citrustouch

Ett recept som jag hittade för länge sedan och som jag tycker om, framförallt för att citronen bryter igenom bra. Med choklad blir den extra god!

1 dl havregryn

0,5 dl solrosfrön

0,5 dl pumpafrön

1 dl blandade nötter (t ex mandlar, hasselnötter, valnötter)

1 dl torkade aprikoser

2 msk linfrö

rivet skal från en citron

2 msk honung

2 äggvitor

1 msk kanel (för smaken skull, kan uteslutas)

100 g mörk choklad för den lyxigare varianten

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 125 grader. Om du har tid så rosta nötterna i en het panna så att de blir lite bruna (det är inte nödvändigt men det blir godare!) Blanda alla ingredienser utom chokladen och häll allt i en mixer. Tag fram en plåt med bakplåtspapper och tryck ut en fyrkantig kaka som är ca 1 cm tjock. Grädda mitt i ugnen i 20 min. När kakan svalnat och blivit kall så smälter man chokladen i vattenbad och penslar på kakan. När chokladen stelnat så skärs den i lagom stora bitar. Förvara dem i kylskåpet så håller de längre. Slå in dem i  plastfolie och stoppa i ficka till turen eller ta med till träningen.

 

Energibar med jordgubbar

Ett recept som ursprungligen kommer från Viktväktarna. Quinoan gör att dessa kakor är fyllda med extra mycket naturliga proteiner (kan vara lite svårt att hitta quinoapuffar men sök bland hälsokost). Dinkelflingor är rika på mineraler och kostfibrer. Känns nyttig och god smak av jordgubb men tyvärr lite för torra och tråkiga för min smak. Nästa gång tar jag nog lite mer jordgubbar!

1 dl kokosflingor

1 dl solroskärnor (alt pumpakärnor)

0,5 dl sesamfrön

1 dl quinoapuffar

1 dl havregryn

1 dl dinkelflingor (alt tar man 2 dl havregryn istället för dinkelflingor)

1,5 dl hackade torkade jordgubbar

1 msk honung

3 äggvitor

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Tag fram en plåt med bakplåtspapper. Platta ut allt till en avlång kaka som är ca 1 cm tjock. Skåra degen till ca 12 bitar.

Grädda sedan i 20 min. Bryt bitarna och förvara kakorna svalt.

 

C-vitamins bars

Oftast så innehåller energibars väldigt lite C-vitaminer men dessa innehåller bl a nyponskalsmjöl som är C-vitaminrikt. Ger kakorna liten touch av nypon utan att ta överhand. Dessa kakorna är helt klart min favorit. De rostade cashewnötterna och pumpakärnorna ger en god smak! Nästa gång lägger jag nog till 1-2 msk linfrö också. Receptet kommer ursprungligen från ICA.

 

1 dl grovhackade osaltade cashewnötter

1 dl pumpakärnor

2 dl fiberberikade havregryn

3 msk nyponskalsmjöl

3 äggvitor

3 msk honung

1,5 krm salt

1 dl hackade aprikoser

1 dl torkade blåbär eller tranbär

 Gör så här:

Sätt ugnen på 125 grader. Rosta pumpakärnor och cashewnötterna i en het panna och låt dem svalna. Blanda havregryn, nyponskalsmjöl med äggvitor, honung och salt. Rör sedan ner frukten och tll sist nötterna och pumpakärnorna. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och forma två avlånga kakor (ca 4 cm breda och 1 cm tjock). Låt stå i ugnen ca 30 min. Efter att kakorna svalnat så delas de i lagom bitar med en vass kniv.

Resultatet! C-vitamin bars till höger kommer nog bli min favorit. Till vänster Engergibars med jordgubbar men nästa gång (om jag gör om dem..) får det bli mer jordgubbar!!

Kommentera gärna om ni har andra bra recept att prova!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Dagsturer kajak

Denna veckan har ju bjudit på riktigt skönt väder och eftersom vi är lediga och tänkte oss att göra lite utflykter på hemmaplan så har vi bl a varit ute och paddlat kajak i två dagar (olika turer).

Hyrde i söndags kajaker på Marstrand och stack ut mot Ängholmen (en bra ö om man vill tälta) och paddlade runt lite och njöt av det härliga vädret. Bra kajaker, god mat och trevligt sällskap - kan det bli bättre!

Något snabb och gott innan maten

När vi är ute och ska övernatta i tält så blir det ofta så att när man väl hittat en tältplats och fått upp tältet så är alla ganska hungriga. Vi brukar alltid starta med något att äta innan vi sätter igång med själva middagen.

Alla har väl sina favoriter på vad man brukar plocka fram. I vår packning så har vi två stora favoriter och det är popcorn eller quesadillas. Båda sakerna går fort att fixa med vårt trangiakök (med gasol). Allra snabbast är ju annars att ta fram lite olika nötter.

Via ferrata - tips inför sommaren!

Förra sommaren semestrade vi i Schweiz, ett otroligt vackert land och fullt med vackra berg!

En semesteraktivitet som vi lovat barnen (och oss själva!) var att klättra Via ferrata när vi kom ner till Alperna. Vi testade det första gången för 4-5 år sedan på Skuleberget vid Höga Kusten och tyckte det var jätteroligt och lagom spännande för barnen.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg