Dags för lite matbloggande igen! I dagsläget så har vi så smått börjat planera sommarens fjällvandring och även funderat lite på vad vi ska äta, men det är bara i planeringsfasen!
Tänkte däremot räkna upp några enkla luncher som vi gärna äter när vi är ute och kan ta med oss mer än torkad mat. När vi paddlar kajak, är ute en helg eller när vi är ute och semestrar med bilen. De senaste två somrarna har vi "bil-campat" genom Norge (för två år sedan) och Schweiz (förra året), Vi har bilat runt till olika ställen där vi campat, bestigit berg, vandrat och samtidigt försökt att ha med oss bra och enkel mat som man kan göra längs vägen (varken Norge eller Schweiz är ju direkt "billiga" länder men otroligt vackert!!)
För några år sedan var nog snabbnudlar hela familjens favoritsnabblunch, framförallt på vintern men efter att ätit det ganska ofta så började vi tröttna och sedan dess har vi försökt att utöka lunchen/picknicken med annat!
Men även om vi försöker variera oss lite så har vi framförallt en variant som alla tycker om, är energirik och går lätt att göra. Kommer faktiskt inte ihåg vad vi fick recept från första början, men det är lite av en mix. Vi kallar det makrillcouscous.
Recept Makrillcoucous 4 port
Couscous till 4 port + varmt vatten
2 burkar makrill i tomatsås
1 burk majs
russin
nötter (valnötter eller hackad mandel)
Enklast är att ha med sig varmvatten på en termos annars så ser man till att koka vatten. Vi brukar fördela couscousen i tallrikarna och sedan hälla på vattnet. Låt det stå och svälla i ett par minuter och sedan är det bara att öppna burkarna och fördela ut majs, makrill, russin och nötter. Ät och njut!
Makrillcouscous
Raggmunkar med lingonsylt är annat exempel. Köp färdig raggmunkmix (pulver) och stek på trangia och servera med lingonsylt. Här tillsammans med knäckemacka och röd pesto - jättegott! Stekt bacon/fläsk är ju inte helt fel men kräver lite mer jobb...
Stekt raggmunk
Gnocci med tomatsås. Vi brukar köpa torra gnocci (inte de som är färska och ligger i kyldisken), brukar finnas vid pastahyllorma. Sedan kokar man dem i vatten i 2-3 minuter. Värm upp en färdig pastasås med tomat. Blanda och servera. Vill man ha det godare så stek lite bacon till och blanda i färska hackade tomater.
Tomatgnocci
En enkel pastasallad. Man kan förbereda genom att koka pastan på morgonen. Sedan har vi med oss små torrpåsar med dressing (blandas ut med vatten) som vi blandar med pastan så det blir lite smak. Sedan så hackar man i vad man tycker om och har med sig. Oftast tar vi körsbärstomater, majs, lite salladslök och rökt lax eller någon god skinka. Dressingen är oftast kryddad med lite örter och det ger pastasalladen en god smak.
Pastasallad klar för lunch!
Ibland när vi tagit dagsturer och inte vill bära på kök eller termosar så brukar vi ta med oss lite goda mackor. Alternativ kan vara rostbiff med potatissallad eller vegetariskt (blanda mosade kikärter, hackad rödlök med creme fraiche med chilismak). Lägg blandningen i ett tunnbröd (gärna med lite sallad) och rulla ihop den och ät.
Köttbullar med rödbetsallad under en tur på Besseggen i Norge!
Barnens favorit!!! Som vi ibland äter på kvällarna när vi är ute- Fast det är inte så dumt att ha lite "fredagsmys" med tacos utomhus! egentligen ganska enkelt och man kan ju torka köttfärsen. Krävs ju bara att man kan få med sig lite grönsaker, nachos, tortillabröd och gärna lite riven ost.
Fredagsmys med tacos!
Har ni några favoriter till dagsutflykter?