När man har med barn ute på vandring så gäller det att inte glömma efterätten på kvällen! Tycker i och för sig också att det är gott med något efter maten men för min del räcker det med en bit choklad och kaffe!
Hade en liten diskussion hemma om vad vi ska ha med oss för efterrätter på fjällvandringen i sommar. Vi får med oss vår yngsta dotter på 11 år på vandringen, så det gäller ju att göra henne nöjd :-)
Fast viktigast för henne är nog chokladpuddingen även om det saknas vispgrädde därtill!
En annan sak som vi brukar ta med oss är jordgubbskräm och minimarchmallows därtill
Nyponsoppa med mandelbiskvier är också enkelt.
Alla typer av krämer, mousser och puddingar som blandas med vatten eller mjölk kan man ju ta med sig och lägga till lite extra som t ex choklad, kex eller godis
Krabbelurer har väl ingen missat...
Krabbelurer
2 kkp mjöl
1kkp socker
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
1 ägg
1/2 kkp mjölk
Blanda alla ingredienser, häll lite olja i stekpannan och klicka sedan ut smeten och stek dem. Vänd gärna de färdiga krabbelurerna i socker när de är klara!
Om man tar med sig lite torkad frukt så går det alltid lätt att koka lite egen kräm (t ex torkade äpple!). Ta med lite potatismjöl och socker och blanda allt med lite vatten och koka till lagom konsistens.
Funderar på att ta med mig och göra en gino till första kvällen. Kan ju vara bra att ladda lite med färsk frukt. Jag brukar ta banan, kiwi och hallon men det kanske bli lättare att få med sig några jordgubbar eller så får det bli en apelsin (gott med lite syrligt). Hacka all frukt och lägg i stekpannan, riv över ganska mycket vit choklad och sedan så steker du upp allt lite snabbt så att chokladen smälter lite grann.
Tänkte testa Tiramisu som jag hittade i Kokbok för friluftskockar, kanske inte lika gott som orginalet men man är ju inte så kräsen när man vandrar.
Tiramisu
10-20 savoiardikex
konjak eller något starkt (kan uteslutas)
Starkt kaffe
Marsansås och pulvermjölk att blanda såsen med
kakao
Blanda och gör marsansåsen, den ska vara ganska stabbig i konsistensen, du ska få ca 2 dl sås. Koka starkt kaffe och låt det svalna. Lägg ett lager kex i botten av en kastrull, häll över kaffe och ev sprit så att det sugs upp av kexen (inte för mycket). Bred på lite marsansås och sedan ett lager kex till som du också häller på kaffe och sprit. Avsluta med den sista såsen och strö kakao över allt. Om du har möjlighet så ställ den svalt i en timma med lock.
Pannkaksbak på en camping i Norge, på väg till Jotunheim
En annan sak som vi ofta har med oss är färdig pannkaksmix. Ibland gör vi det som lite lyxfrukost men det går ju alldeles utmärkt som efterrätt och servera flytande honung, lönnsirap eller kanske egen varm chokladsås (enkelt!).
Chokladsås
1/2 dl kakao
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
Koka upp allt och servera till nygräddade pannkakor.
Så här gott kan det smaka när storasyster bakar pannkakor!
Frystorkad glass gott ovanpå kaffet eller kakaon.
Hemlagade fruktmuffins håller flera dagar, med lite diciplin.
go tur
Lägger du det bara i varm choklad , eller hur äter du det bäst??
För varje dl Mjöl tar jag
1msk socker
1msk mjölkpulver
1tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
Väl ute är det bara att blanda lika delar vatten och torrt och steka i lite matfett.