Är man snål så är man!
Och som student tycker jag det är helt ok att vara snål. Och att dra det till sin spets.… så har jag inte råd att köpa 25 kroners bars eller gels varje gång jag ska ut och springa och därför har jag börjat tillverka eget raketbränsle för färden. Till loppet (ICEBUG24) som jag ska vara med i kommer det dessutom att gå åt en hel ryggsäck full med energiladdad mat så det finns mycket pengar att tjäna…spara. Jag hoppas att det finns nån där ute som har ytterligare idéer om Fast Food för Fjället, men detta är iaf vad jag knåpat ihop hittills:
Energidryck: Enligt en av tillverkarna av kosttillskott innehåller en bra energidryck följande ingredienser: Maltodextrin, Fruktsocker, citronsyra, salt, magnesiumkarbonat och arom. Förpackningen innehåller 10x60 g och kostar 250 kr. Min dryck innehåller dextropurpulver, fruktsocker, citronsyra och salt (citronsyran köpt på ica och ger ju smak i sig). Detta blir mycket billigare och portioneras i påsar om 60 g som räcker till ca en liter.
Energikakor: Åter igen har jag läst av innehållsförteckningarna på olika bars och de innehåller inga konstigheter. Konstiga är dock priserna tycker jag. Det är både rätt kul och framför allt mycket billigare att tillverka själv. Så här gör jag:
Mixade fibrehavregryn
Mixade ”crunchy” müsli
Mixade solrosfrön
Proteinpulver med vaniljsmak (eller neutral smak och tillsätt vaniljsocker)
Dextropurpulver
Kanel
Koka en kolasås av grädde, socker, smör och sirap. Den ska vara halvseg så att konsistensen på kakan inte blir för hård. Den ska gå att äta medan du springer. Blanda kolan med de andra ingredienserna och platta ut allt på en stor plåt. Sen är det bara att skära lagom stora kuber och rulla in dem i glad pack. Klart! Vitsen med att mixa ingredienserna är att jag tycker det är lättare att få allt att hålla ihop trots att man använder ganska lite kola. Dessutom inbillar jag mig att det lättare tas upp av kroppen. Ett annat alternativ är olika finhackade torkade frukter i stället för vanilj/kanel-smaken. Jag kör med båda för att få variation.
Energigelé: Ögnade igenom innerhållsförteckningen till en gelé som kostar 75 kr för en förpackning som bara är 5x25 g. Den innehåller Glukossirap, vatten, arom och konserveringsmedel. Jag kom över ett par kilo Glukossirap billigt så jag vet inte var man köper det i vanliga fall vad det kostar, men detta innehåller min gelé i alla fall:
Glukossirap (http://sv.wikipedia.org/wiki/Glukossirap)
Vatten
Jello (använder jello smaksatt med jordgubbe för att få en bra konsistens på gelén)
Gelén förpackar jag i en vanlig plastpåse med ca 100 g i varje påse. Sedan kan man bara bita av ett hörn, suga i sig en fjärdedel och sen trycka dit en påsklämma som förslutning. Funkar fint! Hm, kom precis på en annan lösning i skrivande stund; Kanske skulle det även funka med såna där iskubspåsar ni vet? Man häller alltså i den varma och lättflytande gelén och låter den sedan stelna i påsen. Det borde bli lagom portionsbitar. Detta ska testas!
Nån som har erfarenhet av långlopp och vad som brukar funka som bränsle?? Jag har tänkt att ta med en del vanlig mat också, typ mackor, pannkakor och ev frystorkat. Jag tror att man kan skära ihop rejält om man bara äter högoktanigt bränsle som ovan under 24 timmars arbete. Vad tror ni??
//M
Jag kan tänka mig att en nackdel med iskubspåsar är att de ju har en öppning mellan varje iskub, så det torde bli ganska kladdigt när man ska börja äta (sörpla?) gelé ur dem.