Så var årets vinterfågelräkning avklarad. En rutt med 20 punkter där alla fåglar inom syn- och hörhåll ska räknas.
Termometern visade -16 grader när jag startade på morgonen. Med hjälp av ett rejält underställ, yllestrumpor, varmt kaffe i termosen och handvärmare i handskarna hoppades jag att inte behöva frysa för mycket.
Det gick bra och blev en fin tur. Som vanligt var kajan den dominerande arten på rutten som går strax väster om Örebro. Jag räknade till sammanlagt 700 stycken. Annars var det en ormvråk och en duvhök som blev höjdpunkterna under rutten. Tyvärr såg jag ingen strömstare vid Lindbacka. Den brukar annars vara en trogen gäst där. Som vanligt var det även gott om gulsparvar som trivs vid Karlslunds alla hästhagar.
Som extra bonus såg jag tre arter däggdjur. En ekorre, en fälthare och en rödräv. Räven passerade bara 50 meter bort helt omedveten om min närvaro.
Min gamla mountainbike gjorde som vanligt ett bra jobb för att ta sig runt till alla punkterna. Kylan gjorde att både växlar och bromsar kärvade lite, men för övrigt skötte den sig bra.
Nu ser jag fram emot sommarfågelräkningen. Bara sex månader kvar.
Är det något privat projekt, eller?
Jag är inte fågelskådare därav kanske den okunnigt ställda frågan.
Fågelräkningen är en del av ett stort projekt som drivs av Lunds universitet. Den har till syfte att övervaka förändringar i fågelbeståndet och utförs av frivilliga fågelskådare över hela Sverige. Här kan du läsa mer: http://www.zoo.ekol.lu.se/birdmonitoring/
Jag blir lite nyfiken: Har du själv valt vilka lokaler du inventerar? Finns det många som gör liknande här i Närke?
Jag körde på söndagen dagen efter NOF:s artrace.
Jag inventerar en rutt strax väster om Örebro och utgår från Karlslunds herrgård. Punkterna har jag själv valt ut. Det är ett ganska traditionellt jordbrukslandskap så det blir långt ifrån så många arter som man kan samla ihop på ett race. Men det är viktigt att olika naturtyper inventeras så att det inte bara blir fågelsjöar och naturreservat. Det är framför allt uthålligheten som belönas här. Att man kör exakt samma rutt år från år och på så sätt kan kolla förändringar i fågelfaunan.
Barrskog är också något som folk i allmänhet borde inventera mera i...det är ju här vi har fåglarna med de stora problemen - svartmes, talltita, trädkrypare etc.
Gött med fler inventerare på sajten :)