Lantmäteriet släppte 2016-01-01 bland annat Fjällkartan fri under licensen CC BY (Creative Commons Erkännande 4.0 Internationella Publika Licens). Det innebär i korthet att den är fri att ”använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på Lantmäteriets öppna data, även i kommersiella sammanhang ” under förutsättning att källan anges och att eventuella bearbetningar omnämns.
Problemet för tillfället är att det inte finns något bra sätt att få ta del av de frisläppta kartorna. Lantmäteriets ambition är att någon gång under 2016 ha kartorna tillgängliga för nedladdning utan kostnad. Tills vidare hanteras leveranserna manuellt med en startavgift på 500 kr, en maximal leveransavgift på 2500 kr och en leveranstid om högst 7 arbetsdagar. Kartorna levereras i form av bildfiler enligt det svenska standarrutnätet. Varje ruta i koordinatsystemet är 5000 x 5000 punkter där varje punkt motsvarar en yta av 10 x 10 m2. Inga kartor kommer att ha de blå rutnäten som markerar rutor med 2 km sida som är vanliga idag. Inga bearbetningar kommer heller att göras för att få till de 25 speciella Fjällkartorna för olika områden som är den vanliga formen av Fjällkartan idag. Det går att titta på Fjällkartan och andra kartor på Lantmäteriets visningstjänst. Det går även att skriva ut kartor i pdf-format. Nackdelen är det lilla utsnittet vid högre upplösningar.
Jag har därför bearbetat kartmaterial från Lantmäteriet och skapat nya Fjällkartor med ungefärlig utsträckning som i den tidigare indelningen. De flesta av dem täcker något större yta än tidigare och överlappet är således något större. Vanliga sidlängder på kartorna är 7000 – 9000 pixlar så för en utskrift i skala 1:100000 blir kartans sidor 70 – 90 cm. Varje pixel är då 0,1 mm. Bildformatet jag valt är jpeg vilket gör det lätt att hantera dem i olika rit- och bildprogram efter egna önskemål. Jag har gjort kartorna i två versioner, en utan grid och en med grid. I kartorna med grid anges koordinaterna för rutnätet i Sweref 99 TM i vänsterkant och överkant i hela tusental.
GPS-användning. De nya kartorna lämpar sig inte direkt för användning i GPSer. Garmins ”user maps” kräver filer av typen kmz och bilden får vara högst 1024 x 1024 punkter. Jag har därför delat upp hela kartmaterialet i filer om 1000 x 1000 punkter (1 kvadratmil) och gjort kmz-filer av alltihop. Jag har testat att göra detta med programmet Okmap som enligt reklamen ska kunna dela upp en geopositionerad större karta i optimerade mindre delar. Det visade sig att den funktionen inte fungerar riktigt tillfredställande eftersom varje delkarta får samma vridning (en av parametrarna i geopositioneringen) som den stora. Detta leder till onödigt stora fel vid kanterna mellan de mindre delkartorna. Jag har därför skrivit egna rutiner och varje delkarta har unika parametrar för att få så bra anpassning som möjligt. Min egen Garmin 62s kan hantera upp till 99 kmz-filer, men det finns modeller som kan klara flera hundra. Dessa filer lär också kunna användas i många appar i mobiltelefoner, men det känner jag sämre till. Totala antalet kmz-filer uppgår till drygt 1000 för hela Fjällkartan. Jag är inte riktigt klar att släppa dessa än, men det blir inom några dagar.
Fjällkartorna kan laddas ner från denna sida. Om du för dem vidare så glöm inte att ange att kartmaterialet kommer från Lantmäteriet.
filen BD7.jpg och BD10grid.jpg verkar vara felaktiga går ej att öpna efter nedladning
Har du gjort jobbet i QGIS eller i något annat program, du vill inte dela dina "style" filer med oss vanliga dödliga som vill leka och lägga in mer kartdata!
Jag var snabb att registrera mig för att ta del av materialet men upptäckte att det för mig blev för mycket jobb för att ha nytta av materialet.
Stort tack!
Men det verkar vara några små problemområder, minst på BD6:
Norr om Torneträsk (Mellan Abisko och Kaisepakte), på Rautasjaure och nära Kaitumjaurestuga finns vita fläckor.
/Bengt