Midsommarhelgen avslutades med fågelinventering på en mosse. Det är Länsstyrelsen i Örebro som har uppmanat länets fågelskådare att inventera mossar och myrar för att se vilka fågelarter som finns där.
Det visade sig bli ett riktigt tufft motionspass. Mossen var 300 ha stor och skulle korsas i ett sick-sackmönster. Efter att ha letat mig fram till mossen genom snårig tallskog kunde jag börja inventeringen.
Dimman låg tät men jag hade god hjälp av hörseln för att höra diverse fågelläten. Eftersom jag besökt mossen en gång tidigare och visste att den korsades av en stor kraftledning kunde jag orientera mig i riktning mot kraftledningen. På grund av dimman upptäcke jag den dock inte förrän jag var nästan 50 meter ifrån den.
Dimma på mossen.
Helt plötsligt lättade dimman och solen visade sig. Den gassade så att det blev riktigt varmt efter en stund. Samtidigt är det ingen lätt promenad att vandra över en mosse. Det är som att gå på en tjock gymnastikmatta och hela tiden hålla koll var man sätter fötterna så att man inte trampar ner i ett blött hål. Jag hade god hjälp av en gåstav som hjälpte till med balansen.
Solen gjorde dock att det blev riktigt svettigt efter en stund. Jag fick ta täta pauser för att pusta ut och dricka vatten. Som tur är hade jag ordentligt med vatten och matsäck med mig. Det var dock ingen idé att ta några längre pauser för då blev man ett offer för knotten som fanns i rikligt antal.
Spindelnät i morgonsol.
Efter fem timmar kunde jag dock lämna mossen. Då hade jag istället en timmas promenad till bilen längs en skogsväg och genom obanad skog. GPS:en kom till god hjälp för att hitta fram till rätt skogsväg där jag ställt bilen.
Sista biten genom skogen var dock en plåga. Rejält mör i benen, genomsvettig och knottbiten. Dessutom hade jag fått börja ransonera vattnet. Behållningen av utflykten blev dock flera fina fågelobsar av storspov, grönbena, ljungpipare, orre, gök med flera andra. Dessutom är det alltid roligt att kunna göra en insats för naturvården. Denna inventering ligger till grund för vilket naturvärde denna mosse har och om den ska skyddas eller ej.