Oh yeah! Vintern har verkligen kommit för att stanna nu. Allt har frusit till ordentligt och till och med termometern stod still på 18 grader hela dagen idag! Jag har varit ute del de senaste helgerna och här kommer ett par tips från några dagar och nätter i skogen.
Inget smakar så gott som nybakt bröd och äggröra i skogen! Jag lovar! Vi bakade brödet över elden och Christina hade med sig hemtorkat äggpulver och torkade grönsaker som tillsammans blev en fantastisk måltid.
Vi provade en såg som Joel införskaffat. Den ser ut som en motorsågskedja och har en ring i vardera ende där man kan sticka in en träpinne som handtag. Detta är en helt suverän tvåmanssåg! Man gör av med väldigt lite energi när man fått in tekniken. Tanken är, enligt oss iaf, att såga med raka armar och låta de större muskelgrupperna arbeta. På så vis kan man hålla på länge och har på ett litet tag en massa kubbar som kan klyvas till ved med yxan!
Vi provade en kaminvariant som jag hört mycket gott om tidigare. Den går ut på att man antigen sågar ett kryss i en stock (om man har motorsåg) eller klyver den samma. Sedan band vi ihop de fyra delarna med granrot som snöre, tryckte in en del näver och tände på. Tanken är att man ska kunna använda kubben som spisplatta och ställa kaffepannan på den. Detta är suveränt när det är mycket snö och man vill begränsa sin eld. Tyvärr… hade vi tagit en grankubbe, som visserligen var ganska torr, men vi lyckades inte få den att funka. Tanken är dock god ;)
Att göra en effektiv signaleld är en värdefull kunskap om man skulle hamna i en överlevnadssituation. Färskt granris brinner med en tjock vit rök och bildar en mäktig rökpelare om vädret är gynnsamt.
Det ska väl tilläggas att vi kontrollerade elden och snabbt släckte den så att det inte började surra helikoptrar runt oss...
Ska ut i helgen igen så det kommer nog fler tips på roliga utomhusaktivieter då. Jag hoppas på ripsnarning, isfiske med mera. Syrran kommer på besök så det gäller att underhålla!
//M
//m
Har du receptet på det bröd ni bakade?