Kommer handla om att laga mat ute. Mer fokus på god men enkel matlagning, råd och tips vad man kan ta med sig. Jag är mest ute med min familj och därför är maten anpassade för att vara ute och kunna njuta tillsammans.

Tycker om att tillbringa min lediga tid ute, främst tillsammans med min familj. Vandra, åka skidor, cykla i skogen eller paddla kajak. Har också ett stort matintresse och tycker om att laga mat med riktiga råvaror både hemma och ute på turer.

Användarnamn: Kabis

Intressen: Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Mountainbike, Bär & svamp, Paddling, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


2013:
Mars, April, Maj, Juni, Juli

Favoritlunchen!

Dags för lite matbloggande igen! I dagsläget så har vi så smått börjat planera sommarens fjällvandring och även funderat lite på vad vi ska äta, men det är bara i planeringsfasen!

Tänkte däremot räkna upp några enkla luncher som vi gärna äter när vi är ute och kan ta med oss mer än torkad mat. När vi paddlar kajak, är ute en helg eller när vi är ute och semestrar med bilen. De senaste två somrarna har vi "bil-campat" genom Norge (för två år sedan) och Schweiz (förra året), Vi har bilat runt till olika ställen där vi campat, bestigit berg, vandrat och samtidigt försökt att ha med oss bra och enkel mat som man kan göra längs vägen (varken Norge eller Schweiz är ju direkt "billiga" länder men otroligt vackert!!)

För några år sedan var nog snabbnudlar hela familjens favoritsnabblunch, framförallt på vintern men efter att ätit det ganska ofta så började vi tröttna och sedan dess har vi försökt att utöka lunchen/picknicken med annat!

Men även om vi försöker variera oss lite så har vi framförallt en variant som alla tycker om, är energirik och går lätt att göra. Kommer faktiskt inte ihåg vad vi fick recept från första början, men det är lite av en mix. Vi kallar det makrillcouscous.

Recept Makrillcoucous 4 port

Couscous till 4 port + varmt vatten

2 burkar makrill i tomatsås

1 burk majs

russin

nötter (valnötter eller hackad mandel)

Enklast är att ha med sig varmvatten på en termos annars så ser man till att koka vatten. Vi brukar fördela couscousen i tallrikarna och sedan hälla på vattnet. Låt det stå och svälla i ett par minuter och sedan är det bara att öppna burkarna och fördela ut majs, makrill, russin och nötter. Ät och njut!

Makrillcouscous

 

Raggmunkar med lingonsylt är annat exempel. Köp färdig raggmunkmix (pulver) och stek på trangia och servera med lingonsylt. Här tillsammans med knäckemacka och röd pesto - jättegott! Stekt bacon/fläsk är ju inte helt fel men kräver lite mer jobb...

Stekt raggmunk

 

Gnocci med tomatsås. Vi brukar köpa torra gnocci (inte de som är färska och ligger i kyldisken), brukar finnas vid pastahyllorma. Sedan kokar man dem i vatten i 2-3 minuter. Värm upp en färdig pastasås med tomat. Blanda och servera. Vill man ha det godare så stek lite bacon till och blanda i färska hackade tomater.

Tomatgnocci

En enkel pastasallad. Man kan förbereda genom att koka pastan på morgonen. Sedan har vi med oss små torrpåsar med dressing (blandas ut med vatten) som vi blandar med pastan så det blir lite smak. Sedan så hackar man i vad man tycker om och har med sig. Oftast tar vi körsbärstomater, majs, lite salladslök och rökt lax eller någon god skinka. Dressingen är oftast kryddad med lite örter och det ger pastasalladen en god smak.

Pastasallad klar för lunch!

 

Ibland när vi tagit dagsturer och inte vill bära på kök eller termosar så brukar vi ta med oss lite goda mackor. Alternativ kan vara rostbiff med potatissallad eller vegetariskt (blanda mosade kikärter, hackad rödlök med creme fraiche med chilismak). Lägg blandningen i ett tunnbröd (gärna med lite sallad) och rulla ihop den och ät.

 

Köttbullar med rödbetsallad under en tur på Besseggen i Norge!

Barnens favorit!!! Som vi ibland äter på kvällarna när vi är ute- Fast det är inte så dumt att ha lite "fredagsmys" med tacos utomhus! egentligen ganska enkelt och man kan ju torka köttfärsen. Krävs ju bara att man kan få med sig lite grönsaker, nachos, tortillabröd och gärna lite riven ost.

Fredagsmys med tacos!

 Har ni några favoriter till dagsutflykter?

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2013-05-06 22:13   skogsfia
Kul med lite nya idéer. Tack för det! Jag har en favvo som passar för dagstur med trangiakök: Packa frysta wok-grönsaker och frusen laxfile i lite tidningspapper så är de lagom tinade efter några timmar ute. Gör couscous i en gryta. Fräs tärnad laxfile i lite olja i den andra grytan, på med wok-krydda som ni gillar och tillsätt grönsakerna.Eventuellt lite vatten så det inte bränner. Låt puttra tills allt är genomvarmt och laxen är klar. Ät med couscous, en klick matyogurt och en klyfta lime.
 
Svar 2013-05-14 15:08   Karin Bistedt
Låter jättegott -ska testa det när vi paddlar i sommar!!
 
2013-07-12 08:21   plingon
Tack för goda tips!
 

Läs mer i bloggen

Dagsturer kajak

Denna veckan har ju bjudit på riktigt skönt väder och eftersom vi är lediga och tänkte oss att göra lite utflykter på hemmaplan så har vi bl a varit ute och paddlat kajak i två dagar (olika turer).

Hyrde i söndags kajaker på Marstrand och stack ut mot Ängholmen (en bra ö om man vill tälta) och paddlade runt lite och njöt av det härliga vädret. Bra kajaker, god mat och trevligt sällskap - kan det bli bättre!

Något snabb och gott innan maten

När vi är ute och ska övernatta i tält så blir det ofta så att när man väl hittat en tältplats och fått upp tältet så är alla ganska hungriga. Vi brukar alltid starta med något att äta innan vi sätter igång med själva middagen.

Alla har väl sina favoriter på vad man brukar plocka fram. I vår packning så har vi två stora favoriter och det är popcorn eller quesadillas. Båda sakerna går fort att fixa med vårt trangiakök (med gasol). Allra snabbast är ju annars att ta fram lite olika nötter.

Via ferrata - tips inför sommaren!

Förra sommaren semestrade vi i Schweiz, ett otroligt vackert land och fullt med vackra berg!

En semesteraktivitet som vi lovat barnen (och oss själva!) var att klättra Via ferrata när vi kom ner till Alperna. Vi testade det första gången för 4-5 år sedan på Skuleberget vid Höga Kusten och tyckte det var jätteroligt och lagom spännande för barnen.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg