Eskimåsvängsskolan
Eskimåsvängen är inte så svår som många tror, och med Karins detaljerade instruktioner kommer du också bli en rollare.
Av: Karin Mentzing
Eskimåsvängsskolan
Inledning
Ja, denna eskimåsvängsskola har ju varit utlovad sedan i april månad och nu har den äntligen blivit klar.
Vi tog först bilderna på Ute-mässan i Älvsjö i månadsskiftet mars-april, men de visade sig vara oanvändbara och inte förrän nu har jag lyckats med att tajma ihop det med någon som kunde fotografera, stort tack Magnus Fischer som satt bakom kameran!
Bilderna är tagna i Nordnorges iskalla vatten och det gick bara att ta en bild varje gång jag rollade, varför jag fick doppa huvudet ett 30-tal gånger för att ha ett bra urval av foton. Jag kan intyga att jag var ganska utmattad och yr i mössan efter detta….
När du ska öva eskimåsväng, rekommenderar jag att du klär dig ordentligt, åtminstone på överkroppen, men inte mer än att du kan röra dig obehindrat.
Huvudet och halsen är viktigast att hålla varma och skyddade från vind, så använd neoprenhuva eller en ordentlig fleece-/yllemössa samt kapuschong.
Det kanske allra bästa är om du kan hålla till i en varm och ljus inomhusbassäng när du börjar lära dig. Många klubbar, organisationer och kommersiella aktörer ordnar med bassängkurser i räddningstekniker, eskimåsväng o.s.v. under vinterhalvåret.
Det är inte heller dumt att ha ett cyklop alternativt näsklämma och simglasögon när du börjar träna. Det är bra om du kan se klart under vattnet, följ gärna paddelbladets väg på vattenytan med blicken.
I min bok Långfärdskajak har jag tagit eskimåsvängsbilderna framifrån. Nu provar jag med att visa hela sekvensen bakifrån, för jag tänkte att det kanske blir lättare att "känna in" vad det är du ska göra, om du har rörelsen från samma perspektiv som du sitter och ser bilderna. (hm, blev detdär sista verkligen begripligt….?)
Nu är det inte så vanligt att man klarar att lära sig eskimåsvängen bara genom att titta på bilder och sedan sätta sig i kajaken och lyckas göra eskimåsvängar, men jag vet att det finns några som har klarat detta och om inte annat kan detta vara en bra introduktion, innan du träffar en bra instruktör som kan hjälpa dig komma igång.
Okej, medan du läst detta, hoppas jag att bilderna har hunnit laddas upp här nedanför, så då sätter vi väl igång!
Lycka till med ditt rollande!
önskar Karin Mentzing
Eskimåsvängen
1. Utgångsställningen som du intar när du hamnar upp och ned. Nu utgår jag från att du rollar upp på högersidan, vilket är det som känns bäst för de flesta. Några paddlare rollar upp på vänstersidan. Detta har inget med höger- eller vänsterhänthet att göra, utan börja med högerroll och om det känns helt fel, så prova vänster och se ifall det känns bättre.
Luta överkroppen långt framåt, sträck ut höger arm framåt och håll vänster hand ungefär i höfthöjd.
Paddeln ligger parallellt med kajakens vänstersida och paddelbladet ligger flat mot vattenytan med drivsidan uppåt.
Tippa åt höger när du börjar öva, det är då mindre risk att du helt tappar orienteringen, än om du gör hela varvet runt.
2. Samma utgångsställning som bild 1, men nu upp och ned.
Slappna av några sekunder, justera utgångsläget, fäst blicken på paddelbladet och se till att du har bra grepp om kajaken med fötter, knän/lår och höfter.
3. Vrid ut överkroppen från kajaken och låt armarna med sin paddel längst ut följa med i rörelsen. Paddelbladet åker då som en vattenskida över ytan och ger dig lyftkraft så att du kan vrida upp kajaken på rätt köl. Se till att du har med dig kajaken redan från början, så att den inte blir kvar i uppochned-läge, medan du bara rollar upp din överkropp.
4. Nu har paddeln svept nästan hela sin kvartscirkel och befinner sig nära 90 grader i förhållande till kajaken. Kajaken bör nu vara minsta halvvägs upprätt…..
5. …..och nu gäller det att knycka upp kajaken med höften, inte passera 90 grader med paddeln och fortfarande hålla huvudet låååångt bak och lågt i vattnet.
6. Nu är kajaken i stort sett upprätt och du smyger in överkroppen mot kajakens längsgående cetrumlinje, men fortfarande med huvudet långt bakåtkastat.
Lyfter du huvudet, eller försöker att sätta dig upprätt i detta läge, så kommer du att trilla tillbaka ned i vattnet igen.
7. Rulla in huvudet över kajakens akterdäck och nu är det viktigt att du också börjar dra åt dig högerhanden så att armbågen böjs och kommer närmare kroppen. Ty när du sätter dig upp, kommer armen att bändas lite bakåt, bakom ryggen, och ju rakare arm du har då, desto längre hävstång och påfrestning på axeln, med risk att den går ur led. När du så småningom blir en säker och smidig rollare, så kommer påfrestningen på axeln att minska, eftersom du gör det mesta arbetet med övriga kroppen.
Nu kan du sätta dig upp och ta några välförtjänta andetag!
Visst var det kul!!???
Läs mer
Forumdiskussioner
- Paddling allmänt En fråga om vikt (och som är av vikt)
- Paddling allmänt Hjälp mig att sköta min torrdräkt effektivare
- Paddling allmänt Vita fingrar efter paddling...
- Paddling allmänt Nödig i kajaken??
- Paddling allmänt Fransig kant på neoprenhalsmuff
- Paddling allmänt Öland runt
- Paddling allmänt Extra paddel, hur viktigt?
- Paddling allmänt Canadensare i aluminium från Jofa?
Mycket riktigt fick jag axeln ur led. Läkaren tror att det tar minst tar 9 månader innan jag kan prova igen. Bra för då är det sommar igen!!!!
/Jan N
perfekt. Med hjälp av artikeln och Karins bok har jag lärt mig rolla! /Jessica
Humm humm.. jag får väl gå en kurs tilll åren tänker jag. Verkar roligt dock.
Risken med den illustrerade eskimåsvängstekniken, är att armen är uppåt, bakåt och utårroterad - den mest riskabla positionen för att dra axeln ur led. Det finns bättre tekniker. Kajaktiv säljer en instruktionsfilm "The kayak roll", som visar en lätt modifierad teknik. Jag håller föredrag om axelskador för paddlare / Bobbo Lidström fd landslagskanotist slalom och läkare/www.kanotslalom.se