Point 65 slutar med glasfiberkajaker
Främsta anledning är att kompositkajaker inte kan återvinnas. Men även de hälsorisker tillverkningen innebär för fabrikspersonal samt den miljöpåverkan denna tillverkning har spelar stor roll i beslutet.
Av: ulindh
Sedan 1994 har Point 65 Sweden tillverkat glasfiberkajaker liksom kolifiber/kevlar -kajaker (komposit-kajaker). Inför säsongen 2017 har bolaget beslutat att helt upphöra med denna tillverkning och enbart tillverka kajaker i återvinningsbar polyeten.
Främsta anledning är att kompositkajaker inte kan återvinnas. Men även de hälsorisker tillverkningen innebär för fabrikspersonal samt den miljöpåverkan denna tillverkning har spelar stor roll i beslutet.
Kompositkajaker är, till skillnad från polyetenkajaker inte återvinningsbara. De hamnar i bästa fall i förbränningsanläggningar för att bli fjärrvärme. I sämsta fall ute i naturen där nedbrytningstiden är mycket lång.
Polyetenkajaker återvinns redan i stor omfattning och blir nya polyetenprodukter. Point 65 Sweden, liksom flera andra kajak- tillverkare, använder redan återvunnen polyeten i sin tillverkning. Gamla uttjänta kajaker blir alltså nya.
Därtill är själva tillverkningsprocessen av kompositkajaker en, ur miljösynpunkt, tveksam process. De partiklar (silica) från glasfiber som uppstår när man skär och slipar den härdade fiberprodukten kan orsaka hälsoproblem. Den mycket starka epoxy/polyester som används i tillverkningsprocessen är också hälsovådlig och skadlig för miljön.
Under tillverkningen krävs omfattande skyddsutrustning, som ofta inte används då den kan upplevas hindra arbetet. Likaså är det viktigt att spill från tillverkningen sköts på ett klanderfritt sätt. Vilket ofta inte sker då detta är både kostsamt och omständligt.
Tillverkning i polyeten är däremot helt ren.
Vare sig hantering av råmaterial eller själva tillverkningsprocess kräver speciell skyddsutrustning. Kraven på ventilation är likställda med hushållsutrustning och spill från tillverkningen återvinns naturligt då denna ersätter råvara som annars måste köpas in. Alltså en kostnadsbesparing för tillverkaren.
Richard Öhman, grundare hos Point 65 Sweden "Det här är ett beslut som känns riktigt bra. Kompositkajaker är otroligt läckert ögongodis men när det, ur miljösynpunkt, finns ett så mycket bättre alternativ tycker jag inte att vi har ett val."
Ett fåtal aktörer i Sverige och Europa fortsätter ändå med tillverkning i kompositmaterial.
"Tyvärr finns det till och med aktörer som använder sig av kompositmaterial men laminerar in lite trä, bambu eller andra naturmaterial och kallar kajaken för miljövänlig. Det är ju grovt vilseledande när det i verkligheten är precis tvärt om", fortsätter Richard Öhman
Läs mer
Forumdiskussioner
- Paddling allmänt Nödig i kajaken??
- Paddling allmänt Hjälp mig att sköta min torrdräkt effektivare
- Paddling allmänt Fransig kant på neoprenhalsmuff
- Paddling allmänt Öland runt
- Paddling allmänt Extra paddel, hur viktigt?
- Paddling allmänt Canadensare i aluminium från Jofa?
- Paddling allmänt Paddla luleälv med packraft
- Paddling allmänt Paddla Nynäs - Sandön - Fårö: Kunskap sökes!
Jag har deras Freya. En fantastisk design av de Brito. Men bygget är en katastrof.
Det vore väll inget problem om företaget hjälpte till med eftermarknaden.
Svarar varken på mejl eller telefon. En gång har jag lyckats fått ett svar där som visade sig felaktigt. Det går inte att beställa gelcoat på deras webbsida som han sa.
Återförsäljare och några andra kunder jag träffat har samma erfarenhet. Kanske man inte har någon bra tillverkare av glasfiberkajaker det är därför man slutar.
Se tycker jag inte om att man försöker tala illa om andras produkter. Det brukar betyda att man inte har tillräckligt bra produkter själv.