Mina funderingar kring utrustning, friluftsliv och vardagens äventyrligheter. Välkommen!

Hej och hallå!

Kul att du tittade förbi. Jag heter Magnus och har precis utbildat mig till Fjälledare vid Storumans Folkhögskola. Jag har också nyinflyttad till Östersund där jag jobbar med utveckling av friluftsutrustning.

Gillar det mesta som har med fjäll, skog och sjö att göra.

Skriv gärna en rad om du vill. Det är alltid roligt med kontakt.

//Magnus

Användarnamn: lankwaifong

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Expeditioner, Fiske, Vandring, Jakt, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Bär & svamp, Orientering, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor, Magnus gillar: sommar, vinter, höst, vår, snö, skidor, vandring, film, att sy saker, att bygga saker, mode, skogen, att träffa nya människor, att träffa nya roliga människor, mat...

Mer på profilsidan


Vecka tre – matlagning

Jippi, det här var jätteroligt. Att lära sig om hur man torkar mat för fjällturer har en massa fördelar. För det första blir packningen lättare. Du får kontroll på exakt vad som finns i maten (inga knasiga E-ämnen till exempel). Det blir dessutom supergott och betydligt billigare än de frystorkade rätter som finns är köpa i handeln. Vi hade ordnat så att Anita Forsell, författaren bakom boken Friluftsmat, kom till oss. Hon var väldigt inspirerande och har stor erfarenhet av långvandringar och mattorkning. Kolla in hennes hemsida www.flygandehuset.se och nyutgåvan av hennes friluftsmatbok som kommer ut snart.  Vi torkade allt ifrån banan, melon och kiwi till potatis, lax, kyckling och lövbiff. Rotfrukter förvällde vi före torkningen och blöta frukter som exempelvis melon skars i tjockare skivor. Vi provade flera sätt att torka och bordstorken från Evermat var mest effektiv. Annars funkade torkskåp väldigt bra och även varmluftsugn är ok. Jag har torkat mat många gånger i vanlig ugn och det funkar också bra så länge man har en glipa i luckan, inte har för tjockt lager mat (ex köttfärssås) och rör då och då. Ett projekt som skrivits upp på ”att köpa/fixa/bygga-listan” är en tork. En fundering på konstruktion kommer under nästa rubrik.  Vi tog sedan den torkade maten till Storumans utsiktspunkt för matlagning. Vi gjorde bland annat en gratäng med potatis, lök, lövbiff och annat gott, en fisksoppa med saffransmak och lite goda fruktsoppor och efterrätter.

 

 

Allt smakade fantastiskt gott och jag förvånades av hur bra allt återtog sin ursprungliga färg och form när det blötlades (även Amanda ser nöjd ut efter en timmes blötläggning)

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Om stegjärn, isyxor, fågeljakt och Robinson i Västerbotten

 

Hemkommen från några riktiga actionveckor där jag fått kasta mig över isklyftor, visat mig macho med hagelgeväret och levt robinsonliv i de västerbottniska skogarna. Här kommer det; norra europas längsta inlägg. Håll tillgodo.

SAREK – abnormt stora älgar och storslagna vidder

 

Sitter och snorar ner tangentbordet efter att ha dragit på mig en elakartad form av älginfluensan i Sareks nationalpark. Det känns dock väldigt värt efter alla storslagna djur- och naturupplevelser som jag haft de senaste tio dagarna.

med cykeln på axeln i jämtlandsfjällen

 

Jag är nyss hemkommen från en för mitt vidkommande ganska misslyckad fjälltur. Efter en fantastisk och avkopplande medeltidsvecka i Visby tog jag vägen via Östersund och min lillasyster för att ta mig till Sylarna och min första vecka tillsammans med klassen efter ett långt sommaruppehåll.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg