Ven- smugglarnästet

Ven-smug

Operation Goldfinger

 - Januarikvällen var så där rå och fuktig som det lätt blir när du bor mitt i Öresund. Därför tyckte öbon på Ven att det var märkligt att en öppen RIB båt plötsligt angjorde Kyrkviken. Personerna uppträdde märkligt och lastade in stora väskor i en väntande bil.

När öbon larmade polisen visste han inte att det var upptakten till en av de största smuggelfallen i Europa som fick kodnamnet Operation Goldfinger.
 En yngling transporterade väskorna i en bil, över Ven mot färjan till Landskrona.
I Landskrona hamn greps ynglingen samtidigt som Kustbevakningens fartyg prejade RIB båten, utanför Ven.
   Det var en synnerligen avancerad plan där de misstänkta hade valt den kulturhistoriska smuggelrutten framför Öresundsbron. Dock gick planen om intet efter rådigt ingripande av en Venbo.

 Smugglarnästet

 Att smugglarna har det svårt nuförtiden beror på att lokalbefolkningen står på lagens sida. Annat var det under smugglarnas glansdagar i början på 1800 talet när de fick logistiskt och moraliskt stöd av kustbefolkningen.
Ven hade ett utmärkt geografiskt läge mellan stormakterna och blev ett ökänt smugglarnäste. Tillsammans med sjörövare och kapare kunde de gömma sig vid grundet Disken norr om Ven och där invänta sina offer.
 
- Tulltjänstemännen hade fått tips om en större leverans från Ven och planerade för att gripa smugglarna i Landskrona hamn.
 När tulltjänstemännen ska gripa smugglarna upptäcker de sin numerära underlägsenhet. Smugglarna låter tulltjänstemännen smaka både knytnävar och påkar och drar sedan segerrusiga genom Landskrona.
Men även om tulltjänstemännen lyckades gripa och beslagta godset, har de fortfarande en fientligt inställd lokalbefolkning emot sig.
Landskrona är en av många skånska kuststäder som utsätts för upplopp när invånarna attackerar polis och tull. Syftet med upploppen är helt enkelt att att ta tillbaka det beslagtagna godset och använde det själva. 

Statens svar på smuggling och upplopp blev allt högre tulltaxor. Resultatet av statens åtgärder mot smugglingen blev det motsatta.  Fler invånare började istället engagera sig i den kriminella verksamheten.
Det beräknas att för åtråvärda varor bestod en tredjedel av insmugglat gods.

 Allmänhetens stöd

 När smugglingen antog proportioner behövdes en större marknad för avsättningen. Svaret fanns hos köpmännen som växlade om till att erbjuda smuggelvaror.

- Enligt sägnen voro alla av Helsingborgs köpmän inbegripna med smuggelvaror. Förutom de två som var laglydiga.

 När en så pass stor del av befolkningen blev indragen i smugglingen utmanades rättsapparaten och det blev ett krig mot tullverket. För att vinna gehör hos allmänheten skapades en romantisk bild av smugglarna som rättrådiga mot den giriga staten.
- Bilden av män som slet vid kusten i kyla och storm.
För männen som smugglade 200 år senare var förhållandena detsamma.
Först hade däcken hade frusit fast och sedan var de tvungna att transportera en tung båttrailer hala vägar genom Sverige och Danmark.
När smugglingen minskade under 1900 talet var det många som skämdes över sina laglösa ättlingar. Det var inget man skröt om längre.

 S:t Ibbs kyrka

Den medeltida kyrkan som tronar ovanför Kyrkviken.
Det var här, nedanför oss, som smugglarna anlände i RIB båt en snöig januarikväll.
Vi solar oss i värmen och slumrar till. Väcks av ljudet när ett danskt pensionärspar plötsligt får mycket brått att lämna hamnen. De hinner inte dra upp fendrarna innan de lämnar kyrkviken i högsta fart.
 
S:t Ibbs kyrka har en fantasieggande kykogård. Gravarna är gamla och många har fått skylten återlämnad grav.
Dövstumsystrarnas grav får inte längre några blommor. Deras grav vittnar om en tid då samhället selekterade människor mindre önskvärda.

En liten motorbåt närmar sig Kyrkviken i hög fart. Båten vänder om när den får syn på Kustbevakningens stora fartyg.

Smugglaren som blev tullchef

 Kustbevakningsföreståndaren över Skåne, Peter Reinhardt, växte upp på Kungsgården i Ven. Kungsgården fungerade som bas för smugglingsoperationerna till fastlandet och Reinhardt var bland de skickligaste att gäcka lagen.

   När straffet för smuggling höjdes avsevärt valde Reinhardt att byta bana och hans tidigare kunskaper kom väl till pass som chef över både tull och kustbevakning.

 Reinhardts hårdföra metoder från den kriminella världen överförde han till sitt nya yrke och startade krig mot smugglarna.
 - med sabeln högg han av händer och en smugglare som försökte fly blev skjuten i ändalykten.
 Reinhardts bryska metoder gav honom många hämndlystna fiender.
En ljummen sommarkväll träffas han av en lönnmördares kulor i sitt hem vid Borstahusen.-Med blodet rinnande stapplar han genom huset till sin fr och viskar i hennes öra namnet på sin baneman.
 Lönnmördaren skall ha varit en av Landskronas mer kända köpmän.

 Korruptionen

 Tullverket har alltid haft för få anställda gentemot den långa kustlinjen och de många öarna. Respektlös befolkning, låga löner och hotfulla situationer blev ett lätt byte för korruption.
 Det skämtas friskt om tullare som tullar av den beslagtagna spriten.
 - Vid mitten av 1800 talet försvinner spårlöst en tulltjänsteman. I vattnet hittas endast hans mössa.
Samtidigt upptäcker Tullverket att han har försnillat 18 000 riksdaler från kassakistan. Summan var 10 årslöner och motsvarar närmare 4 miljoner kronor i dagens penningvärde.

 Dagens smuggling rör främst knark, vapen och trafficking. Det är inte alldagliga konsumtionsvaror därför saknas forna tiders folkliga stöd. Smugglingen med RIB båten misslyckades eftersom en Ven-bo tjallade till polisen. Det hade inte hänt på 1800 talet då befolkningen höll tyst och gud nåde den som hjälpte polisen.
 Stödet till dagens smugglare återfinns på Flashback forum. Anonyma användare på Flashback hyllar RIB båtbesättningen för sin uppfinningsrikedom att använda Ven som bas.

Det blåser upp till kuling när vi lämnar Ven. Plötsligt dyker Kustbevakningens plan upp och girar på låg höjd över Ven-färjan. Flygplanet följer båten under överfarten till Landskrona. Misstänksamheten börjar sprida sig bland passagerarna.

Stort tack till Världshistoria för att de sätter in smugglingen i ett historiskt och ekonomiskt sammanhang.
Ännu större tack till Annika & Magnus samt Flisan för trevligt sällskap.
 Text: Anders Hermansson
Foto: Nils Olof Nilsland
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2021-05-02 08:01   Kristinaponting
Underbar berättelse, man känner sig som om man var där:)
 
Svar 2021-06-03 19:54   Anders Hermansson
Tack. Ven har mycket att berätta.
 

Läs mer i bloggen

Sent i September

Höstvandring i Göingeskogarna, Sveriges sydligaste vildmark.

Text & Foto: Anders Hermansson

Österlen höst

Vandring längs Skånes sydostligaste stränder.

Text & Foto: Anders Hermansson

Ålakusten med öppna sinnen och en labrador

Skåneledens senaste sträcka heter SL 6 Vattenriket och slingrar sig från Göinges djupa skogar längs Österlens stränder till slutmålet, Brösarps backar.

I fjärran hörs skrål från bröllop och ålagille. Några ungdomar spelar hög musik.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg