Vardagshändelser, utflykter och äventyr i naturen. Både på hemmaplan och långt borta.

Naturintresserad sedan barnsben, främst fågelskådning. Gillar också att vandra och cykla. Jobbar till vardags på Lantmäteriet vilket gör att kartor alltid är spännande.

Användarnamn: Dager

Intressen: Fågelskådning, Vandring, Navigering, Mountainbike, Bär & svamp, Foto, Resor

Mer på profilsidan


700 kajor och en räv

Så var årets vinterfågelräkning avklarad. En rutt med 20 punkter där alla fåglar inom syn- och hörhåll ska räknas.

Termometern visade -16 grader när jag startade på morgonen. Med hjälp av ett rejält underställ, yllestrumpor, varmt kaffe i termosen och handvärmare i handskarna hoppades jag att inte behöva frysa för mycket.

Det gick bra och blev en fin tur. Som vanligt var kajan den dominerande arten på rutten som går strax väster om Örebro. Jag räknade till sammanlagt 700 stycken. Annars var det en ormvråk och en duvhök som blev höjdpunkterna under rutten. Tyvärr såg jag ingen strömstare vid Lindbacka. Den brukar annars vara en trogen gäst där. Som vanligt var det även gott om gulsparvar som trivs vid Karlslunds alla hästhagar.

Som extra bonus såg jag tre arter däggdjur. En ekorre, en fälthare och en rödräv. Räven passerade bara 50 meter bort helt omedveten om min närvaro.

Min gamla mountainbike gjorde som vanligt ett bra jobb för att ta sig runt till alla punkterna. Kylan gjorde att både växlar och bromsar kärvade lite, men för övrigt skötte den sig bra.

Nu ser jag fram emot sommarfågelräkningen. Bara sex månader kvar.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-01-04 20:44   peter1969
Varför räknar man fåglar?
Är det något privat projekt, eller?
Jag är inte fågelskådare därav kanske den okunnigt ställda frågan.
 
2009-01-05 09:03   Dager
Hej Peter!
Fågelräkningen är en del av ett stort projekt som drivs av Lunds universitet. Den har till syfte att övervaka förändringar i fågelbeståndet och utförs av frivilliga fågelskådare över hela Sverige. Här kan du läsa mer: http://www.zoo.ekol.lu.se/birdmonitoring/
 
2009-01-05 20:49   BrittMarie
Kajor i flock påminner mej om Örebro - de flög i skränande flockar i stan, i höstskymningen då jag cyklade hem till Sörby där jag bodde under mina lyckliga studieår i Örebro!
 
2009-01-05 21:38   Håkan Friberg
Om det var den 3 januari du var ute borde du ha stött på fler skådare. Det var just denna dag som NOF (Närkes Ornitologiska Förening) körde sitt "Artrace" modell vinter. Alla kända fågellokaler scannades noga av ett flertal lag som for runt i hela landskapet. Du har uppenbarligen kört en egen variant.
Jag blir lite nyfiken: Har du själv valt vilka lokaler du inventerar? Finns det många som gör liknande här i Närke?
 
2009-01-07 21:10   Dager
Hej Håkan!
Jag körde på söndagen dagen efter NOF:s artrace.
Jag inventerar en rutt strax väster om Örebro och utgår från Karlslunds herrgård. Punkterna har jag själv valt ut. Det är ett ganska traditionellt jordbrukslandskap så det blir långt ifrån så många arter som man kan samla ihop på ett race. Men det är viktigt att olika naturtyper inventeras så att det inte bara blir fågelsjöar och naturreservat. Det är framför allt uthålligheten som belönas här. Att man kör exakt samma rutt år från år och på så sätt kan kolla förändringar i fågelfaunan.
 
2009-01-09 17:51   Natureguy
Helt rätt tänkt Daniel...det är alltför många som förlägger sina rutter till fågelrika marker såsom nationalparker och naturreservat. Inte så konstigt måhända, man vill ju uppleva så mycket som möjligt när man givit sig ut en smällkall dag. Men vill man snarare göra inventeringen en tjänst och få ett resultat som är mer representativt gör man som du - tar ett område som har det mesta i biotopväg.
Barrskog är också något som folk i allmänhet borde inventera mera i...det är ju här vi har fåglarna med de stora problemen - svartmes, talltita, trädkrypare etc.
Gött med fler inventerare på sajten :)
 

Läs mer i bloggen

Vintern och våren bryter arm

Nu har verkligen kampen mellan vinter och vår börjat. Det känns nästan som en lång utdragen armbrytning där övertaget hela tiden växlar.

Igår var det vintern som hade övertaget. Snön yrde och en kall nordvind gjorde att utomhusvistelserna inte blev längre än nödvändigt.

Bryr mig inte om gubben

I morse konstaterade jag att jag är mer gubbe än ungdom och det skönaste är att jag bryr mig inte. Jag cyklade nämligen till jobbet som vanligt utrustad för vinterklimatet. Tjocka Helly Hansen-vantar på händerna, hjälm med hjälmmössa under, ett reflexband runt ena byxbenet och lyset på även om det börjar bli ljust på mornarna.

Jag mötte ett gäng tonåringar som struntat i både mössa och vantar och kom ihåg hur det själv var en gång i tiden. När det var viktigare att passa in än att klä sig efter väder.

Nytt år, nya kryss

Det finns en dag som nästan är som julafton för de flesta fågelskådare. Det är nyårsdagen när man får börja kryssa fågelarter på sin årslista igen. Helt plötsligt blir kråkor, talgoxar och skator intressanta.

Själv lyckades jag få ihop 10 olika arter på nyårsdagen utan att ens lämna huset. Idag var det dags för vinterfågelräkning. Läs mer på http://www.zoo.ekol.lu.se/birdmonitoring/index.html 


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg