Gummagölsmåla

Beskrivning
Naturreservatet Gummagölsmåla är beläget på en drygt 1 kilometer lång sträcka längs Bräkneåns västra sida i norra delen av Ronneby kommun. Bräkneån rinner här fram i en omkring 40 meter djup sprickdal i ett platålandskap. Reservatet som är 34 hektar stort omfattar delar av ån, den branta skogbeklädda sluttningen med rasbranter samt delar av platån som här präglas av gamla åker-, ängs- och betesmarker. Ån varierar med forssträckor, lugnare partier och kvillbildningar, där ån splittras i flera grenar.

Skogen i den branta sluttningen är en nyckelbiotopklassad ädellövskog. Trädskiktet består av bok, ek, ask, lind, avenbok, alm, björk och asp. Flera träd har riklig förekomst av lunglav. Vid ån och i sluttningen finns bitvis ett stort inslag av gran. På små öar i ån växer svämlövskog med framför allt al. Uppe på platån finns ekdominerad ädellövskog och trädklädd betesmark. Flera äldre lindar har tidigare varit hamlade. Fågellivet är rikt med bland annat gröngöling och spillkråka i skogen, forsärla och strömstare i ån.

Växtlivet är rikt längs ån. Här finns en artrik lundflora med bland annat blåsippa, gullpudra, trolldruva, dvärghäxört, vätteros, gulsippa, lundstjärnblomma, ormbär och nästrot. Gummagölsmåla är ett av länets artrikaste områden avseende svampar, däribland ett stort antal rödlistade arter. På de gamla slåttermaderna växer bland annat älgört, videört, kärrviol och kransmynta. I strandkanten finns vattenklöver och gul svärdslilja. I åns lugnvatten växer gul näckros. Enstaka äldre flodpärlmusslor finns i ån och utter förekommer.

Nere vid ån finns fornlämningar efter kvarnverksamhet och flottningsanläggning. Uppe på platån finns en stor yta med fossil åkermark. Gummagölsmåla by har haft slåttermarker på dalsidan och på maderna intill ån. Sedan slåttern upphört har de öppna markerna blivit skogbevuxna. Markerna ovanför sluttningen är gammal åker som idag brukas som betesmark. Här finns gott om röjningsrösen och gamla hamlingspräglade lindar.
En grusväg går längs den norra reservatsgränsen, vilket gör det relativt lättillgängligt. Vandringsleden "Vildmarksleden" passerar förbi.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Blekinge län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
30,75
Areal vatten (ha)
1,82
Areal land (ha)
32,59
Areal totalt (hektar)
34,38
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg