Vardagshändelser, utflykter och äventyr i naturen. Både på hemmaplan och långt borta.

Naturintresserad sedan barnsben, främst fågelskådning. Gillar också att vandra och cykla. Jobbar till vardags på Lantmäteriet vilket gör att kartor alltid är spännande.

Användarnamn: Dager

Intressen: Fågelskådning, Vandring, Navigering, Mountainbike, Bär & svamp, Foto, Resor

Mer på profilsidan


Paj till fest eller utflyktsmat

Nyligen firade jag födelsedag. Då bjöd jag bland annat på en god ostpaj. Den blev så populär att flera av gästerna ville ha receptet. Därför delar jag med mig av det även i det här forumet. Den funkar att äta kall så den går även bra att ha med som utflyktsmat.

Norrländsk ostpaj

Till pajdegen

3 dl vetemjöl

150 g smör eller margarin

5 msk kallt vatten

 

Till fyllningen

3 dl crème fraiche

3 äggulor

4 dl riven Västerbottenost

2 msk vetemjöl

Salt och peppar

Riven muskotnöt

 

Gör så här:

1.       Arbeta samman degen någon timme i förväg. Mät upp mjöl direkt i matberedaren, lägg i smör eller margarin i klickar och kör samman till en grynig deg. Avsluta med några matskedar iskallt vatten och kör samman till en slät deg. Ibland måste man ta några tag för hand för att degen ska gå ihop.
Utan matberedare måste ingredienserna hackas samman direkt på matbordet och knådas ihop för hand mot slutet.
Låt degen vila i kylskåp någon timme innan utbakning.

2.       Värm ugnen till 225 grader. Plocka fram en vid pajform och mjöla både bakbord och kavel. Tryck först ut degen med handen och kavla sedan ut den till en platta. Pajformen kläds med deg som får gå upp efter kanterna.

3.       Förgrädda det tomma pajskalet mitt i ugnen under 10 minuter. Under tiden vispas fyllningen av crème fraiche, äggulor, riven ost och vetemjöl samman. Smaksätt med salt, vitpeppar och mald muskotnöt.

4.       Ta ut det förgräddade pajskalet och låt det svalna något innan fyllningen hälls i och sätt tillbaka allt i den varma ugnen. Grädda pajen tills fyllningen stannat och fått fin färg.

 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-10-14 07:51   peter1969
Nu blev jag hungrig!
 

Läs mer i bloggen

Vintern och våren bryter arm

Nu har verkligen kampen mellan vinter och vår börjat. Det känns nästan som en lång utdragen armbrytning där övertaget hela tiden växlar.

Igår var det vintern som hade övertaget. Snön yrde och en kall nordvind gjorde att utomhusvistelserna inte blev längre än nödvändigt.

Bryr mig inte om gubben

I morse konstaterade jag att jag är mer gubbe än ungdom och det skönaste är att jag bryr mig inte. Jag cyklade nämligen till jobbet som vanligt utrustad för vinterklimatet. Tjocka Helly Hansen-vantar på händerna, hjälm med hjälmmössa under, ett reflexband runt ena byxbenet och lyset på även om det börjar bli ljust på mornarna.

Jag mötte ett gäng tonåringar som struntat i både mössa och vantar och kom ihåg hur det själv var en gång i tiden. När det var viktigare att passa in än att klä sig efter väder.

Nytt år, nya kryss

Det finns en dag som nästan är som julafton för de flesta fågelskådare. Det är nyårsdagen när man får börja kryssa fågelarter på sin årslista igen. Helt plötsligt blir kråkor, talgoxar och skator intressanta.

Själv lyckades jag få ihop 10 olika arter på nyårsdagen utan att ens lämna huset. Idag var det dags för vinterfågelräkning. Läs mer på http://www.zoo.ekol.lu.se/birdmonitoring/index.html 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg