Vilken fantastisk årsbok Svenska Fjällklubben skänker oss detta år! Området som behandlas är Padjelanta och Sulitelma. Trots att jag endast läst de tre första avsnitten är jag redan såld. Med hjälp av denna bok kommer många turer att planeras.
Närkes Naturvandrare - det är namnet på mitt företag.
Just nu är min primära verksamhet att planera leddragning och att föreslå förändringar och förbättringar (broar, vindskydd, spänger etc) för att öka tillgängligheten när det gäller friluftsliv i länets nordliga delar - främst Nittälvsdalen.
Ett andra projekt är att besöka och dokumentera samtliga gratis övernattningsmöjligheter i länet. Det handlar om vindskydd, kolarkojor, stugor, lador, grottor med mera.
För det tredje guidar jag gärna små grupper i bergslagsnatur/kultur.
Närkes Naturvandrare
c/o Håkan Friberg
Postmästaregatan 49
70378 Örebro
073 2112 466
narkes.naturvandrare@gmail.com
Jag är Fjällvandrare - såväl sommar som vinter - oftast i de nordligare fjällen. Har på senare år utvecklats från dalkrypare till "enkeltopp-letare". Paddlar havskajak en gång om året dagarna runt Kristi himmelfärd. Ger mig då och då ut på cykelsemester - främst i Sverige och i våra grannländer.
Jag tycker att det är svårt att gradera min "aktivitetsnivå". Jag är ute mycket och borde därför klassas som "röd", men är absolut inte sportig. Jag är "grön" i så måtto att jag vill ut ännu mer.
Tycker om att skriva om mina upplevelser i naturen, men är för slö (dum?) för att lära mig göra en hemsida. Glad över möjligheten att publicera på Utsidan.
Läs gärna - och kommentera - mina Artiklar (dvs vandringsberättelser) och min Blogg (se ovan). Titta också gärna in på mina bokmärken. De finns uppräknade längst ner till höger. Där försöker jag göra lite reklam för vårt lilla - men innehållsrika - landskap, Närke.
Ibland under mina vandringar får jag för mig att filma lite. Dessa filmer läggs upp på youtube där jag kallar mig utsidanmajjen:
http://www.youtube.com/results?search_filter=0&suggested_categories=19&search_query=utsidanmajjen
Vill så mycket mer än jag förmår... och tiden går...
Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Paddling, Snöskovandring, Skrivande, Släktforskning, Musik
Etiketter:
Länkar:
Maj
2022:
Maj, Augusti
2020:
Juli, September, December
2019:
April, Maj, November, December
2018:
April, Augusti
2017:
Januari, Mars, April, Augusti, Oktober
2016:
Januari, Februari, Juli, Augusti, November
2015:
Januari, Februari, April, Maj, Juli, Augusti, September, Oktober
2014:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Augusti, September, Oktober, November, December
2013:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, Oktober, November, December
2012:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, November, December
2011:
Februari, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, December
2010:
Januari, Februari, April, Maj, Juni, Augusti, September, Oktober, November
2009:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December
2008:
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November, December
2007:
September, Oktober, November, December
Södra Skärmarbodabergen
Jag kommenterade ett inlägg på Facebook som handlade om grottområdet i Skärmarboda. Jag skrev att området var spännande men tyvärr fanns inget vindskydd i närheten. Jag fick då svar från en anställd vid länsstyrelsen i Örebro, att det visst finns ett vindskydd där. Det byggdes vid den lilla gölen Galtapussen förra året.
Helgens vinterväder inbjöd till ett besök.
Fasa-skogen och Limstensgruvorna
Fasaskogen är ett område i södra Kilsbergen som har många intressanta besöksmål. Tyvärr finns det inte så många fasta vindskydd och andra övernattningsmöjligheter i området, men jag tänker så småningom skriva en artikel med förslag på intressanta turer.
Ett av de mera spektakulära besöksmålen är Limstensgruvorna strax norr om sjön Multen. Limsten är ett gammalt ord för kalksten (på engelska limestone).
En fantastisk tältplats ovanför Vaisaluokta
Eftersom den första delen av vår vandring blev lite kortare än beräknat (pga att vi inte lyckades vada Sieberjåhkå för vidare färd mor Rautåive) så hade vi några dagar att använda till något oplanerat. Den första dagen av dessa ägnade vi åt att leta efter den försvunna danske ynglingen uppe på Allak. Läs här. Sedan vi gett upp letandet slog vi läger en liten bit väster om Guossajavvre.
Nästa morgon började med en helkroppstvätt. Efter frukost och packning drog vi oss uppför slänten mot NV med sikte på rengärdet. Platsen för rengärdet hittade vi, men något staket såg vi inte till. Vi rundade den lilla sjön nedanför Skajdetjåhkkås nordöstra branter på dess västra och norra sida och fortsatte mot nordost. Vi vandrade genom det lilla ”passet” strax söder om sjön 1064. Därefter tog vi sikte mot den lilla sjön och utsiktskullen knappt 2 km österut.
Kindla naturreservat - en okänd vildmark?
Jag har i dagarna levererat en artikel till Utsidan med ovanstående rubrik. Den lär väl publiceras inom kort. Texten handlar om mina upplevelser under en helg i området. Det var en sällsam upplevelse och jag försöker förmedla detta. I artikeln har jag till stora delar lämnat "torra fakta" åt sidan för att fokusera på stämningen. Jag vill därför i detta blogginlägg komplettera med lite fakta om reservatet.