I min förra blogg om Fjällkartan flaggade jag för att jag snart skulle lägga ut Fjällkartan även i en form lämplig för custom maps i GPSer. Arbetet är nu klart och filerna kan laddas ned från denna sida.
Fjällkartan inladdad från geopositionerade kmz-filer i Google Earth.
Jag har delat in kartan i rutor om 1000 x 1000 pixlar och med kartans upplösning om 1 pixel/10m så blir rutorna 10 km x 10 km. Varje ruta bildar sin egen kmz-fil och dess namn anger koordinaterna enligt SWEREF 99 TM i hela tusental för nordvästra hörnet. Totalt är det 1170 filer, ca 250 MB. För enklare nedladdning har jag samlat ihop ca 100 filer tillsammans i ZIP-filer. De namnges med nord-koordinaternas område för respektive ZIP-fil.
Det kan vara besvärligt att hitta de filer man behöver för ett visst område. Själv läser jag in kmz-filerna i Google Earth för att se vilka filer som behövs. Sedan är det bara att kopiera dem direkt från katalogen till GPSen (inte via GE). Det går också att använda Lantmäteriets visningstjänst (LV) för att hitta begränsningskoordinater för det område man är intresserad av och sedan kopiera filerna efter deras koordinatnamn. Det kan vara bra att veta att de fyra första siffrorna i filnamnet anger nord-koordinaten i hela tusental och ökar förstås norrut. På motsvarande sätt anger de tre nästa siffrorna öst-koordinaten i hela tusental. Jag kan tänka mig smartare lösningar, men det får anstå tills vidare.
Filerna är testade i Google Earth och i min egen Garmin 62s. Google Earth klarar att hantera alla filerna samtidigt, även om det tog någon minut att läsa in dem på min dator. Min GPS kan hantera upp till 100 kmz-filer åt gången, vilket innebär ett område om 100 kvadratmil. Vissa andra modeller kan hantera flera hundra kmz-filer samtidigt. Filerna lär också gå att använda i vissa kartappar för mobiler.
Intressant är att läsa in alla kmz-kartorna i Google Earth (GE). Man får då motsvarande LV fast off-line. Med GEs 3d-vy förstärks höjdkänslan i bilderna. Jämför de två nedanstående.
Kartbild från Lantmäteriets karttjänst.
Samma kartmaterial fast från kmz-filer i GE.
Höjdintrycket förstärks i GE med 3d-vy.
Skarven mellan kmz-kartor kan i vissa fall ge upphov till artefakter vid stor förstoring. Det svarta strecket till höger om höjdangivelsen för Spijkka är egentligen GEs bakgrund som lyser igenom då kmz-filerna inte riktigt täcker varandra. Det beror på att det med de parametrar som används för modelleringen inte går att anpassa en i princip plan karta till en sfär. Felet är dock betydligt mindre än kartans generella osäkerhet.
Ungefär samma utsnitt som ovan men i LV.
Allt kartunderlag för bilderna ovan kommer från Lantmäteriet.
Det finns två sätt att använda Bengts KMZ-filer i Locus som jag provat (och som bägge fungerar fint):
* Du kan "öppna" en enstaka KMZ-fil med Locus som då visar den (förstås) men stänger du ner Locus och startar det igen så "minns" den inte den visade kartbiten.
* Om du istället vill att Locus ska visa en eller flera overlay-bilder som standard när du öppnar så börjar du med att lägga filerna i foldern Locus/mapitems(*). Du kan ha flera underfoldrar om du vill exempelvis sortera på olika områden. Lägg inte in alla 1000+ filer på en gång för då blir Locus nog väldigt segt. Några tiotal upp till ett hundratal KMZ-filer har jag använt utan problem på min telefon (men det kan vara problem på en telefon med mer begränsat minne). Sen startar du Locus, går in i Data-fliken och väljer Items-fliken. Där ska du se de KMZ-filer du lagt in, klicka på de som du vill visa så att de ändrar färg. Sedan visas de i Locus som overlay över annan karta (om du har någon vald). Stänger du ner Locus och öppnar igen så kommer den ihåg vad du valt att visa.
* = hela sökvägen kan vara lite olika beroende på telefon och Androidversion, hos mig är den /sdcard/Android/data/menion.android.locus.pro/files/Locus/mapItems, den skulle också kunna vara exv /storage/emulated/0/Android/data/menion.android.locus.pro/files/Locus/mapItems
Bästa form för att skapa kartor åt Locus är dock en s.k. slippy map lagrad som en RMaps/BigPlanet SQLiteDB, vilket stöds av en hel del kartmanipulationsverktyg.
http://oi67.tinypic.com/2q80ppt.jpg
Fortfarande får jag dock det inte att fungera i GPS applikationer, "invalid magic byte" men jag ska fortsätta försöka.
Jag har än så länge laddat ner en av grupperna med kmz-kartorna och öppnat alla i Google earth. Jag la dom i en mapp på skrivbordet och sedan öppnade jag dem med menyn till vänster i Google Earth, och markerade alla filerna på en gång. Det var lätt:)
Undrar om man kan kolla på kartorna i Basecamp?
Tog en kartbit och importerade till "min samling", den finns där i listan men syns inte på kartan. Kanske man måste ändra till .gpx. :-/
Ska fundera på detta.
https://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/Kartor/Fjallkartan/Tryckt-Fjallkarta/Bladindelning/
Hur som helst stort tack
Området over Sånfjället och Vemdalen verkar inte finnas som 1:100000
Stort tack igen för fixandet
/Bengt
Försökte sedan att föra över de till min GPS ( Garmin Etrex 20) och nu finns samma filer i min GPS som i min dator men när jag aktiverar de så blir det bara en svart bakgrund ?
Finns det någon som har något tips på vad problemet är?
Tacksam all för hjälp .
Stort tack även för din arbetsinsats med kartorna .
Har en fråga dock. Om jag laddar ner terrängkartorna som ligger på OneDrive går allt bra. De fungerar fin-fint i min garmin. Försöker jag med fjällkartan via länken, tex jämtlandskartan, får jag bara en tom mapp. 11kB totalt. Vad gör jag för fel?
En liten notis. Kvadraten där björnrike är med verkar saknas i både terrängkartan och fjällkartan. Den delen borde ligga med i fjällkartan?
Mvh h
Magnus
Men, av någon anledning vägrar min eTrex 30 att hantera Jämtlandsfjällen.
Andra kartbitar i Terängkartan fungerar utmärkt.
Något tips att hjälpa mig framåt?
Jag har din fjällkarta och det är den som inte fungerar i min mottagare.
Däremot fungerar dina Terängkarta-filer över andra områden utmärkt i samma mottagare.
Nu har det ju kommit uppdaterade fjällkartor, har du någon ide om hur man skulle kunna uppdatera kmzfilerna?