Mina funderingar kring utrustning, friluftsliv och vardagens äventyrligheter. Välkommen!

Hej och hallå!

Kul att du tittade förbi. Jag heter Magnus och har precis utbildat mig till Fjälledare vid Storumans Folkhögskola. Jag har också nyinflyttad till Östersund där jag jobbar med utveckling av friluftsutrustning.

Gillar det mesta som har med fjäll, skog och sjö att göra.

Skriv gärna en rad om du vill. Det är alltid roligt med kontakt.

//Magnus

Användarnamn: lankwaifong

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Expeditioner, Fiske, Vandring, Jakt, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Bär & svamp, Orientering, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor, Magnus gillar: sommar, vinter, höst, vår, snö, skidor, vandring, film, att sy saker, att bygga saker, mode, skogen, att träffa nya människor, att träffa nya roliga människor, mat...

Mer på profilsidan


Om att bo i snö – Del två

Detta är fortsättningen om Fjälledarnas vedermödor i ett snöigt Västerbotten. Denna vecka var jag, tillsammans med Markus Perttunen, ansvarig för. Att ansvara för en vecka på vår utbildning innebär i princip att vi står för planering och upplägg av utbildningen. Självklart tar vi in experter på området och samråder med lärare för att innehållet ska bli så bra som möjligt.

Turen gick mot Grönfjäll, cirka 80 kilometer väster om Storuman, ett 10tal kilometer öster om Kittefjäll. Vi skulle denna vecka bo i snökantsbivacker, populärt kallade Snöka. Inför veckan hade vi sammanställt material om olika boendeformer i snö som innefattade allt från snökor, till igloos och olika former av nödbivacker. Så alla var pålästa och peppade. Inne i Grantonskalet fanns vi efter några kilometer en liten dal med drivor och riktigt djup snö. Nu kunde byggandet börja. Att gräva ur en snöka kan man göra på olika sätt. Det vanligaste är dock att man gräver ett dike rakt in i drivan och sedan gräver ur sängplasterna åt vänster och åt höger. På så vi kan man hela tiden ha ståhöjd när man gräver. Sedan lägger man på taket genom att såga ut block från den omgivande snön. På denna plats var det vindpackad riktigt bra blocksnö så arbetet gick lätt! Att tänka på är att man inte jobbar på för snabbt så att man blir svettig. Det är inte så lätt att torka kläder i en snöka nämligen.

Om att bo i snö - Del ett.

Jag är som ett barn i en godisbutik! Godiset är visserligen gjort av snö och is, men det finns i överflöd och mitt leende fryser sig fast i maxläge!

Under två veckors tid har vi grävt, sågat, skyfflat, packat och smält snö! Del ett i detta inlägg kallas i vår utbildningsplan ”Utrustningsvecka” och syftar till att testa vinterutrustning, olika typer av boenden och sig själv under förhoppningsvis skapligt tuffa förhållanden. Vädret var dock (hur var det man brukar säga om kläder och dåligt väder?!...) rätt skapligt hela tiden så utrustningen sattes kanske inte på så stora prov.

Lavinkunskap

Vi har (gillar inte att tjata) som vanligt haft några händelserika veckor då jag inte riktigt haft tid och möjlighet att blogga. Först ut var SLAOS (svenska liftanläggningars organisation) lavinutbildning 0 och Lavin 1. Lavin 0 är en kort teoretisk grundkurs och Lavin 1 är 3-dagars kurs som innehåller offpiståkning, vägvalsövningar, teori kring laviner och säkerhet, kamraträddning med sond och tranceiver, praktiskt tranceiverprov och mycket mer! Detta är en kurs jag verkligen kan rekommendera till dig som vistas mycket utanför liftsystemen och i potentiell lavinfarlig terräng.

GRYLLS vs MEARS vs STROUD – a fight for survival

Vem är överlevnadskonstens okrönte konung? Vem kan bättre än någon annan göra upp en eld med hjälp av ett förstoringsglas eller bygga det bästa skyddet under de extremaste förhållandena? Vem kan ha minst kläder på kroppen i dåligt väder utan att gnälla och flest gånger under ett tv-program säga att ”This is a really bad idea!”?

Ok, jag erkänner. Jag är en stor fan av överlevnadsprogram. Hur nördiga de kan tyckas vara så passar de ganska bra in i mitt i och för sig rätt nördiga liv och lämnar efter sig en del kunskapsrester. Jag går lite grann igång på att se dem kasta sig ut för stup, använda djurkadaver som skydd för natten och att lyckas hitta vatten i en öken. För er som inte sett programmen jag talar om så handlar detta alltså om överlevnad i TV-format, förpackat i mer eller mindre åtsittande Hollywood-kostym. Kontentan i programmen är att lära lekmannen lite om hur man klarar sig i naturen under extrema överlevnadssituationer. Vi får följa med till jordens alla hörn och höra hisnande berättelser om människor som klarat sig och om de som det inte gått så bra för.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg