Nyligen firade jag födelsedag. Då bjöd jag bland annat på en god ostpaj. Den blev så populär att flera av gästerna ville ha receptet. Därför delar jag med mig av det även i det här forumet. Den funkar att äta kall så den går även bra att ha med som utflyktsmat.
Norrländsk ostpaj
Till pajdegen
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
5 msk kallt vatten
Till fyllningen
3 dl crème fraiche
3 äggulor
4 dl riven Västerbottenost
2 msk vetemjöl
Salt och peppar
Riven muskotnöt
Gör så här:
1. Arbeta samman degen någon timme i förväg. Mät upp mjöl direkt i matberedaren, lägg i smör eller margarin i klickar och kör samman till en grynig deg. Avsluta med några matskedar iskallt vatten och kör samman till en slät deg. Ibland måste man ta några tag för hand för att degen ska gå ihop.
Utan matberedare måste ingredienserna hackas samman direkt på matbordet och knådas ihop för hand mot slutet.
Låt degen vila i kylskåp någon timme innan utbakning.
2. Värm ugnen till 225 grader. Plocka fram en vid pajform och mjöla både bakbord och kavel. Tryck först ut degen med handen och kavla sedan ut den till en platta. Pajformen kläds med deg som får gå upp efter kanterna.
3. Förgrädda det tomma pajskalet mitt i ugnen under 10 minuter. Under tiden vispas fyllningen av crème fraiche, äggulor, riven ost och vetemjöl samman. Smaksätt med salt, vitpeppar och mald muskotnöt.
4. Ta ut det förgräddade pajskalet och låt det svalna något innan fyllningen hälls i och sätt tillbaka allt i den varma ugnen. Grädda pajen tills fyllningen stannat och fått fin färg.