Texter om vandringar, erfarenheter, geocaching & friluftsliv

Vandring är en stor passion. Efter ha vandrat i flera år i svenska fjällen och låglandsleder bl.a. Höga Kust-leden och Bergslagsleden har jag vänt kosan mot Sydeuropa. Där finns många intressanta bergsområden bl.a. Pyrenéerna och Alperna. Hittills har jag hunnit med två turer i Pyrenéerna och första gången i franska Alperna i somras (2010). Gjorde en tur i Skottland för flera år sedan. På hemmaplan försöker jag gå ut på Bohusleden när tillfällen ges. Även dagsturer i naturen runt och utanför Göteborg.

Bor numera i Göteborg.

/Jonas

Användarnamn: greenjuice

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Paddling, Foto, Utförsåkning, Vandring, skidåkning, geocaching, matlagning ute i naturen

Mer på profilsidan


Hur jag planerade för vandring i Pyrenéerna

Inledning
Jag hade drömt att få vandra i Pyrenéerna i flera år. År 2007 kom jag äntligen iväg och hade en kompis med på turen. Tillsammans med kompisen blev det en jättefin tur på drygt två veckor. Men under turen var vi också med om en tragisk olycka. Även lärde jag mig väldigt mycket om Pyrenéerna. Trots jag hade få och bra utrustning så var packningen ändå för tung. Inför vandringen för andra gången 2008 satsade jag hårt på att dra ner vikten på alla småsaker och inom basutrustningen. Resultatet blev lyckat tycker jag.


Hur planerade jag turen första gången?
Jag studerade först alla flygplatser i Spanien och Frankrike. Det gällde att hitta bra flyglinjer från Sverige. Kataloniens huvudstad, Barcelona, var bra startpunkt och även slutpunkt för att ta sig hem efter turen. Det är bra tåg- och bussförbindelser i Spanien och det är lätt att ta sig därifrån Barcelona.

Till planeringen använde jag en resehandbok som var mycket informativ. Den beskriver om lederna GR10 & GR11. Vissa delar var HRP också med. Boken var fokuserade på de bästa delar av Pyrenéerna.  Dessutom beskrev den inte bara om leder utan också om orter som lederna passerar. Ibland var det också enkla kartor över orter.  Oftast beskriver vandringsböcker enbart om leder. Men den här boken är en slags kombination av båda resehandbok och vandringsbok. Jag tycker boken är lämplig till nybörjare och även om man varit där en gång förut. Boken heter Trekking in the Pyrenees från bokförlaget Trailblazer . Jag hoppas det kommer en ny upplaga av boken till våren. Senaste upplaga är från 2005.
Utifrån boken planerade jag att påbörja turen i Andorra för det var enkelt att ta sig dit från Barcelona. Det går bussar dit flera ggr om dan och resetiden är fyra timmar. Det finns en campingplats i Andorra. Runt 10-15 minuter att promenera från centrum till platsen. Det går flera bussar från centrum till olika ställen i Andorra.

Leden som vi gick var GR11 som gick huvudsakligen på spanska sidan. Men vid ett tillfälle anslöt vi till HRP-leden för den verkade intressant och skulle återansluta till GR11 igen.



Turen avslutades i Benasque och är även utmärkt ställe för att ta sig tillbaka till Barcelona samma dag. Se bara till att åka därifrån under vardagen eftersom man kan åka väldigt tidigt på morgonen och komma fram efter lunch. Har man flyg som avgår på kvällen, blir det ju passande. Annars kan man alltid stanna ett par dagar i Barcelona ifall man vill utforska den kataloniska huvudstaden. Det går bussar alla dagar men färre under helgen.

TIPS: I Benasque finns en stor friluftsaffär, Barrabes , med 3-4 våningar. De säljer allt möjligt och flera olika märken. Passa på att kolla där om det är något särskilt som inte finns att få ta på i Sverige.

Kartor
Det var lite problematiskt med kartor i början. Jag visste inte hur jag skulle göra och vilka slags kartor jag skulle beställa. Det finns olika serier av kartor. Jag förstod inte riktigt vad resehandböcker menar när jag studerade dem. Spanska kartor tenderar tyvärr att vara otydliga och inte lika fina detaljerade som svenska fjällkartor.

Lyckligtvis var fransmän medvetna om det och har utvigdat sina fina och detaljerade kartor över spanska sidan av Pyrenéerna. I början beställde jag både spanska och franska kartor. Ett annat problem var ju att det finns olika språkliga benämningar på namn, dvs franska, kataloniska och spanska namn på berg, pass, dalar och orter. Oftast följer resehandböcker franska benämningar pga de använder franska kartor. Ibland spanska beroende på området och sida av bergen. Men man bör kolla namnen ordentligt på både spanska och franska för att försäkra sig att man inte blandar ihop dem.



Det kan låta jobbigt men jag blev van att avläsa olika namn under mina två turer. Man får räkna med att gå fel också. Ledmarkeringar är inte alltid tydliga och improvisationer är nödvändiga ibland. Medtag kompass!

TIPS: Det är praktiskt att ha höjdmätare för vid dåligt väder och sikt, då hjälper höjdmätare mycket för att kunna lokalisera positionen tillsammans med kartan. Detta särskilt om man vandrar på franska sidan av Pyrenéerna. Själv använde jag GPS. Jag markerade tältplatser, fina utsikter och intressanta ställen. Det är sedan kul att kolla koordinaterna i Google Maps när man kommit hem från turen.

Jag beställde kartor från brittiska kartbutiken Stanfords . Den är en slags världsbutik som specialiserar sig på kartor. De är pålitliga och jag har beställt hos dem två gånger utan problem. De är snabba att leverera kartor men se ändå till att vara ute i god tid för att beställa kartor. Se till att ha båda resehandböcker och kartor samtidigt när turen planeras. I början studerade jag bara kartor i böckerna men det var svårt att bilda sig en uppfattning om lederna. Franska kartorna sträcker sig över stora områden så man behöver inte köpa så himla många utan precis där man ska gå. Man kan kolla på en översiktkarta på Standfors webbplats.

TIPS: Ett annat utmärkt hjälpmedel är Google Maps . Om du har redan ett konto hos Gmail (eller Google) då ingår kartjänsten också. Jag skapade en egen karta och lade ut platsmarkörer i kartan. Jag lade ut flygplatser och orter som leden passerar. Jag fick en bra helhetsuppfattning om Pyreneerna och den sitter än i... När jag planerade turen för andra gången, då fortsatte jag att lägga ut nya platsmarkörer i samma karta i Google Maps.




En annan bra bok som beskriver GR11:  Through the Spanish Pyrenees: GR11 av Paul Lucia. En ytterligare bra informativ guidebok som täcker hela Pyrenéerna, inte bara vandring utan även städer, kulturer, mat osv. är The Rough Guide to The Pyrenees .

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-02-25 15:29   Anders_sthlm
Kul och informativt. Kartor är ju verkligen ett problem utomlands och här hemma är det ju svindyrt dessutom. Att frossa i en karta innan vandringar är ju bara det halva nöjet.
Pyreerna är fin-fina!
 
2009-02-25 16:22   greenjuice
@Anders_sthlm: En fördel med franska kartor är att de täcker stora områden även spanska sidan av Pyrenéerna. Då blir det inte så dyrt att köpa kartor från Stanfords.
 
2009-02-27 21:37   Islusen
Vad kul du/ni måste ha haft när du planerade turen! Tack för att du delar med dig av all info.
 
2009-07-12 17:08   utomjording
Kul artikel! Bor själv i Barcelona och vandrar mycket i framförallt Katalonien. Har börjat få ganska bra koll på nationalparker och kartbutiker. Kolla in min blogg! Om någon behöver hjälp med att planera vandring så är det bara att höra av sig!

http://www.utomjordiskabarcelona.com/
 

Läs mer i bloggen

Vandring i Gran Paradiso, Alta Via 2

Årets vandring skedde i italienska Alperna. Tidigare har jag mestadels vandrat i franska Alperna bl.a. i nationalparken Ecrins och Vanoise. Även har jag gått i Pyrenéerna ett par gånger på både spanska och franska sidan av bergskedjan. Den här gången var jag nyfiken på nationalparken Gran Paradiso på italienska sidan av Alperna. Det skulle åter bli en ren stugtur igen. Vi skulle gå från Chardonney till Courmayeur på en led som heter Alta Via 2.

Hemkommen från italienska Gran Paradiso

För en vecka sedan kom vi hem från italienska Alperna där jag och min färdkamrat har vandrat på Alta Via 2-leden som passerar nationalparken Gran Paradiso. Det var en mycket fin tur. 

Fortsättning om Viewranger: Skärmdumpar

I förra inlägget presenterade jag hur Viewranger fungerar och vad man kan använda appen till för. Jag har mest nytta av Viewranger på hemmaplan eftersom jag beger mig ofta ut på rundvandringar här i Skåne. Vid längre turer som alp- eller fjällvandringar använder jag mest till att lokalisera min position ute i terrängen. Att använda appen varje dag vid längre turer blir problematiskt då batteriet inte håller mer än en dag även om mobilen körs i flygplansläge.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg